LIFESTYLE
22.02.2017 u 08:42

Tri velika razloga za slavlje u Društvu prijatelja dubrovačke starine

Ove godine Društvo prijatelja dubrovačke starine planira upriličiti tri velike svečanosti povodom završetka višegodišnjih investicija koje će za sredinu u kojoj se nalaze puno značiti – Sokol grad u Konavlima, Knežev dvor u Slanome i Tvrđavu sv. Jeronima u Stonu. Društvo prijatelja svojom obnovom spomenika stvara nove turističke atrakcije koje ne počivaju na instant konzumaciji, već predstavljaju za strance, ali i domaće, pogled u ishodište svega onoga što jesmo iz onoga što smo bili. Spomenici kulture pričaju priče o narodu, kulturi, standardu života i promišljanja generacija koje su nešto stvorile, da bi generacije koje dolaze to bogatstvo naslijedile. I njime upravljale. O njima brinule. Sredstva koja se ulažu u obnovu rastu iz godine u godinu, tijekom 2017. Društvo prijatelja planira u naslijeđenu baštinu uložiti preko 35 milijuna kuna.


komentara  1

Iz godine u godinu povećava se iznos novca koje Društvo prijatelja dubrovačke starine ulaže u obnovu spomenika: 2014. godine u očuvanje baštine uloženo je 15 milijuna kuna, sljedeće, 2015. godine 30 milijuna, lani je već ta brojka porasla na 37 milijuna, a toliko je otprilike planirano i za ovu godinu.

- Posljednje dvije godine praktično sve što zaradimo, uložimo u obnovu spomenika, tako će biti i ove, 2017., kada ćemo u Društvu imati i tri velika razloga za slavlje, a to je završetak dugogodišnjih radova i investicija u Sokol grad u Konavlima, Knežev dvor u Slanom, te Tvrđavu sv. Jeronima u Stonu. Ne mogu reći da mi nije izuzetno drago da to obilježavamo u godini u kojoj predsjedavam Društvom prijatelja dubrovačke starine, ali bit će završetaka i dogodine... – kazuje Niko Kapetanić, prvi čovjek kultne dubrovačke ustanove koja izvanserijski skrbi o spomeničkoj baštini na području cijele bivše dubrovačke općine. Dodaje:

- Naš prioritetni zadatak u vremenu pred nama je kompletna obnova gradskih zidina i u tu svrhu su u tijeku radovi u unutrašnjosti Minčete i zapadnom predziđu. Namjera nam je otvoriti zapadno predziđe i Minčetu i Bokara i izaći s Bokara na sv. Andriju i na taj način Minčetu, Kula gornji ugao, Puncjelu, Bokar, kulu od Pila otvoriti, te uvesti u ponudu kao kulturno povijesnu turu koja, za razliku od one panoramske, može imati posve drukčiju draž. Mislim da će to biti mini senzacija, pa čak i kada je Dubrovnik u pitanju. U ovoj godini planiramo otvoriti ulaz kroz Minčetu do Kule Gornji ugao, a sljedeće mislimo otvoriti sve što sam spomenuo. U 2018. bi to trebalo biti gotovo, kad su zidine u pitanju. Ostaje nam Bastion sv. Margarite, gdje je bio smješten atelje Josipa Škerlja, kojemu smo dali zamjenski prostor, jer je bilo nemoguće više boraviti u tom, vlagom uništenom prostoru. Tamo su radovi pri kraju, malo su se oduljili jer smo trebali dogovoriti njegovu namjenu, prihvatili smo prijedlog Europskog doma i Maje Nodari da se tamo otvorit Dom sv. Vlaha, složili smo se i čekamo i da Grad Dubrovnik koji upravlja tim prostorom, stavi potpis na ugovor. Ove godine će i to biti zgotovljeno.

Želja Društva prijatelja dubrovačke starine je završiti na Lokrumu gotičko renesansni dio Benediktinskog samostana koji već sad postaje mala senzacija kada su glazbeno scenska događanja u pitanju, a predan je i projekt za zapadno krilo kako bi se što skorije počeo i s obnovom ovog dijela samostana. U planu je i kompletna obnova Fort Royala čiji je projekt tijeka radova u fazi usuglašavanja. Završetkom podmostja na Pilama završit će se i priča o trima dubrovačkim mostovima. Do sezone će biti završen veći dio mosta, „šminkanje“ će se nastaviti, ali neće biti više za vidjeti gradilište o kojemu bi se pred svaku sezonu počele ispredati priče kao neurednom i neprimjerenom ulazu u Grad.

- Ove godine više neće biti razloga za takve priče, ali ja uvijek ponavljam da se ne treba plašiti obnove spomenika u sezoni, što se tiče turista, druga je stvar koliko ona smeta domaćima jer im stvara otežane uvjete u ubrzanom ritmu poslovanja u ljetnim mjesecima – smatra Kapetanić .

Društvo prijatelja značajnim sredstvima i pažnjom brine o spomenicima na područje cijele nekadašnje Dubrovačke republike, a osobito je puno napravilo u Stonu, koji, kaže Kapetanić, može postati „mali Dubrovnik“, drukčiji mali Dubrovnik za kojega neće biti problema da postane biser na europskoj karti spomeničke baštine.

Kao što je već poznato, Društvo prijatelja kao jednu od svojih misija vidi i obnovu svih Kneževih dvora na području bivše Republike, ove godine se završava onaj u Slanome, a u planu je početak radova na dvoru u konavoskom Pridvorju i pelješkoj Janjini, dok su započeti pregovori da se i obnova Kneževa dvora na Lastovu stavi pod obnoviteljsku skrb Društva prijatelja.

- Ta naša politika da uredimo upravna mjesta nekadašnjih knežija, je vrijedna truda, jer često je riječ o zdanjima koja su zaboravljena, urušena, napuštena, ne znaju ni najbliži susjedi što je tu bilo ili gdje se to nalazi. Tada spoznate kako je sve krhko. I znanje, i pamćenje, a otud i naša želja da obnavljamo staro i stvaramo nove vrijednosti. Mi se, starosjedioci, dijelimo na Primorce, Konavljane, Župljane, Stonjane, ali i Mljećane, Lopuđane, Kalamoteze, ali se skoro zaboravilo otkud to. Stoljeća trajanja dubrovačke administrativne podjele stvorile su mikro entitete koji su povezani s granicama upravnih područja, i obnoviti Knežev dvor u Slanome, primjerice, značilo je obnoviti uspomenu kako je nastalo Dubrovačko primorje, o njegovim granicama, jednoj malo većoj svjesti i pripadnosti. Danas će vam stanovnici Trstenoga ili Orašca reći da nisu Primorci, na kraju su tako i izglasali i pripojeni su Gradu, a mi želimo obnovom Dvora u Slanome i prikazivanjem upravnih karata i svega ostaloga, spomenuti ljude kako je Knežija Primorje, ili kako su je Dubrovčani zvali, kontrada terra nove, dopirala do bedema Stona, ili tamo do prve samoposluge u Neumu, obuhvaćala je cijeli poluotok Klek, administrativno je dolazila do Rijeke dubrovačke, Omble... i to želimo ovom obnovom postići – kazuje Kapetanić.

Postavljanjem lifta, završava se obnova grandioznog Sokol grada u Konavlima, nakon čega se kreće u njegovu svjetsku promociju. Ni Župa dubrovačka nije zaobiđena, u tijeku je izrada projekta za obnovu Dominikanskog samostana sv. Vicenca u Čelopecima, sa željom da se produlji život najvažnijem spomeniku Župe iz prve polovice 17. stoljeća. Mnogi projekti na Šipanu, Lopudu, Pelješcu su našli svoje mjesto na listi prioriteta obnove Društva prijatelja.  

RADOVI DRUŠTVA PRIJATELJA DUBROVAČKE STARINE

GRAD DUBROVNIK

a. Radovi obnove u tijeku:
1. Most Pile
2. Uređenje zapadnog predziđa i tvrđava Minčeta-Bokar
3. Bastion sv. Margarite
4. Sanacija zida u Strosmajerovoj ulici
5. Crkva Gospa od Karmena
6. Kula sv. Luke
7. Benediktinski samostan na Lokrumu gotičko-renesansni dio
8. Crkva sv. Mihajla na Lapadu
9. Crkva-tvrđava sv. Duh na Suđurđu
10. Sv. Trojica na Lopudu
11. Crkva sv. Nikole u Mravinjcu

b. Izrada projekta u tijeku:

1. Arheološki lokalitet Sv. Andrija
2. Kula Drezvenik
3. Benediktinci na Lokrumu-zapadno krilo
4. Fort Rojal na Lokrumu
5. Utvrda Sutvrač na Lopudu

PELJEŠAC

a. Radovi obnove u tijeku:

1. Tvrđava sv. Jeronima
2. Zapadni zid Minčeta-Sv. Bartolomej
3. Park Komarda
4. Tvrđava Koruna
5. Prezentacija ostataka istočnog gradskog bedema kod crkve sv. Vlaha
6. Krunište zapadnog dijela gotičkog zida u Stonu

b. Izrada projekta u tijeku:
1. Knežev dvor u Janjini
2.Tvrđava sv. Bartolomeja na Podzvizdu

DUBROVAČKO PRIMORJE
a. Radovi obnove u tijeku:
1. Knežev dvor u Slanome

ŽUPA DUBROVAČKA

b. Izrada projekta u tijeku:

1. Dominikanski samostan sv. Vicenca u Čelopecima

KONAVLE

a. Radovi obnove u tijeku:

1. Sokol grad - staza i dizalo
2. Sokol grad - 4. faza

b. Izrada projekta u tijeku:

1. Knežev dvor u Pridvorju
2. Crkva sv. Barbare u Dubravci
3. Crkva sv Ivana u Ljutoj

OSTALE AKTIVNOSTI: Između ostaloga, održavanje gradskih satova i fontana, u tijeku je izrada replike dubrovačkog topa iz 16. st koji se nalazi u Bečkom vojnom muzeju, izdavanje medalja, izdavanje knjiga (nedavno je izdat Zbornik Društva s rekapitulacijom svih dosadašnjih radova na obnovi), prezentacija obnove pojedinih spomenika sa katalozima, restauracija slika, financiranje restauracije arhivske građe, organiziranje izložbi i predavanja ... 

Kako se naslijeđeno bogatstvo od napuštenih i zapuštenih zdanja pretvara u prvoklasno obnovljene atraktivne građevine pogledajte u priloženoj bogatoj FOTOGALERIJI. 


L.CrnčevićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube