LIFESTYLE
28.02.2018 u 07:41

PREDAVANJE O KRIPTOVALUTAMA: Nikola Škorić - Švicarska je uvela plaćanje poreza bitcoinom

U medijima se u zadnje vrijeme često mogu pročitati ili čuti informacije o kriptovalutama, bitcoinu, blockchainu i mogućoj zaradi, a osnivač Electrocoina - hrvatske mjenjačnice kriptovaluta, Nikola Škorić, pokušao je dubrovačkoj publici razjasniti te pojmove. Kriptovalute su nastale 2009. godine, a njezin idejni začetnik je misteriozni Satoshi Nakamoto čiji je identitet nepoznanica i njegovu lokaciju nitko ne zna. Je li ovo buduća valuta koju će čovječanstvo koristiti za raznorazne transakcije ili čak plaćati porez, kao što je slučaj u Švicarskoj, koja je nedavno uvela takav način plaćanja poreza, a postao je popularan i kod avionskih kompanija kod kojih se karta može platiti bitcoinom - objasnio je Nikola Škorić znatiželjnim Dubrovčanima u amfiteatru dubrovačkog sveučilišta.


komentara  0

- Bitcoin je digitalni novac, anoniman je, otprilike kao gotovina, ireverzibilan je, ako se nekome pošalje bitcoin ne možemo ga vratiti nazad. Razlika bitcoina i ostalih platnih mreža je to što je decentraliziran, a kuna je centralizirana jer je pod utjecajem Hrvatske narodne banke. Bitcoin je transparentan i u svakom trenutku možemo vidjeti transakcije, kada se pošalje transakcija ona je vidljiva svima. Mreža je slobodna i svatko može dignuti svoj vlastiti bitcoin novčanik, svatko može postati član mreže koja opslužuje bitcoine – rekao je Škorić, koji je dodao i kako je ovaj virtualni novac i programibilan i fleksibilan.

- Kriptovalute su postale popularne u trgovanju, cijena bitcoina prema dolaru se često mijenja i tržište je postalo popularno u spekulacijama s cijenom - rekao je Škorić. Naveo je i nekoliko primjera iz prakse kao što su slanje novca iz Amerike npr. na Filipine, gdje netko iz Amerike pošalje bitcoine osobi na Filipinima i onda to netko može isplatiti u svojoj nacionalnoj valuti. Rekao je i kako zrakoplovne kompanije sve više koriste plaćanje bitcoinima za avionske karte, a Švicarska je uvela plaćanje poreza virtualnim novcem.

- Bitcoin je prvotno nastao kao platna mreža, a osnovna jedinica rada je transakcija i svi članovi mreže mogu vidjeti vašu transakciju. Međutim, postoji osoba- Miner (rudar), koja skuplja sve transakcije i pregleda te transakcije, on ih pokušava skupiti u block i dobiti nagradu. Svatko od korisnika ima otprilike 10 minuta da skupi block, kada se stvori block onda se to javlja svima, to su transakcije koje su valjane i sve su adrese validne, transakcije imaju pokriće i onda taj block ide na kraj lanca – blockchain, objašnjava Škorić.

Dodao je i to kako su transakcije jako sigurne i temeljene su na kriptografskim algoritmima koji omogućavaju da sve transakcije budu potpuno zaštićene, odnosno transakciju nije moguće promijeniti ili ukrasti, jedina ranjiva stvar je privatni ključ, kaže Škorić, s kojim se digitalno potpisuje transakcija. Napomenuo je kako se zapravo najviše treba paziti upravo na taj privatni ključ koji treba štiti od krađe, moguće provale u mreže kao i provala u servere.

- Mnogi zarađuju, ali mnogi i gube na trgovanju s kriptovalutama, međutim, to nije bila prvotna namjera. Temelj blockchaina je baza podataka u kojoj se može zapisivati i zapis se ne može mijenjati te nije samo platna mreža, može se pohraniti svašta, pomoću „pametnih ugovora“ čak se može staviti i osobna iskaznica ili napraviti gruntovnica tj. može se napraviti optimizacija prijenosa vlasništva. Kriptovalute se često danas koriste i u crowdfunding kampanjama, zajedničkom skupljanju novca preko interneta jer je naknada za prijenos znatno manja od Internet bankarstva.

Prednosti koje su navedene za korištenje bitcoina je brza transakcija, povoljna, transparentna, decentralizirana i anonimna. Škorić kaže da pola svjetskog čovječanstva ne posjeduje kreditnu karticu i u tome se vidi prilika i mogućnost povoljnog područja za razvijanje kriptovaluta. Trenutno nakon bitcoina, najpopularnija platforma za kriptovalute je ethereum i koristi valutu ether, na kojoj se rade različiti projekti, te Ethereum nosi 40 posto prometa bitcoina.

Ostaje za vidjeti može li zaživjeti valuta kojom upravljaju njezini korisnici i koja je potpuno prepuštena tržištu odnosno zakonu ponude i potražnje, s njom ne upravlja nikakva centralna banka koja koristi čitav niz alata kako bi određenu valutu održala stabilnom.


E. JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube