KULTURA
25.03.2016 u 12:47

Jesu li novci za Dubrovnik 2020, bačeni u vjetar?

Iako Dubrovnik nije dobio željenu titulu Europske prijestolnice kulture, koja za sobom povlači i programe i događanja i značajna financijska sredstva, dio programa koja je osmislio dubrovački EPK tim svejedno će se nastaviti provoditi. "Programi bazirani na Lazaretima, sigurno će se nastaviti, jer je cilj Grada Lazarete pozicionirati kao međunarodni kulturni centar", kazala je za Dubrovniknet pročelnica za kulturu Ana Hilje. Ona dodaje kako novac uložen  u EPK projekt nije uzaludno bačen, jer će se dio programa koji su osmišljeni nastaviti provoditi, a financirat će se na različite načine, većim dijelom iz europskih fondova. 


komentara  6

"Projekti koji su se u ovih godinu i pol dana pripreme za kandidaturu Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture neće se završiti. Mi se nadamo i dalje nastaviti raditi na ovim projektima. Sljedeći tjedan održat će se sastanak cijelog tima na kojem će se razgovarati o projektima i odlučiti koji su od njih najrealniji, odnosno s kojima će se nastaviti dalje raditi. Dubrovnik ide dalje, a projekti koji su bazirani na Lazaretima sasvim sigurno će se realizirati, jer nam je cilj, bez obzira na sve, Lazarete pretovoriti u međunarodno priznati kulturni centar", kaže Hilje.

Na pitanje kako će se projekti dalje financirati i jesu li u gradskom proračunu za njih predviđena sredstva, pročelnica za kulturu odgovara:

"Projekti će se prijaviti za financiranje preko EU fondova, najviše preko "Kreativne Europe", a mnogi su već pripremljeni za prijavu. U gradskom proračunu trenutno nisu predviđena sredstva za ove projekte, no o tome ćemo više znati nakon sastanka sljedeći tjedan. Želim istaknuti kako sav novac, koji je uložen u ovaj projekt kandidature, nije bačen u vjetar, a nakon objave odluke članovi povjerenstva rekli su nam da smo imali najbolji tim i da smo postavili visoke standarde".

Projekti bazirani na Lazaretima će se najvjerojatnije i dalje raditi, ali što je s Rijekom dubrovačkom, ljetnikovcem Lazarević i bivšim pogonom TUP-a koji su u sklopu programa trebali biti pretvoreni kulturne centre?

Obnova ljetnikovca Lazarević i nije bila dio ove kandidature, ona će se raditi kroz Zavod za obnovu Dubrovnika, a programi koji su osmišljeni u suradnji s udrugama iz Rijeke dubrovačke također se nastavljaju. Pretvaranje bivšeg tvorničkog pogna TUP-a u Rijeci dubrovačkoj u tvornicu kulture također je jedan projekt koji ne treba isključiti. Pisma namjere su poslana", kaže pročelnica Ana Hilje.

Na kandidaturi Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture radi se od 2014. godine. Na osmišljavanju programa i projekata radilo je oko 500 ljudi, a u projekt je uloženo 3 i pol milijuna kuna.

"Od početka programa na ovome je radilo oko 500 ljudi, a od stručnog žirija dobili smo sve pohvale i za sastavljanje tima i za kandidaturu, za koju je rečeno da smo postavili jako visoku ljestvicu. Mi smo zadovoljni i idemo dalje. Što je presudilo da Rijeka dobije titulu, a ne Dubrovnik, Pula ili Osijek, to ćemo saznati kada stručno povjerenstvo objavi svoje obrazloženje ove odluke", zaključuje Ana Hilje.


dubrovniknet team/K.F.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube