VIJESTI
31.01.2018 u 23:46

DRAŽBA U METKOVIĆU: stoji li u pozadini tvrtke koja želi kupiti veliko zemljište na Petki, obitelj Pripuz?

Na sudu u Metkoviću danas je, na drugoj usmenoj javnoj dražbi, austrijska Raiffeisenbanka dobila ponudu od 8.5 milijuna kuna za kupnju zemljišta u njihovom vlasništvu, u naravi šumu, koja se proteže na oko 60 tisuća kvadrata na području Velike Petke. Jedini ponuditelj koji je iskazao interes za atraktivno zemljište bila je tvrtka Plavi projekt d.o.o. iz Zagreba čiji je vlasnik i osnivač Petar Matić. Raiffeisenbanka je krenula u prodaju zemljišta u ovršnom postupku protiv Stipe Gabrića Jamba, no ostaje otvoreno pitanje zašto bi netko bio zainteresiran za kupnju šume, koja se prema jedinoj važećoj Odluci iz 1987. nalazi u obuhvatu zakonom zaštićenog područja Park šume Velike i Male Petke. Ili se iz zemljišnih knjiga može iščitati da je s čestice o kojoj je riječ, skinuta oznaka zaštićenog područja prirode? No, prema informacijama kojima raspolažemo, čini se da ovo vrijedno zeleno područje na području Velike Petke ne bi trebalo završiti u privatnim rukama, ukoliko se na njegovu kupnju odluči Grad Dubrovnik i to pravom prvokupa, po cijeni koju je spreman dati jedini ponuditelj, tvrtka Plavi projekt d.o.o.


komentara  0

Stalna služba dubrovačkog Općinskog suda u Metkoviću provela je postupak u kojemu je Raiffeisenbanka ovršila Stipu Gabrića Jamba na nekretninu upisanu u zemljišnim knjigama kao kat.čestica 792/1 u katastarskoj općini Gruž, u naravi šumu. Početkom prosinca kada je donesen i zaključak o provođenju druge usmene javne dražbe za 31. siječanj, utvrđena je i vrijednost nekretnine u nešto manjem iznosu od 18 milijuna kuna, uz napomenu da se konačna vrijednost može utvrditi na ročištu za prodaju. U uvjetima za prodaju također stoji i kako se nekretnina ne može prodati ispod polovice utvrđene vrijednosti nekretnine. 

Na današnjem ročištu u Metkoviću prodavatelju, austrijskoj banci iskazan je interes za kupnju zemljišta po cijeni od oko 8.5 milijuna kuna. Ponuda je stigla od zagrebačke tvrtke Plavi projekt d.o.o. Prema dostupnim podacima, kao njen vlasnik se navodi Petar Matić, iako se po kuloarima može čuti kako iza tvrtke navodno stoji obitelj Pripuz, no za to službene potvrde nema.

Prema podacima koji se mogu pronaći na bioportalu,  web portalu Informacijskog sustava zaštite prirode, vidljiv je grafički prikaz u kojemu je čestica koja je predmet prodaje uvrštena u zaštićeno područje Park šume Velike i Male Petke.

U izvatku iz zemljišne knjige u kojemu se navodi povijesni prikaz čestica koje se prodaju stoji stavka kako se "temeljem Službenog glasnika Općine Dubrovnik br. 10/87. zabilježuje da je čest.zem. 792/1 ušla u sastav Park šume Velika i Mala Petka kao posebno zaštićeni objekt prirode - Park šuma",  no isto tako stoji i kako se "na temelju rješenja Gž. 1083/10 od 20. veljače 2013. Županijskog suda u Dubrovniku, briše upis na stavci 1.1." A, to je stavka o zabilježbi čestice kao posebno zaštićenog područja prirode.

Znači li to da se na spomenutoj čestici u nekom određenom obimu, može dozvoliti gradnja?

I, hoće li Grad Dubrovnik iskoristiti mogućnost prava prvokupa da od Raiffeisenbanke kupi ogromno zemljište na Petki, smatrajući kako je riječ o strateškoj odluci zaštite zelenog pojasa kojega zovu plućima Grada?

Franković: Moramo pronaći novac za kupnju zemljišta na Velikoj Petki


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube