LIFESTYLE
24.03.2018 u 20:30

IGOROV DNEVNIK: Korizma, Konovizija, Konvencija i još jedna riječ na K

Tog dana kad se ratificira ta Konvencija, nitko više neće biti siguran je li muško ili žensko. Dobro ste pročitali, ali povjerovali samo ako na ramenima imate "obiteljašku" glavu i ne shvaćate da sam više nego ironičan. Tog dana kada dođete u bilo koju banku dignut kredit, prije imena i prezimena morat ćete ispuniti rubriku "Rod", laži su koje se također insinuiraju i plasiraju kao istinite. To već sad izaziva popriličnu psihozu za neke. Zašto? Pa zato što će, nakon ratifikacije Konvencije muškarci dobiti menstruaciju i na razgovorima za posao će ih pitati "Planirate li biti trudni u sljedećih 5 godina?" !

Dnevnik Igora Mlinarića


komentara  0

Korizma u Dubrovniku traje dosta duže od 40 dana, htio ne htio svačega se moraš odreći... Ko te pita, pregrizi i čekaj Uskrs, nadaj se da "travanjska rupa" neće biti preduboka i da će turistička sezona početi ranije nego inače. Umjesto odricanja i kukanja kako se ništa ne događa, jedva čekam zakukati kako je u Gradu drama gužva i da mi se ne da uopće ulaziti u Grad od kruzeraša i ostalih zbog kojih Dubrovnik uopće živi. Jer živi za svakoga osim za svoje građane.

Nekoliko je događaja koji su začinili ovu Korizmu... Konavljanima ne treba dva put reći kada promisle napraviti nešto što će izravno prenositi dvije televizije. Konovizija, natjecanje sela u pjevanju pod motom "Prezentaj svoje selo" pratilo se na svim kontinentima. Stizale su fotografije iz New Yorka, Japana i Kube s porukama podrške Konovizijašima, a da ne bi falilo drame zbog nedostatka mjesta za sve oni koji su uživo htjeli pratiti događaj  u "Kristalnoj dvorani Doma kulture" na Grudi pobrinuli su se oni koju su u prodaju pustili lažne karte. Seoska zabava prerasla je sve očekivane okvire, svi su nestrpljivo čekali da vide kako će proći taj cirkus, i prošao je odlično.  Da se ne lažemo, od 15 pjevača ukupno njih 4 i po je znalo pjevati, ali to je u ovom slučaju bilo potpuno nevažno. Osim pobjednika koji je sve oduševio, predstavnici Čilipa predlažem da se malo ozbiljnije uhvati pjevanja, moje skromno mišljenje je da ima sve što joj treba za uspjeh, od pojave, izgleda i na kraju krajeva najvažnije talenta.

Pozitivnu energiju koja se stvorila oko cijele priče osjetili su svi koji su sudjelovali i pratili ovaj događaj. Naravno, nekim Konavljanima smetalo je što se sve to skupa događa tijekom Korizme, pa je i don Tihomir Šakota morao zbog pritiska kolega svećenika odustati od nastupa. Navodno mu je i biskup savjetovao da ne pjeva...Korizmeni petak nije za pjesmu, i to je jednostavno tako. Ni humanitarna/ revijalna Konovizija dva tjedna nakon prave isto nije za Korizmenu subotu. Nekima je to toliko smetalo da su  Konovizijašima kidali plakate koji su najavljivali znači HUMANITARNI koncert.  Ne znam što bi mislio o svemu tome. Vjerujem da će svi Konovizijaši sutra otići na Cvjetnicu i da će sa svojim obiteljima slaviti najveći kršćanski blagdan, a uvjeren sam da im nijedan Bog neće zamjeriti pjesmu i veselje kojim su prekinuli kišnu i dosadnu zimu na jugu Hrvatske.

Dubrovačku biskupiju osim Konovizije uzrujala je i gola Srpkinja koja se slikavala u crkvi sv. Ignacija. Tu su imali potpuno pravo, bez obzira na to što smo svi rođeni goli, i što po crkvama možemo vidjeti mnoštvo aktova i golišavih motiva, ovo je jednostavno bilo neprimjereno. Čak i za mene koji se smatram turbo liberalnim - degutantno.

Ozbiljnost, pobožnost i pokora. To su tri riječi kojima se opisuje ono što bi svi vjernici trebali činiti kroz Korizmu, a da tako ne bude pobrinula se nekakva Konvencija. Sve izgleda kao 2012. all over again. Izranjaju nekakvi ljudi, pričaju nekakve priče i spominju nekakve referendume. I tako oni propovijedaju i predviđaju umiranje Hrvatske.  Vjerski krugovi, biskupi, radikalne desničarsko katoličke udruge, u ime obitelji i spasitelji svega hrvatskog digli su se na zadnje noge i ujedinili se protiv najveće prijetnje Domovini. Ta neka Konvencija koja bi trebala na višu razinu podići zaštitu žena i djece od obiteljskog nasilja Hrvatsku je opet podijelila. Ništa to mene ne bi posebno smetalo da vođa tog pokreta nije Žeki Markić. Nakon što je objasnila pederima gdje im je mjesto, Hrvatima da je obitelj samo ona u kojoj postoje otac i mater s djecom (bez kućnih ljubimaca), proklela dan kad je izašla slikovnica Dugina obitelj, odlučila je svima objasniti da je ta neka Konvencija sotonsko djelo. Naravno s njome su se složili Stevo Culej, Glasnović, onaj koji ne drka i slični političari za koje mi i dalje nije jasno kad su i kako ušli u Sabor.

Kolinda je bila u Južnoj Americi, obećala im je izgradnju Pelješačkog mosta i pozvala ljude da se vrate u Domovinu koja izumire. Čestitala je Putinu na još jednoj pobjedi i podržala je tu Konvenciju. Mislim da ona nije relevantna, pravi  je primjer političara "kako vjetar puše", ni sama ne zna kad je što i zašto podržala, a njeni govori uvelike ovise o publici koja je u datom trenutku sluša.  Jadni Andrej obilazi Hrvatsku i objašnjava hadezeovcima zašto Hrvati neće izumrijeti ratifikacijom nekakve konvencije, a HNS napokon ima nekog smisla u vladi.

Odumiranje i uništavanje Hrvatske traje toliko dugo, da nam fakat ne trebaju gore navedeni propovjednici najavljivati novu tragediju.. I ne, Hrvatska ne bi propala da joj u Ustavu ne piše što je brak. I isto tako neće propast ako se u Saboru ratificira ta Konvencija koju smo se odavno obvezali ratificirati i koju su SDP-ovci, inače otvoreni, liberalni, borci za ljudska prava i ravnopravnost "zaboravili", pa eto dopalo  Andreja. U svakom slučaju čestitam hrvatskim političarima na još jednom uspješnom skretanju pažnje s važnih problema Hrvatske. 

I tako komentiram s prijateljicom pravnicom tu situaciju, novinske članke, tu Konvenciju i nije mi baš jasno u čemu je problem? Zašto neki novinari s lokalnog žnj portala misle, da zaključak kako će se tim dokumentom legalizirati  pedofilija i zoofilija "nije toliko pretjeran koliko je preuranjen" nego je i glup. Ni to što je glup me ne peče toliko, koliko peče to što je zločest. Pravljenje predstave, stvaranje neugode, panike, nervoze i na kraju krajeva puštanje neistine u medijski prostor. Naravno sve umotano u naglašeno domoljublje i religiju. Povraćam na takve. Okej mi je da se ne slažeš, koliko toliko mi je okej i da moliš ispred bolnice, ali pobogu nemoj pisati takve naslove i tekstove. To je neistina i propaganda radikalnih desničara koji bez takvih nastupa u javnosti zapravo nikad ne bi dobili pažnju koju imaju sada.

"Boli me k****!" - ulijeće usred već poprilično živahnog razgovora  o toj Konvenciji i tom zoofilija/pedofilija naslovu. - Njega se to ne tiče i ne da mu se čak ni slušati o tome, dok kao gleda nekakvu utakmicu. On neće izaći na referendum o ničemu, a kamoli o ratificiranju nekakvog dokumenta koji ga se kao ne tiče. Jer nije žena, nikad nije promislio koji je rod i da, blagoslovljen je činjenicom što se u Hrvatskoj rodio kao strejt tip, koji je još uz to i zgodan. On pegla svoje košulje, nekad opegla i njene. Puni mašinu za suđe, očisti...Toliko je pošten u tom suživotu da mi još treba vremena da se naviknem i shvatim da bi tako i trebalo biti. On ne piša po dasci, zapravo ne radi ništa od onoga što sam mislio da mi muški radimo. Ne kuha, ali brate, oprostiš mu, jer usisa stan svako nekoliko. Takvim tipovima ne treba nikakva Konvencija, oni se znaju ponašati prema svojim ženama.

Feminizam se u društvu komunicira kao radikalan, ponekad malo besmislen pokret. Ni žene ne žele reći da su feministice... Poznajem jedva par cura za koje bi rekao da imaju potrebu udariti kontru i živjeti svoj život za sebe. Ostale su se više manje dobro uklopile u uloge koje im pripadaju. Mnoge od njih su se jedva dočekale ostvariti  u tim "tradicionalnim" ulogama i to je super. Ali nije super kad se dogodi uloga za koju nisi spreman? kad promisliš kako si otišla na "krivi kasting" ? i da taj tvoj DiCaprio više i ne liči toliko na navedenog. Pa odlučiš ne misliti kao on, pa dobiješ šamar, dva.. Pa se naljutiš jer već 17. večer dolazi pijan kasno doma, pa te prebije jer se usudiš lajati. Ako si hadezeov župan možeš lupnut ženu i ostati župan. Nakon nekog vremena svi ćemo zaboraviti što se dogodilo i žena će ti povući tužbu, sve regularno... U takvom suživotu, registriranom partnerstvu, divljem ili svetom braku ostaješ samo ako imate djecu. Znate, postoje toliko očajne i zlostavljane žene koje na kraju ipak pobjegnu od takvih muževa, i ta Konvencija koju treba ratificirati osigurala bi im bolje uvjete, sigurnost, psihološku, pravnu i svu drugu pomoć.

Tog dana kad se ratificira ta Konvencija, nitko više neće biti siguran je li muško ili žensko. Dobro ste pročitali, ali povjerovali samo ako na ramenima imate "obiteljašku" glavu i ne shvaćate da sam više nego ironičan. Tog dana kada dođete u bilo koju banku dignut kredit, prije imena i prezimena morat ćete ispuniti rubriku "Rod", laži su koje se također insinuiraju i plasiraju kao istinite. To već sad izaziva popriličnu psihozu za neke. Zašto? Pa zato što će, nakon ratifikacije Konvencije muškarci dobiti menstruaciju i na razgovorima za posao će ih pitati "Planirate li biti trudni u sljedećih 5 godina?" !

Bog zna koliko je dobrih razloga bilo za prosvjedovat ispred HDZ-a, na trgu simboličnog imena "Trg žrtava fašizma", ali ne... Trebala nam je Žeki i pogodite koji lobi da bi se tisuće okupile i prosvjedovale zbog nekakve Konvencije?

Ja vam Željki ne vjerujem ni da mi reče da je danas subota, a nadam se da među Hrvatima ima dovoljno onih koji neće njene istine prihvatiti kao ispravne i da će unatoč prozivkama nadbiskupa Želimira iskoristiti božji dar i ako ikad dođe do još jednog nevažnog referenduma iskoristiti svoju glavu i razum i izaći i reći "Dosta" onima koji bi krojili politiku Hrvatske, a sami ne mogu prijeći prag od 5 % na festivalu demokracije koji se zove parlamentarni izbori.

I za kraj ne mogu se otet dojmu da je cijela ova drama, prosvjedi i najavljena isključenja iz crkve ništa drugo nego ona još jedna riječ na K koja se ne smije koristiti u medijskom prostoru. Ljudi zbrojite se.

P.S. Nije sve za K****, Josipa Rimac radi na Zakonu za sukob interesa - nikome ne pada na pamet prosvjedovat zbog toga. 

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube