VIJESTI
05.01.2017 u 17:15

REKORDNA GODINA: Gradu i Društvu prijatelja po 43 milijuna kuna od gradskih zidina

Gradske zidine obišlo je u protekloj godini 1.110.000 gostiju, što je povećanje od 12% u odnosu na 2015. koja je završila s 995 tisuća posjetitelja. Bila je to rekordna godina, kaže nam predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, Niko Kapetanić, dodajući kako je i prosinac ušao u dosadašnju povjesnicu kao "najtrofejniji" brojem posjeta - u zadnjemu mjesecu 2016. zidine je posjetilo 10.700 turista. Sve doovogodišnje brojke nisu se penjale iznad 7 tisuća gostiju na zidinama u prosincu.


komentara  0

Stonske zidine također bilježe uzlazni trend u broju posjetitelja jer je povećanje od 21% dovelo na tu sve istaknutiju arhitektonsku atrakciju 51 tisuću posjetitelja.

Sokol grad u Konavlima bilježi lagani porast broja posjeta, od tek 2%, ali, obzirom da je u tijeku rekonstrukcija jednoga dijela utvrde, veseli i pomak na 8.200 posjetitelja koji su je obišli u protekloj godini.

Što rekordna godina znači u financijskom smislu?

- Rekordna godina financijski za Grad Dubrovnik i Društvo prijatelja dubrovačke starine znači po 43 milijuna kuna prihoda, kada se odbije iznos za PDV - kaže predsjednik DPDS-a Niko Kapetanić, dodajući kako će u ovoj, tek započetoj godini to značiti i povećanje ulaganja u obnovu spomenika. Lani je u tom smislu, isfinancirano 35 milijuna kuna projekata, dok je u 2015. bilo 30 milijuna, a u 2014. godini 15 milijuna kuna.

Prvi završeni objekt iz ovogodišnjeg programa Društva prijatelja bit će obnovljena Crkva sv. Stjepana u Pustjerni čija će svečana primopredaja biti obavljena u okviru predstojećih mjesec dana. U tek započetoj godini planirani su i završeci obnove bastiona svete Margarite, do sezone će biti gotovo i most na Pilama, šetnica od Minčete do Bokara, prva faza obnove Benediktinskog samostana na Lokrumu. I svakako, ono što je iznimno korisno za sve građane i posjetitelje Grada je obnova Strossmayerove ulice koja je prijetila ozbiljnim urušavanjem i ugrožavanjem prolaza, u koju je DPDS uložio preko 2,5 milijuna kuna i gdje su radovi još u tijeku.


L.C.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube