VIJESTI
10.05.2018 u 10:51

Novi dubrovački arhiv imat će čak 10 smještajnih jedinica

Gradonačelnik Mato Franković i Ivo Vernjer v.d. ravnatelja Državnog arhiva u Dubrovnika obišli su danas nove prostore Arhiva na prostoru "ex-vojarne". Projektu koji je započeo davne 2003., konačno se vidi kraj te bi sam objekt trebao biti završen do kraja studenog ove godine. Novi objekt raspolagat će s 8800 dužnih metara za pohranu arhivske građe, čitaonicom, pa čak i dormitorijem s deset smještajnih jedinica.  


komentara  0

- Nakon dugog niza godina napokon svjedočimo kako se radovi na Državnom arhivu i ovim izvrsnim prostorima  privode kraju. Slijedi još par mjeseci intenzivnih radova. Završetak očekujemo negdje u studenom. Grad Dubrovnik će nakon dvadesetak godina biti spreman prihvatiti arhivsku građu koju do sad zbog nedostatka prostora nije mogao. To je važno i za Grad Dubrovnik, ali i za instituciju Državnog arhiva jer će znanstvenici i svi ostali zainteresirani moći ovdje doći iščitavati povijesne dokumente.  Zahvaljujem se i gospodinu Venieru na velikoj upornosti da se cijeli ovaj projekt konačno privede kraju, kao i Ministarstvu kulture  - izjavio je gradonačelnik Mato Franković.

Podsjetimo, Gradu Dubrovnik je u ovaj projekt uložio 14 milijuna kuna, pribavljenih donacijom DPDS-a.

- Radovi na objektu će biti u potpunosti završeni do kraja studenog. Nakon toga slijedi proces dobivanja uporabne dozvole, koji će po mojim procjenama trajati nekih mjesec dana i zagrada će biti spremna za operativni rad, postupno zapošljavanje i sve što slijedi- kazao je v.d. ravantelj Državnog arhiva u Dubrovniku, Ivan Venier.

Zgrada novog Državnog arhiva raspolagat će s spremištima, koja će se sastojati od kompaktnih kliznih ormara na površini od 938 metara kvadratnih, odnosno raspolagat će s 8800 dužnih metara prostora za pohranu i čuvanju. Uz to arhiv će raspolagati s nekih tristo do četiristo fiksnih ormara. Zanimljivo je da će se u zgradi nalaziti i dormitorij s ukupno deset soba,  no još nije poznato tko će se i na koji način  koristiti tim smještajnim jedinicama.

Dio arhivskog materijala iz Sponze će se preseliti ovdje, no arhiv Dubrovačke Republike će ostati na dosadašnjoj lokaciji. Iako nova zgrada muzeja raspolaže s preko 8 tisuća dužnih metara za pohranu, cjelokupni dislocirani materijal u vlasništvu arhiva iznosi preko 18 tisuća dužnih metara, pa se cijela arhivske građa u vlasništvu dubrovačkog arhiva  neće nalaziti pod jednim krovom.

- Fundus arhiva ne možemo prenositi samo tako, potrebno je napraviti inventuru, sve popisati te onda krenuti u preseljenje građe. Smatram da je bitno preuzeti i arhive Grada Dubrovnika i Županije, jer to nije urađeno već 40 godina. Cijeli taj proces će trajati godinama - zaključio je Venier. 


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube