KULTURA
07.04.2018 u 16:50

FOTO: oduševljeni smo predstavljanjem knjige "Tu sam" Vedrana Mezeia iz više razloga

Dvorana "Visia" je bila doslovno puna. Neki su sjedili i na skalama. Činjenica da predstavljanje knjige može privući toliki broj ljudi, definitivno je prvi razlog za oduševljenje. Do vraga, ipak nije baš sve "vrag odnio", pomisliš. Knjigu su svojim sjajnim glasovima i odabirom izvedbi "ozvučili" prijatelji glazbenici autora knjiga, ujedno i glazbenika, Vedrana Mezeia. Odabir glazbe potvrdio je onu misao s početka - fakat "vrag nije sve odnio". Kao i svako predstavljanje knjige, k tome i prvijenca, sve je "prštalo" uobičajenim udivljenjima i hvalopjevima. Ali, onda je Vedran, na samom kraju ispričao nešto čudesno i čarobno...


komentara  0

"Sjećam se da me je očuh tukao produženim kabelima, vješalicama, komadima drva i svakakvim drugim stvarima. Govorio bi mi: Mene boli više nego tebe, to sam uradio jer te volim... prenosio mi je pogrešnu poruku o tome što ljubav jest. Pa sam tako dugo godina mislio da ljubav treba boljeti. Povrijedio sam svakoga koga sam volio. I mjerio sam ljubav po tome koliko bi boli netko uzeo od mene... " - govorio je na ekranu ispred nas Leonard Scovens, ubojica, doživotni zatvorenik. U krupnom kadru crnog muškog lica klizi suza. Dok govori o tome kako ga je ljubavi naučila ona koja ga je, prema svim pravilima, trebala najviše mrziti. Plače dok spominje majku i baku svojih dviju žrtava koje je ubio - njene kćeri i unuka... 

Isječkom iz dokumentarnog filma "Human" u kojemu svoje istinito svjedočenje iznosi Leonard Scovens koji je 1998. ubio majku i njenog šestogodišnjeg sina, Vedran Mezei je iskoristio kao uvod u kraći sažetak svoje zadnje od sedam napisanih priča u knjizi "Tu sam!". Pod naslovom: "I, što si odlučio?"

Majka i baka žrtava ubojstva je, nakon nekoliko godina, ubojici svoje obitelji napisala pismo i poslala ga je u zatvor gdje služi doživotnu kaznu. Bila je svjesna da će jedino oprostom moći nastaviti sa svojim životom u miru, jer život u mržnji najviše šteti upravo onome tko najviše pati. 

- U toj neobičnoj alkemiji preobrazili su svoju bol u iscjeljenje i tako se približili konačnom odredištu - mjestu koje ne poznaje ni ograničenja, ni očekivanja ni potrebu, a neki ga još zovu bezuvjetnom ljubavlju - rekao je Vedran Mezei, govoreći o toj svojoj priči.

Ali, tu nije kraj. On je čak uspio stupiti u kontakt s majkom i bakom o kojoj je riječ. Imao je, kaže, potrebu da joj iskaže svoje divljenje zbog toga što je uspjela napraviti. Ništa više od toga. Bez velikih očekivanja da će mu se javiti ili uzvratiti na poruku... to se ipak dogodilo. 

Ova priča na kraju daje vjerodostojnost svakoj misli i riječi koju je Vedran u ovoj knjizi zapisao. I to je možda najveći razlog između onih koji se spominju s početka teksta. "Nije vrag sve odnio". Samo treba izabrati na kojoj strani ili putu biti.


L.C. /FOTO: V. JerinićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube