VIJESTI
09.02.2016 u 11:24

NEMAROM GRADSKE UPRAVE omiljena dubrovačka šetnica postala je privatno vlasništvo

Omiljena dubrovačka šetnica Nika i Meda Pucića zatvorena je zbog izvođenja radova i to na dva mjesta, kraj Hotela More, kako piše do 1. ožujka 2016. te na drugu stranu od Vile Elite do Babinog kuka do daljnjeg. Ovo je u tri posljednje godine, drugi put da ova šetnica biva zatvorena zbog radova tijekom cijele zimske sezone. Iz dubrovačke gradske uprave o razlozima zatvaranja, šetnice od Levanta do Neptuna, kratko su odgovorili da "komunalno redarstvo niti Upravni odjeli Grada nisu nadležni za rješavanje ovog pitanja jer šetnica nije u vlasništvu Grada". Iz Importannea na naš poziv i upit nisu odgovorili, a tablom građanima predlažu "drugi, nepostojeći" put. Kako je omiljena dubrovačka šetnica postala privatno vlasništvo Importannea i može li se još uvijek nešto napraviti?


komentara  7

Hotel Neptun s pripadajućim zemljištem prodan je tvrtci Importanne Resort još 2003. godine za što je Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) plaćeno 31,5 milijuna kuna. Importanne je tada obećao ulaganje od 81,5 milijuna kuna, a odustali su od početnog zahtjeva za jamstvo na urbanistički plan koji bi omogućio dodatnu izgradnju prema planovima tvrtke Importanne.

2005. Grad Dubrovnik donosi Generalni plan uređenja Grada Dubrovnika u kojem je Importanneu omogućeno proširenje hotela i izgradnja, no pri tom im nisu postavljeni nikakvi uvjeti za šetnicu, koja bi bila javna, a za to su postojale i mogućnosti i uvjeti. No netko je propustio to napraviti 2005. godine. 

Plan je donesen za vrijeme vladavine gradonačelnice Dubravke Šuice, GUP je rađen pod nadzorom tadašnje pročelnice Odjela za prostorno planiranje Nike Sudarević, a izradio ga je URBOS iz Splita. I tako je tadašnja gradska uprava namjerno ili nemarom propustila priliku sačuvati šetnicu kao javni prostor.

Igor Legaz još 2009. upozoravao je direktno i preko medija gradsku upravu na problem oko vlasništva ove javne šetnice. Predlagao je gradskoj upravi da podigne žalbu protiv uknjižbe šetnice u vlasništvo Hotela Neptun.

"Na temelju navedenog rješenja Hrvatskog fonda za privatizaciju, nekretnine: k.č.br. 5094/2, 397, 398, sve k.o.Dubrovnik (nova izmjera), nezakonito dopisane u vlasništvo tvrtke Hotel Neptun d.o.o. i to kao nekretnine (stare izmjere) k.o. Gruž. Grad Dubrovnik trebao bi zatražiti od Općinskog suda u Dubrovniku dostavu rješenja, br. Z-2122/97 od 14.07.1997. i br. Z-1512/98 od 12.06.1998., te u petnaestodnevnom roku, izjaviti žalbu protiv oba rješenja", pisao je 2009. Legaz.

Na žalost, dubrovačka gradska uprava ostala je gluha na njegova upozorenja, a danas jedino što imaju reći je "nismo nadležni".

Legaz i dalje prati razvoj događanja oko vlasništva spornih čestica.

"Trenutno je prema novoj katastarskoj izmjeri k.č.br. 397 k.o. Dubrovnik, borova šumica između ville Elita i hotela Neptun unutar "zone" pomorskog dobra. 

Nekretnina k.č.br. 398 k.o. Dubrovnik (nova izmjera) nalazi se u uvalici Gustijernica i nije više pravni problem, jer je unutar "zone" pomorskog dobra, ali jest faktički zato jer je Importanne Resort d.o.o. već cijelo desetljeće uzurpira, a njihov saveznik Grad Dubrovnik, ništa poduzeo nije, kako bi se otkopale (zatrpane) skale između tarace od ville Elita i tarace od restauranta Levanat, odnosno kako bi se odstranio dvokrilni željezni portun sa skala "kod rogača" (na suprotnoj strani tarace od ville Elita, u odnosu na zatrpane)", kaže.

2013. godine Igor Legaz sudjelovao je u izgradnji šezdesetmetarskog "Dijamantnog puta", kojim se od skala br. 24 (kod restauranta Levanat), pa preko skala "Sidro", skala "Royal" i skala "Mareograf", sada neometano može doći u uvalicu Gustijernica, ali se od te nekretnine ne može nastaviti prema hotelu Neptun, zbog dvokrilnog željeznog portuna "kod rogača".

"Cijela nekretnina k.č.br. 5094/2 k.o. Dubrovnik (nova izmjera) je u naravi šetnica uz sjevernu obalu uvale Sumartin i do kraja 2015. godine nije bila faktički problem, ali jest pravni, zato jer je za vlasnika jednog dijela šetnice Nika i Meda Pucića, upisano društvo "Importanne Resort". Taj je dio šetnice u k.o. Gruž (stara izmjera) označen kao č.zem. 1065/19.

Mislim da bi mogao nastati faktični problem, ako "Importanne Resort" d.o.o. ocijeni, kako bi ih dosadašnji saveznik (Grad Dubrovnik) mogao podržati u želji da nezakonitu uknjižbu vlasničkog prava, pokuša pretvoriti u faktično stanje, te da naznačena nekretnina ne bude više (javna) šetnica", zaključuje igor Legaz.

Problem vlasništva i uknjižbe Grada Dubrovnika na čestice zemlje koje jesu javne površine i dugim se desetljećima kao takve koriste, nije novost. No hoće li se dubrovačka gradska uprava napokon pokrenuti te početi brinuti o javnim prostorima, knjižiti ih i zaštititi? Nisu li na kraju balade tu upravo zato da zaštite građane i javne prostore? Ili su njihovi privatni interesi i interesi investitora koji Dubrovnik vide kao "tvornicu novca" ispred nas običnih stanovnika ovog grada?

U međuvremenu šetnica je zatrpana kamenjem i izgleda ovako.


Katarina FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube