LIFESTYLE
25.01.2018 u 09:53

NEOČEKIVANI SUSRET dubrovačkih kapetana na Bahamima

Srećko Ban i Teo Stražičić, dva dubrovačka kapetana na vodećoj svjetskoj kruz kompaniji, Royal Caribbeanu, susreli su se na Bahamima, nakon što su se brodovi kojima upravljaju, Anthems of the Seas i Indipendence of the Seas našli privezani na istoj rivi u Nassau, glavnom gradu Bahama. A, kad su se već našli u istoj luci bilo je nezamislivo da se ne susretnu, malo proćakulaju... ali tu neočekivanu prigodu su iskoristili i kako bi zajedno pogledali rukometnu utakmicu između Hrvatske i Francuske.


komentara  0

To je ujedno bio prvi put da su se dubrovački kapetani koji plove na istoj kompaniji više desetljeća našli u istoj luci, nedostajao im je samo još Iv Vidoš pa da svi hrvatski pomorci, kapetani na Royal Caribbeanu budu na okupu.

Pomalo i nevjerojatno zvuči da trojica kapetana na vodećoj svjetskoj kruz kompaniji koja broji 25 luksuznih brodova dolazi iz Dubrovnika, ali ništa manje zanimljiv podatak nije niti onaj da je na kompaniji sveukupno 250 dubrovačkih pomoraca! Potvrda je to kvalitete i sposobnosti hrvatskih pomoraca, ali i duge tradicije gospodarske grane koja je održala i podigla nekadašnju Dubrovačku republiku.

Teo Stražičić je bio prvi dubrovački pomorac koji se zaposlio na Royal Caribbeanu kao nautičar, "probio" je led i kao prvi hrvatski kapetan na istoj kompaniji, iako mu je put bio nešto lakši nego što je bio drugom i ujedno najmlađem kapetanu Royala, Srećku Banu koji je na putnički brod stigao s trgovačkog, a ne s broda iste kategorije. Koliko je uprava kompanije imala povjerenje u njegovu sposobnost i znanje, najbolje se pokazalo nakon što mu je 2014. povjerila da iz brodogradilišta izvede njihov najmoderniji brod "Quantum od the Seas" i s njime putnike odvede na prvo putovanje do New Yorka.

U svakom slučaju ne događa se često situacija da se brodovi iste kompanije kojima upravljaju kapetani iz Dubrovnika nađu u istoj luci u isto vrijeme. Bio je to neočekivani susret dvojice našijenaca na Bahamima, a kad se već dogodio, na najbolji je mogući način i obilježen - zajedničkim gledanjem rukometne utakmice i zajedničkim nerviranjem zbog gubitka Hrvatske od francuske reprezentacije.

Ugodno druženje s brojnim temama iz života na moru, okrunjeno je zajedničkom fotografijom sa zastavom sv. Vlaha koju kap. Srećko Ban drži na zidu svoje luksuzne kabine na drugom najvećem kruzeru na svijetu, Anthems of the Seas. Parcu koji bdije nad svim dubrovačkim pomorcima na morima cijeloga svijeta, u čast!


dubrovniknet team/L.C.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube