VIJESTI
18.02.2018 u 08:49

Čini vam se nemoguće da se u Petki počnu graditi vile? Nismo sigurni...

Nedavna dražba na kojoj se "na bubnju" našlo veliko zemljište, u naravi šuma u Velikoj Petki, pod zaštitom kao objekt priorode, ukazala je ili na mnoge propuste u našemu zakonodavstvu ili na namjerna podilaženja privatnim interesima u vrijednim i sve rjeđim zelenim oazama. Zemljište koje je bilo u vlasništvu Stipe Gabrića Jamba, ovršila je Raiffeisenbanka, te je druga dražba održana na sudu u Metkoviću bila uspješna jer je interes za kupnju po cijeni od malo manje od 9 milijuna iskazala privatna tvrtka. Sreća je da ova dražba nije prošla "ispod radara javnosti" i da je sutkinja kojoj je cijeli predmet pripao, našla za shodno odlučiti da se zbog svoje vrijednosti, zemljište, tj. šuma od oko 60 tisuća kvadrata "u srcu Petke" ponudi na prvokup. Jer, zakon je na to nije "tjerao". Nevjerojatno zvuči da se na pravo prvokupa državi moraju ponuditi jedino dijelovi prirode u nacionalnim parkovima! Takvu je odredbu donio zakon o Zaštiti okoliša iz 2013.!


komentara  0

Već smo pisali o dražbi na kojoj je Raiffeisen banka kao ovrhovoditelj prodavala zemljište ovršenika Stipe Gabrića Jamba. Priča je odjeknula u javnosti, dijelom zbog toga što je riječ o šumi zaštićene Velike i Male Petke, ali i zbog aktera koji su postajali njenim vlasnicima, kao i o obitelji Pripuz koja navodno stoji iza privatne tvrtke koja je pokazala interes za njenu kupnju.

DRAŽBA U METKOVIĆU: stoji li u pozadini tvrtke koja želi kupiti veliko zemljište na Petki, obitelj Pripuz?

Kako je riječ o velikoj površini u srcu zelene Petke, interesirao nas je stav Grada po pitanju prvokupa, ukoliko je prije ne kupi Ministarstvo državne imovine ili Županija dubrovačko-neretvanska.

Franković: Moramo pronaći novac za kupnju zemljišta na Velikoj Petki

Zbog interesa javnosti i u interesu javnosti, zatražili smo nekoliko odgovora od nadležnih, Općinskog suda u Dubrovniku, te Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Odgovori iz dubrovačkog Općinskog suda 

Rješenje koje je doneseno u Metkoviću glasi ovako:

- U spisu Općinskog suda u Dubrovniku, Stalne službe u Metkoviću poslovnog broja 22 Ovr.862/17, u pravnoj stvari ovrhovoditelja Raiffeisenbank Austria d.d. i ovršenika Stipe Gabrića, na dražbi od 31. siječnja 2018. godine doneseno je slijedeće rješenje: Zaključuje se da je II druga dražba bila uspješna te da je ovrhovoditelj ponudio cijenu od 8.985.000,00 kuna za predmetnu k.č. 792/1 k.o. Gruž, br. zk.ul. 1160. Rješenje o dosudi će se donijeti naknadno nakon što se o tome očituju Jedinica lokalne samouprave, Dubrovačko-neretvanska županija i RH, sukladno zabilježbi u A2 listu zk. ul. 1160 zk. tijelo III, br. Z-5580/09. 

Je li predmetni spis bio prebačen iz Dubrovnika u Metković i je li to uopće moguće?

- Navedeni postupak nije prebačen u Metković sa suda u Dubrovniku nego se od njegovog osnivanja nalazi u radu sutkinje Rajke Čubele. Naime, integrirani sustav za upravljanje sudskim predmetima naziva "e-spis" nasumičnim odabirom dodjeljuje spise sucima u rad. Dakle, koji će sudac dobiti u rad određeni predmet, to ovisi o automatskoj dodjeli predmeta kroz sustav "e-spis" i u odlučivanju o tome više uopće nema ljudskog faktora.

Je li ponuda na pravo prvokupa u diskrecijskom pravu pojedinog suca ili ga zakon obvezuje na to?

- Pravo prvokupa nikad nije u diskrecijskoj ocjeni suca nego ono ili postoji u svakom konkretnom slučaju ili ne. U konkretnom slučaju, Velika i Mala Petka su proglašene posebno zaštićenim objektom prirode, međutim sukladno Zakonu o zaštiti prirode na posebno zaštićenim objektima prirode država, odnosno županija nemaju pravo prvokupa već ga imaju samo na nacionalnim parkovima. 

Koliku moć i kojim mehanizmom Dubrovačko -neretvanska županija može zaštititi vrijedne zelene površine na svom području? Nekoliko pitanja smo poslali u nadležni odjela za zaštitu prirode i okoliša.

Nedavno je na dražbi prodavana čestica zemljišta, u naravi šuma i to u zaštićenom dijelu Velike i Male Petke. Kako se to može dogoditi i imate li još sličnih primjera u okolici Grada? 

- Pojam vlasništva ne mijenja status zaštićenog područja. Primjer za to su privatna vlasništva u bilo kojem drugom zaštićenom području sukladno Zakonu o zaštiti prirode. Zaštićeni dijelovi prirode uživaju posebnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, temeljenu na Ustavu RH i Zakonu o zaštiti prirode. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode, posebno su instrumentom prava prvokupa zaštićeni dijelovi prirode: nacionalni park, strogi i posebni rezervat.
 
Kad se jedanput tako vrijedan "komad" prirode preda u privatne ruke, što ga i tko može zaštititi od eksploatacije, izgradnje i sl?

- U park-šumi, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, dopušteni su zahvati  i djelatnosti koje ne narušavaju obilježja zbog kojih je proglašena. Osim Zakona o zaštiti prirode, park šuma Velika i Mala Petka štiti se odredbama prostornog plana, kako na razini Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, tako i na razini Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika i Generalnog urbanističkog plana grada Dubrovnika. Park-šumom Velika i Mala Petka upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije koja brine o zaštiti, održavanju i promicanju zaštićenih područja, sukladno svom Godišnjem programu zaštite održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih dijelova prirode Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Tko i pod kojim uvjetima može skinuti oznaku zaštićene prirode s nekog područja?

- Procedura ukidanja zaštite pojedinog zaštićenog područja strogo je propisana Zakonom o zaštiti prirode. Zaštitu park šume, na temelju Zakona o zaštiti prirode, može ukinuti Županijska skupština, ukoliko nestanu obilježja zbog kojih je proglašena zaštićenom, uz prethodno mišljenje Hrvatske agencije za okoliš i prirodu i suglasnosti Ministarstva nadležnog za zaštitu prirode.

Kojim se zakonima štite takva područja, u kakvom su odnosu u tom kontekstu država i lokalna zajednica sa svojim prostornim planovima?
 
- Pored temeljnog Zakona o zaštiti prirode kojim se štite zaštićeni dijelovi prirode, dodatne mjere zaštite i ograničenja propisuju se prostornim planovima regionalne i lokalne samouprave.

Zašto bi privatnik imao interes kupiti komad zaštićene šume?
 
- Županija nije upoznata s interesom kupca za kupnju predmetnog zemljišta niti je bilo kako upućena u postupke navedene u postavljenom upitu.


L.CrnčevićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube