LIFESTYLE
19.08.2016 u 13:59

FOTO: Susret iseljenika - jednom nogom tamo, drugom amo....

Iseljenici s dubrovačkog područja danas su se susreli u restoranu Orsan na tradicionalnom godišnjem druženju. Ljudi koji su zbog ekonomskih i političkih razloga napustili domovinu prije 50, 40 godina, uvijek se vraćaju i posebno su vezani za svoj dom. Biti iseljenik nije lako, kaže Niko Hazdovac koji živi u Kaliforniji, a s njime se slaže i Šime Šimunović iz New Yorka. "Jednom si nogom tu zauvijek, a drugom tamo. Nisi ni naš ni njihov. Nije to baš lako", tvrde predvodnici zavičajnih klubova u Sjedinjenim američkim državama.


komentara  0

Obitelj Miloglav Mato i Mare već 49 godina žive u Americi, a Mato je tamo došao preko Austrije i Njemačke, odakle je pobjegao iz logora u Francusku, koja jedina tada nije vraćala imigrante. Mare je doputovala u Francusku, gdje su se vjenčali i potom su zajedno otišli u Ameriku gdje i danas žive u San Hoseu. Svake godine dolaze i trude se što više vremena provesti u Domovini, a kako oni, tako i njihova djeca i šestero unučadi.

Božo Margaretić 1954. pobjegao je iz bivše države s barkom na vesla ispod Orašca, s kojom je njih 8 doveslalo do Barija. U Italiji je dobio politički azil i dvije godine je bio u izbjegličkom kampu, prije nego što je stigao do Amerike, a supruga Ivanka, inače s Brača došla je za njim. I oni, kao i njihova djeca te osmero unučadi svake godine dolaze u Dubrovnik.

Među danas okupljenima u Orsana bili su i Dejan Stokić te Stijepo Kaleb, koji desetljećima žive u Francuskoj, Marko Majkovica i Josip Čenić iz Austrije, a pjesmom je i ovaj put druženje uveličao Srđan Gjivioje, Dubrovčanin u New Yorku.

Susret je organizirala Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik, koju vodi Maja Mozara. Pogledajte fotogaleriju. 


K. FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube