LIFESTYLE
10.03.2016 u 16:03

Zaljubljenici u Ratove zvijezda - student i poduzetnici u kostimima iz svemira

Ratovi zvijezda, čiji se osmi nastavak upravo snima u Dubrovniku, svjetski su fenomen. Osim što je riječ o iznimno uspješnim filmovima, koji nose jednu lijepu poruku i bude nadu u ljepše sutra, riječ je i o filmskom serijalu, koji je odgojio generacije djece i mladih. I kao što to nekad biva, nekima fascinacije iz djetinstva i mladosti ostaju doživotna zanimacija. Tako našim sugovornicima, koji su članovi udruge Star Wars Hrvatska, nije bilo teško, čak dva puta doći iz Zagreba do Dubrovnika. Za vlastiti užitak prošetati gradom maskirani u likove iz Filma, a pri tom su i razveselili pacijente na Dječjem odjelu dubrovačke bolnice.


komentara  0

Matija Matečić ima 36 godina i predsjednik je Udruge Star Wars Hrvatska. Kroz Dubrovnik je prošetao u kostimu Stormtroopera, a inače je vlasnik servisa za izdavanje računa i fiskalizaciju „Solo“, kojeg je nazvao prema jednom od likova iz Zvjezdanih ratova – Hanu Solu.

Sandrino Požežanac ima 20 godina, a utjelovio je Darth Vadera. U svakodnevnom životu je student filmske režije.

Marin Urbanc po zanimanju tattooist i vlasnik tattoo studija Gandalf. A ovaj 45-godišnjak, ponekad u slobodno vrijeme postaje mandalorian.

Što ih je privuklo Ratovima zvijezda? Odgovara Matija.

Svidjela mi se tematika serijala Zvjezdanih ratova koja ima mitološku podlogu koja obrađuje vječnu borbu dobra i zla s kojom se ljudi mogu lako poistovjetiti jer se provlači kroz sve druge aspekte naših života. George Lucas, tvorac Star Warsa, je lukavo objedinio mitologiju, ikonografiju, samuraje, individualca herojskog podrijetla, smiješne robote i sve to prebacio u Svemir pa nije čudo da je serijal naišao na toliku popularnost, koja traje od 80-ih do danas.


U Udruzi ljubitelja Star Warsa trenutno je upisano oko 150 članova iz cijele Hrvatske, a kako stižu premijere novih filmova, interes za učlanjenjem je veći. Svakako interesu pridonosi činjenica da se u Dubrovniku snima Epizoda 8. što je sve oduševilo. No kako i kod mnogih drugih udruga, i ovdje je prije 14 godina, upoznavanje na internetu bilo presudno. 

Iz neformalnih sastanaka grupice Star Wars fanova koji su se upoznali na Internetu (na news grupi hr.rec.sf.starwars) i počeli se družiti i uživo nalaziti u raznim prostorima, osnovana je udruga i to u pivnici Grand Slam, tadašnjoj Katarini i naposljetku u pizzeriji Pizzicato u Gundulićevoj. Takvi sastanci nazivali su se Jedi Council Meeting (JCM), što je naziv koji se i do danas zadržao za okupljanje članstva.

Šetanje po Gradu u kostimima i sastanci s istomišljenicima dio su aktivnosti ove udruge koja  svake godine sudjeluje na najvećem hrvatskom konu, SFeraKonu, a gotovo svake na Istrakonu i Rikonu. A to su to Konovi?

Kon ili konvencija je mjesto susreta fanova raznih SF i F franšiza gdje se istomišljenici upoznaju, druže, gledaju filmove, slušaju tematska predavanja te naravno, kostimiraju u omiljene likove. Tako je i udruga Star Wars Hrvatska predstavila svoj program kroz predavanja i kostime, a svaki put imamo i štand sa zanimljivim Star Wars memorabilijama. Planiramo i odlazak na Star Wars Celebration u London, najveće okupljanje fanova iz cijeloga svijeta, ove godine u srpnju.

Osim uživanja u filmovima i druženju s istomišljenicima udruga Star Wars Hrvatska djeluje i humanitarno.

Članovi  u kostimima posjetili su dvije bolnice, odjele pedijatrije u Rijeci i Dubrovniku, gdje su uveseljavali male bolesnike i uljepšali im bolničke dane. Želja nam je i dalje nastaviti s tom praksom. 

A mi im želimo da i dalje nastave raditi ono što vole.

Neka sila bude s njima!

Više o Udruzi saznajte ovdje.


K. Fiorović/FOTO:starwars.com.hrFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube