KULTURA
27.06.2017 u 15:33

Glazba je univerzalni jezik: predstavljen ovogodišnji program festivala opernih arija "Tino Pattiera"

Međunarodni festival opernih arija "Tino Pattiera" i ove će godine po deseti put oživjeti djelo i rad svjetski poznatog Cavtaćanina, opernog pjevača Tina Pattiere. Dubrovački simfonijski orkestar od 30. lipnja do 4. srpnja održati će četiri koncerta najljepših opernih arija: Chansons d'amour, Seriously Romantic, Opera buffa i Guardi le stelle.


komentara  0

Glazbeni direktor festivala, izraelski dirigent Noam Zur na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo je kako je ovo sjajna prilika za sve one koji ne znaju mnogo o operi, osim da sopran i tenor u jednom trenutku moraju „izdahnuti“, vidjeti kako postoje i različiti, puno zanimljiviji načini izvođenja takve vrste glazbe. Maestro Zur ujedno će biti i dirigent na festivalu, na kojem će nastupiti sopranistica Liana Aleksanyan (Armenija), mezzosopranistica Ursula Hesse von den Steinen (Njemačka), tenor Xavier Moreno (Španjolska), bas Taras Konoshchenko (Ukrajina) i dubrovačka pijanistica Stefani Grbić.

- Pjevači s kojima surađujemo su vrlo kvalitetni pjevači koji nastupaju na vodećim svjetskim pozornicama. Iz godine u godinu, neki nam se vrate ponovo, ili se s njima nastavlja suradnja, kazao je ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra  Damir Milat, u čijoj se organizaciji festival održava posljednje četiri godine.

- Smatram kako je festival zadnjih godina dobio na svojoj kvaliteti, što je naravno zasluga Dubrovačkog simfonijskog orkestra, gospodina Zura i svih solista koje imamo priliku čuti u Gradu. Nadam se da ćemo tako i nastaviti u skladu sa našom tradicijom i svime onim što želimo, a to je da imamo bogat kulturni program za naše stanovnike, a naravno i da glazbeni program Dubrovnika bude sastavni dio ukupne umjetničke ponude, pa da onda stremimo tome da kvaliteta tih programa bude što viša, kazala je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić dodajući kako će se u gradskoj upravi nastojati raditi na podizanju kvalitete cjelokupnih kulturnih programa, a najviše glazbenog dijela s obzirom da je stranim turistima najprihvatljiviji univerzalni jezik glazbe.

Najavila je i da je pokrenut novi projekt izrade kulturnog kalendara koji bi trebao uskoro zaživjeti, a kojim će se po prvi put na jednom mjestu prezentirati sve kulturne aktivnosti Grada Dubrovnika.

- Sama ta poveznica kulture i turizma je ono što mi u Gradu na najbolji mogući način možemo ostvariti, jer je kultura i baština glavna odluka dubrovačkog turizma. Sva događanja koja se kreiraju u srcu sezone, ali naravno naglasak je i na onima koji se odvijaju u pred i podsezoni i tijekom zime, pomažu u ostvarenju Dubrovnika za sva godišnja doba, rekla je tom prigodom ravnateljica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić i dodala kako je Dubrovački simfonijski orkestar bitna karika u osmišljavanju i organiziranju kulturnih događanja u Gradu.

O  programu:

Festival će započeti 30. lipnja velikim koncertom ispred Kneževog dvora u 21.30, a nosi naziv "Chansons d'amour“. Četvoro solista s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem maestra Noama Zura izvest će arije iz poznatih opera poput „Voici des Roses“ iz Faustovog prokletstva H. Berlioza, „La fleur que tu m'avais jatée“ iz Bizetove Carmen, „E lucevan le stelle“ iz Puccinijeve Tosce, „Un bel di“ iz Puccinijeve Madame Butterfly, „Parigi, o cara“ iz Verdijeve Traviate, „Nessun dorma“ iz Puccinijeve opere Turandot i brojne druge. Bit će to večer ljubavne glazbe u jedinstvenom ambijentu Dubrovnika, odnosno ispred jedne od njegovih najljepših građevina – Kneževog dvora.

Drugi koncert "Guardi le stelle“ rezerviran je za sponzora, Dubrovačke vrtove sunce, odnosno njegove goste.

U nedjelju 2. srpnja u Kneževom dvoru slijedi recital pod nazivom "Seriously romantic" na kojem nastupaju mezzosopranistica Ursula Hesse von den Steinen, bas Taras Konoshchenko i pijanistica Stefani Grbić. Na programu su djela iz razdoblja romantizma: Brahmsove Četiri ozbiljne pjesme (Vier ernste Gesänge, op. 121), Brahmsova tri Liedera te Mahlerov lieder tj. pjesme iz Dječakovog čarobnog roga (Des Knaben Wunderhorn“).

Završni koncert festivala "Opera buffa" održat će se također u atriju Kneževa dvora. Opera buffa naziv je za specifičnu vrstu talijanske opere koja je u 18. stoljeću nastala kao odraz umjetničkih potreba širokih građanskih slojeva. Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Noama Zura i četvero solista izvest operne arije „Caro elisir“, „Dulcamara, voglio dire“ i „Udite, udite“ iz Donizettijevog ljubavnog napitka, „Il capro e la capretta“ i „La vendetta“ iz Mozartovog Figarovog pir, „Ich lade gern mir Gäaste ein“ iz Straussovog Šišmiša, „Dabza delle ore“ iz Ponchiellijeve La Gioconde i brojne druge operne arije poznatih skladatelja velikih opera.

Ulaznice za koncerte će biti dostupne u uredu Orkestra od 9 do 14 sati, u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama te jedan sat prije početka koncerta. Povlaštene cijene (10 kuna za korisnike Libertasovog pokaza, 20 kuna za umirovljenike, za građane stare gradske jezgre i studente s kulturnom iskaznicom besplatan ulaz, te 30% popusta za građane na standardne cijene ulaznica) bit će dostupne isključivo na blagajni orkestra.
 


M.DragojevićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube