VIJESTI
05.05.2017 u 10:11

Dubrovačke zidine ruše rekorde: financijski i po broju posjetitelja

Društvo prijatelja dubrovačke starine u prva četiri mjeseca ove godine bilježi znatan porast posjetitelja na dubrovačkim zidinama, ali i na svim drugim lokacijama. Čak 23 tisuće ulaznica više za zidine u prva četiri mjeseca najavljuju jako dobru godinu, koja će prema riječima predsjednika DPDS-a Nika Kapetanića sasvim sigurno oboriti prošlogodišnji rekord od 1,1 milijun posjetitelja. Prema najskromnijoj procjeni  dubrovačke zidine posjetit će do kraja 2017. oko 1,200 000 posjetitelja. Ukoliko se te prognoze ostvare ukupna zarada od zidina nakon plaćanja PDV-a iznosit će oko 144 milijuna kuna, od čega u gradski proračun ide 72, a Društvu ostaje također 72 milijuna kuna.


komentara  0

„Podaci za prva četiri mjeseca 2017. ,uz napomenu kako je Uskrs prošle godine bio u ožujku, a ove godine u travnju, su iznenađujuće dobri. Prošle godine u travnju  imali smo 60 000 posjeta, ove godine to je 82 tisuću ili čak 35 posto više. U prva četiri mjeseca lani zabilježili smo 96 000, a ove godine 119 000 posjeta, što je 23 000 ili 24 posto više. Prema ovom porastu i mojim najskromnijim procjenama 2017. za 10 posto će biti bolja od prošle godine što znači da ćemo opet oboriti rekord“, ističe Kapetanić.

Ozbiljan porast bilježe i svi drugi objekti koje je obnovilo i njima upravalja Društvo prijatelja, pa su tako Stonske zidine s prošlogodišnjih 2 900 prodanih karata u prva četiri mjeseca zabilježile 3 900 prodanih karata u istom razdoblju ove godine. Društvo ove godine očekuje najmanje 60 000 posjetitelja na prema 51 000 iz 2016. Završetkom obnove Velikog Kaštija do kraja tekuće godine u sljedećoj sezoni očekuju 100 000 posjetitelja u Stonu. Napomenimo da ulaznica za stonske zidine stoji 40 kuna.

Sokol grad u Konavlima u posljednjih pet godina od otvaranja bilježi rekord od 8000 posjeta godišnje, a u prva četiri mjeseca prodano je više od 700 ulaznica, što također govori kako će se brojke prodanih ulaznica do kraja tekuće godine podići na oko 10 000. Napomenimo i kako u Dunavama također traju radovi na dodatnom uređenju i opremanju konavoske tvrđave, koja bi turistima trebala postati dostupnija i zanimljivija, pa u Društvu očekuju da broj posjeta Sokol gradu u slijedećoj godini bude još veći.


„Arheološki lokalitet ljevaonice topova u kuli Gornji ugao također je u porastu, iako tu nije riječ o velikim brojkama. Ovaj lokalitet lani je posjetilo 2 500 turista, a ove godine u prva četiri mjeseca prodali smo 300 karata. No Otvaranjem ulaza u Kulu iz Minčete i prvog dijela zapadnog predziđa u lipnju ove godine, očekujemo veći broj posjeta i u ovom objektu“, izjavio je za Dubrovniknet Niko Kapetanić.

Društvo prijatelja Dubrovačke starine ove će godine, ukoliko se prognoze ostvare, zaradit će popriličan iznos i za svoje projekte, ali i za gradski proračun. Ne sumnjamo kako će Društvo naći načina da korisno uloži taj novac u obnovu baštine, odnosno 30 projekata koji su u raznim fazama od izrade dokumentacije, čekanja dozvola ili izvedbe radova.

„Završili smo obnovu crkve sv. Stjepana na Pustjerni. U subotu 13. svibnja svečano će se otvoriti obnovljeni Knežev dvor u Slanome. Do kraja godine trebali bi završiti radovi na Sokol gradu i Velikom Kaštiju u Stonu. Također i radovi na lokalitetu Benediktinskog samostana na Lokrumu.Radi se posvuda od Pila do arheološkog lokaliteta sv. Andrija i Bokara, koji bi slijedeće godine trebali biti otvoreni kao naša nova ruta obilaska predziđa. Time bismo dovršili obnovu zidina, koja onda opet mora iznova početi, jer smo primijetili da se na pojedinim djelovima zidova fuge šire, u njih ulazi voda. Stalna obnova jedina je garancija očuvanja“, ističe Kapetanić.

„Radovi u bastionu sv. Margarite trenutno su u zastoju, jer čekamo odluke buduće gradske vlasti. U toj tvrđavi bit će Dom sv. Vlaha, a Društvo će financirati uređenje i opremanje, no još neke stvari trebamo usuglasiti s gradskom upravom. U bastionu sv. Luke uređujemo naš arhiv, a uputili smo u izradu dokumentaciju za obnovu Drzvenika na Buži. Traju i teški i vrlo delikatni radovi na obnovi potpornog zida u Strosmajerovoj ulici, radovi idu sporo iz više razloga, pa točan rok završetka ne bih prognozirao. Završili smo i arheološka istraživanja na Fort Royalu na Lokrumu“, ukratko nam je sažeo Kapetanić projekte koje Društvo provodi.


K. FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube