LIFESTYLE
30.05.2017 u 09:40

Na današnji dan legendarni Ćiro krenuo na svoje oproštajno putovanje

Na današnji dan, 30. svibnja 1976. godine, u Dubrovniku se posljednji put oglasio zvižduk popularnog Ćira, jedinog preostalog dubrovačkog vlaka koji je krenuo na svoje oproštajno putovanje. Sudbina kao da nije htjela da vlak napusti Dubrovnik, već po kretanju iz Gruža naletjeli su na kamen koji je probio karter na motoru zbog čega su teškom mukom doveli vlak do krajnjeg odrediša u Čapljini, javlja Gradoplov.


komentara  0

U to vrijeme parne lokomotive već su zamijenjene motornim vlakovima kakav je bio i ovaj posljednji, a strojovođe su bili Ivan Raič-Rale i Tomo Prcović.

Bio je to definitivni kraj tračničkog prometa u Dubrovniku; još 1970. godine ukinut je dubrovački tramvaj kojeg su zamijenili autobusi. Ubrzo potom s trase su skinute tračnice, a što više vrijeme prolazi sve je manje tragova o postojanju dubrovačke željeznice. I desetljećima od njezina ukidanja ona živi u sjećanjima ljudi koji su tada živjeli kao i na fotografijama iz tog doba.

Neke od najboljih su one Jima Horsforda, zaljubljenika u uskotračne željeznice koji se 1972. godine vozio na relaciji od Čapljine do Dubrovnika snimivši usput mnoštvo fotografija vezanih za željeznicu. Prema vlastitom navodu za njega je to bila najljepša uskotračna željeznica na svijetu, prisjetio se u emisiji Gradoplov Gradoplov naš kolega Sebastijan Vukosavić, novinar Radio Dubrovnika.

Što se još dogodilo na današnji dan pročitajte OVDJE.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube