VIJESTI
23.06.2016 u 16:16

PRIOPĆENJE
GRADNJA U MALOSTONSKOM ZALJEVU: "apeliramo na savjest županijskih vijećnika!"

Iz Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku apeliraju na županijske vijećnike da spriječe degradaciju ekoloških svojstava Malostonskog zaljeva. Naime, na sjednici Županijske skupštine u ponedjeljak 27. lipnja raspravljat će se, a možda i prihvatiti Ciljane izmjene Prostornog plana Županije, kojima se u plan unosi turistička zona Duba stonska. Priopćenje Instituta prenosimo u cijelosti.


komentara  5

"Županija Dubrovačko-neretvanska uputila je u 2013. u postupak prijedlog Ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana radi izgradnje dvaju izdvojenih građevinskih područja izvan naselja ugostiteljsko-turističke namjene na području Dube Stonske, ukupne površine 13 ha i kapaciteta 550 kreveta.

Znanstvena i stručna javnost, predstavnici svih triju hrvatskih morskih instituta i Sveučilišta u Zagrebu, sažela je do sada poznate spoznaje i pokazala kako je Malostonski zaljev izuzetno vrijedna prirodna baština Hrvatske, na tematskom okruglom stolu „Turistička izgradnja u Malostonskom zaljevu – posebnom rezervatu u moru“, koji se održao 1.travnja 2014. u Zagrebu, u organizaciji HAZU.

Županija je odlučila nastaviti s procedurom te u ponedjeljak 27. lipnja 2016. donijeti Ciljane izmjene Prostornog plana, kako bi se spriječila postupna degradacija ekoloških svojstava mora i ugrozio razvoj kvalitetnog školjkarstva u Malostonskom zaljevu.

Općini Ston, kao i ostalim pelješkim općinama predloženo je da svoj razvoj i ulaganja u turističku infrastrukturu planiraju na južnim obroncima Pelješca.

Ovom odlukom otvorio bi se put budućim dopunama prostornih planova, ali bi se i nesmetano mogao otvoriti prostor izgradnji luke i turističkih kompleksa u susjednoj državi, s kojom još uvijek nismo riješili pitanje granice - stoji u priopćenju koje stiže od Valtera Kožula iz Instituta za more i priobalje", stoji u priopćenju Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.


dubrovniknet team/MDFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube