LIFESTYLE
26.03.2017 u 17:45

DOBRA PRIČA: Procvjetao župski mediteranski vrt u Čelopecima

Prije dvije godine pisali smo o ideji i projektu obnove i oživljavanja dominikanskog samostana sv. Vicenca u Čelopecima u Župi dubrovačkoj, koji je pokrenula braniteljska zadruga Eko Župa. Ambiciozni planovi tada su izgledali gotovo nemoguća misija za trojac koji je bez velikog kapitala odlučio potpuno obnoviti i urediti srednjovjekovni samostan i okolnih 40 000 metara kvadratnih, donedavno zapuštenog obradivog zemljišta. No oni nisu odustali i nakon dvije godine predanog rada vide se prvi rezultati. Daleko je to još od profitabilnog projekta, no ovi Župljani imaju viziju i cilj, a što je najvažnije upornost.


komentara  0

Prije dvije godine borili su se s dokumentacijom i troškovima izrade konzervatorskog elaborata za obnovu ljetnikovca. Tražili su tada pomoć od institucija i dobili su je. Ministarstvo kulture doniralo im je nabavku drvenih prozora za sve otvore na samostanu,kao i popravak fasade, a Društvo prijatelja dubrovačke starine upravo izrađuje projekt, i po završetku tog procesa vodit će i financirati detaljnu obnovu samostana i crkvice sv. Vicenca. 

Župski mediteranski vrt u napuštenom samostanu

Nikola Kurajica, Mato i Marko Miloslavić vjeruju u svoju ideju i projekt da su u ove dvije godine, kako bi ga održali na životu, podigli kredite i uložili vlastiti novac, za koji su izračunali a bi im se mogao vratiti nakon 10 godina. Pitam ih što ih je to ponukalo da u ovo vrijeme kad svi trče za brzom zaradom krenu u jedan dugotrajan i naporan projekt ?

"Mi smo svi bivši branitelji i Župljani od starine. Smetalo nas je to kako se župska tradicija i kultura izgubila. Na primjer Konavljani, Primorci... čuvaju svoje običaje, obnavljaju baštinu, a Župa nekako kao da nema taj identitet. Mladi Župljani nemaju gdje vidjet nošnju, nemaju gdje saznati nešto o povijesti svoga kraja. Zato ćemo na katu samostana napraviti Muzej Župe dubrovačke. Već dvije godine skupljamo predmete za muzej i ovim putem pozivam sve koji imaju ili nošnju ili neke od tradicijskih predmeta da nam se jave. Kraj svakog pokonjenog predmeta pisat će kojoj je osobi/ familji pripadao, zar to nije bolje nego da takvi predmeti propadaju po garažama i podrumima. Osim toga postavit ćemo i izložbu arheoloških nalaza otkrivenih u Župi. Za početak će to biti paneli koji će posjetitelje voditi kroz povijest, arheologiju i običaje Župe,a postav će osmisliti arheolog Domagoj Perkić i kustos Domagoj Kristović" objašnjava nam Marko Miloslavić.


Prije dvije godine ugostili su nas u samostanu gdje se u mnoge prostorije zbog opasnosti nije moglo niti ući, sad već ponosno pokazuju prostore u kojima će se već ove godine moći primiti manje grupe turista, koji će moći kušati domaće župske proizvode, prošetati labirintom i sami ubrati smilje, lavandu ili kadulju u njihovom vrtu te se upoznati s procesom proizvodnje eteričnih ulja. Recept za uspjeh otkriva nam Nikola Kurajica.

"Mi smo prije podne su direktori koji osmišljavaju i pišu projekte, zahtjeve, organiziraju posao... poslije podne fizikalci koji sade biljke, čiste šut i čupaju travu, a uvečer knjigovođe koji sređuju račune", priča nam dok obilazimo labirint u kojem smo se malo zagubili.

Oko proizvodnje eteričnih ulja pomaže im dr. sc. Cvijeta Jakobušić Brala, Župka koja je zaposlena na Farmaceutsko - biokemijskom fakultetu Zagrebu, a oko osmišljavanja vrta projektom i savjetima dr. sc. Mara Marić, predstojnica Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku.

Braniteljska zadruga Eko-Župa član je i hrvatske Etičke banke, koja okuplja proizvođače, zadruge... i financira projekte. Župaljani se nadaju da je ovaj njihov pri vrhu liste prioriteta. Kriterij za financiranje je upravo dobrobit projekta za širu zajednicu, a krediti Etičke banke uvelike se razlikuju od standardnih kredita, i kamatama, ali i činjenicom da stručna osoba prati i savjetima pomaže razvoj projekta.

"Mi želimo povezat ljude u Župi, pokrenuti ih. Mnogi su nas u početku nazivali budalama, mnogi to čine i sada, ali naša je ideja da budemo motor razvoja na koji će se drugi "lijepiti". Isto kao što je to nekada bio upravo ovaj samostan", kaže Nikola, dodajući da su kroz ove dvije godine radeći na obnovi naučili puno i o poslu, ali i o fascinantnoj povijesti Župe.

"Ideja je krenula od labirinta. Htjeli smo napraviti labirint, identčnu kopiju Grada sa svim tvrđavama i ulicama. Naravno nešto tako nije bilo moguće, no od toga je krenulo razvijanje naše ideje. Naša zadruga broji oko 10-ak ljudi, bivših branitelja koji se brave proizvodnjom domaćih proizvoda. Svi njihovi poizvodi, kao i proizvodi drugih OPG-ova iz Župe naći će svje mjesto u budućem kompleksu", objašnjava nam Mato Miloslavić.

Dok obilazimo ovaj kompleks u zraku se miješaju mirisi svježe pokošene trave, rosom natopljenog smilja, lavande i ruzmarina, kao i miris kamene prašine koja se diže u atriju koji se obnavlja. Miris je to rada i uspjeha, budućnosti ovog starog zdanja, čije propadanje Župljani nisu dozvolili.

Šetnica od ulaza na imanje do samostana je obrubljena kamenom, labirint je uređen, vidimo veliku razliku no ima tu još puno posla.

U samostanu je već montirana mala destilerija koja proizvodi eterična ulja. Na podu su stare tavele, proizvedene u Kuparima, originalni podovi iz samostana.

Trenutno se radi na uređenju kuhinje, blagovaonice i atrija, kako bi, nakon dvije godine, prostor ipak mogao tijekom predstojeće sezone imati koliko - toliko komercijalnu svrhu. Za sad imaju u najavi nekoliko manjih grupa turista i dva vjenčanja.

Napuštamo Župu i ove vrijedne ljude u nadi da ćemo za dvije godine opet doći i kao i danas biti iznenađeni promjenama na bolje i opet jednako oduševljeni entuzijazmom njihovih pokretača.
 


Katarina Fiorović FOTO:Vedran JerinićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube