LIFESTYLE
04.04.2016 u 08:57

Vila Salvator - nekad su se ispred nje čuli dječji glasovi, danas je napuštena kuća...

Kao i ljudi, svaka kuća ima svoju priču. Ima svoju tajnu, ima svoju energiju, svoju vibraciju... i uvijek, baš uvijek kuća je odraz emocije koja se događa u njoj. I u svom vanjskom izgledu i u svom interijeru. Vile Salvator stanovnici Lapada se sjećaju, i ne baš u tako davnim danima, kao kuće ispred koje su odjekivali glasovi mališana, a ona su se mogla vidjeti za lijepih vremena i u uređenom tada vrtu i dvorištu koje su održavale časne sestre. Već nekoliko godina Vila Salvator je napuštena...


komentara  2

Kuću je 1931. godine, izgradila obitelj Hure koja se u Dubrovnik doselila s otoka Hvara, a s namjerom da u njoj otvore pansion za turiste. Nazvali su je Hotel Madeira, jer su navodno vlasniku dva najljepša otoka na svijetu bili njegov rodni Hvar i portugalska Madeira. No, nije sve pošlo onako kako se očekivalo, posao nije krenuo, te su je vlasnici, zbog loših rezultata, nakon godinu dana prodali Vrhbosanskoj biskupiji.

Vrhbosanska je nadbiskupija, pak, 1932. otvorila svećenički dom za odmor i oporavak starijih i bolesnih svećenika. Dom je nazvan ˝Vila Salvator˝, slaveći i na takav način ime Spasiteljevo, što bi u prijevodu značilo. Tu su se potom doselile i časne sestre Kćeri Božje ljubavi.

Sestre su, osim skrbi za svećenički dom, te odgoj redovničkog podmlatka i izradu crkvenog ruha, preuzele ujedno i skrb za župnu crkvu, te katehizaciju i liturgijsko pjevanje u župi sv. Mihajla. Neko vrijeme časne su u toj prelijepoj kući okruženoj vrtom i okućnicom, držale dječji vrtić.

No, kako je broj sestara opadao, sva je aktivnost sestara u kući prestala. Sestre su međutim od 2004. prešle stanovati u bratimsku kuću župe sv. Mihajla, jer je vili Salvator namijenjena obnova i druga svrha. Da bi mogle djelovati u Dubrovniku i nastaviti služiti u župi, Družba je kupila jedan stan u novogradnji uz župnu kuću, te u njem uredile samostan «Milosrdnog Isusa», može se pročitati na stranici Dubrovačke biskupije, župe Sv. Mihajla u Lapadu.

Vila Salvator proteklih je godina napuštena, propada, a sve se to na njoj i vidi... takve kuće, baš poput nekih usamljenih ljudi, u sebi nose neke tuge... I za vjerovati je ploči koja se može vidjeti na njenom ulazu - da će se skoro obnoviti...i da će se u nju vratiti život....


L.C./foto:Vedran JerinićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube