LIFESTYLE
08.08.2016 u 14:42

TUNEL KOJI JE MORE PRIBLIŽIO GORNJOJ BANDI: oni su Pasjaču približili Konavljanima!

Od 1955. do 1959. godine trajali su radovi na probijanju tunela za odvodnju vode iz Konavoskog polja u more na Pasjači. Danas je Pasjača jedna od najljepših plaža na ovom dijelu Jadrana, a na nju su tih 60-tih, Konavljani iz Gornje bande lakše stizali upravo kroz taj probijeni tunel tijekom ljetnih mjeseci, kada nema vode. Tunel je prohodan i danas i još uvijek služi kao "prečica" prema Pasjači. Ovu fotografiju na kojoj se nalaze mladi iz Dubrovnika koji su radili na probijanju tunela, snimljena je 1957., a u grupu "Dubrovnik nekad" postavio ju je Ivo Batričević iz svoje osobne kolekcije.


komentara  0

Kako je grupa "Dubrovnik nekad" i zamišljena kako bi se ispod fotografija mogli stavljati komentari koji šire znanje, tako se jedan od njih odnosi i na opservaciju da je probijanje tunela značajno utjecalo na promjenu klime u tom dijelu Konavala. Naime, Batričević zapisuje kako je "u razgovoru s jednim Konavljaninom dobio informaciju da se cijela klima promjenila nakon probijanja ovog tunela na Pasjači, jer je prije klima u Konavlima bila toplija i vlažnija, pa je omogućavala lov na razne ptice močvarice, dok je danas u prosjeku zimi Konavosko polje hladnije za 10 stupnjeva.Također, taj odvod nakon obilnih kiša nosi plodnu konavosku zemlju u more. Znači isušivanje Konavoskog polja je donijelo i neke dobre ali i neke loše strane", zaključuje.

U svakom slučaju, puno više današnjih posjetitelja Pasjače, koju bi Popovićani voljeli što je više moguće zadržati "svojom" i sačuvati od gužve, stiže prolazom probijenim 1972. godine, nego kroz tunel. Kako je plaža iz godine u godinu sve manja, želja Popovićana tim je veća. No, to im baš i ne polazi za rukom jer svako malo se neki celebrity fotografira na - Pasjači, pa to podijeli preko društvenih mreža. I eto ti slijedećih i slijedećih.....


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube