VIJESTI
20.04.2018 u 13:34

Regionalni forum
EU u mom kraju: Europski fondovi i Pelješki most

Danas je u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku održan regionalni forum za raspravu „EU u mom kraju: Europski fondovi i Pelješki most“ u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.


komentara  0

U forumu za raspravu sudjelovali su zastupnice u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i Ivana Maletić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić te državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić. Povod raspravi bio je, među ostalim, dugo očekivani početak izgradnje Pelješkog mosta u okviru projekta „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom“, dosad najvećeg sufinanciranog projekta u hrvatskoj povijesti - u iznosu od čak 357 milijuna eura.

Zastupnica Dubravka Šuica poručila je: „Jako sam sretna što će problem prometne povezanosti krajnjeg juga Hrvatske s ostatkom države i Europske unije uskoro postati stvar prošlosti. Pelješki most je kapitalni projekt čija gradnja ne predstavlja samo veliki građevinski pothvat već se radi i o konačnom ujedinjavanju hrvatskog, a i europskog teritorija u jednu cjelinu što mu daje izniman politički značaj. Izgradnjom Pelješkog mosta građani naše županije prestaju biti građani drugog reda i vrlo brzo će osjetiti sve životne i gospodarske prednosti koje prometna povezanost s maticom donosi. Bitno je napomenuti da je Republika Hrvatska dobila 85% nepovratnih sredstava za projekt povezivanja hrvatskog juga!“

Govoreći o povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, zastupnica Ivana Maletić izjavila je: „Ubrzali smo se u korištenju EU fondova i trebamo nastaviti biti što bolji i brži. Za to je neophodno pojednostaviti procedure i kriterije za prijavu projekata te otkloniti osnovne prepreke poput neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, dugotrajnih sudskih postupaka, sporog izdavanja rješenja. Znanje i učenje o pripremi i provedbi projekata je ključno.“

Osvrćući se na upravni spor Strabaga protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić poručio je da ne očekuje da bi to moglo izazvati zaustavljanje početka radova, dok se državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić osvrnuo na potencijal Pelješkog mosta kod brendiranja Dalmacije rekavši da će za Dubrovačko-neretvansku županiju taj most biti novi vizualni brend i da ga je potrebno dobro iskoristiti. Dodao je da će građani posebno osjetiti dobrobit projekta jer će putovati po cijeloj Hrvatskoj a da pritom ne moraju dva puta prelaziti  šengensku granicu.

Forum za raspravu moderirala je Paula Klaić Saulačić, članica dubrovačkog dopisništva Nove TV.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube