KULTURA
29.05.2018 u 22:39

Predstavljen prvi dvobroj: "Dubrovački horizonti" su slikopis mijena Grada

Časopis Dubrovački horizonti, koji već pola stoljeća izlazi jednom godišnje u izdanju Društva prijatelja Dubrovnika i dubrovačke starine u Zagrebu danas je doživio svoj prvi dvobroj 52-53, koji je predstavljen u Ljetnikovcu Bunić Kaboga. Najzaslužnija za dugovječnost ovog časopisa u kojem brojni autori bez honorara daju svoj doprinos je glavna urednica Katja Bakija, koja ga uređuje još od 1995. godine. Brojne teme iz dubrovačke povijesti i sadašnjosti, znanstveni članci i literarni uradci objedinjeni su na oko 350 stranica, a ovoga puta za dizajn naslovnice se pobriula dubrovačka umjetnica Iris Lobaš Kukavičić.


komentara  0

Društvo Dubrovčana u Zagrebu svojevrsni je zavičajni klub, kakvih u Zagrebu ima dosta, no jedini koji već 50-ak godina izdaje svoj časopis posvećen Gradu. Osim doprinosa brojnih autora, glavne urednice kao i Romane Milutin Lulić grafičke urednice te umjetnika, izdavanje podupire i Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Na svečanoj promociji koju je vodila i pjesmom oplemenila Suzi Sokol o Horizontima su govorili pročelnik Odjela komunikologije dubrovačkog sveučilišta Pero Maldini, Pavo Jančić te Katja Bakija. 

"Cilj pokretanja i dugogodišnjeg izdavanja ovog časopisa je čuvanje identiteta Grada od zaborava, ali i otvaranje novih saznanja novim generacijama", istaknuo je Maldini, među ostalim, naglašavajući kako je iskorištavanje baštine koju su nam ostavili naši prethodnici doseglo krajnje granice.

Na tom tragu svoj je govor nastavio i Pavo Jančić, koji je Dubrovčke horizonte definirao kao "exit protiv dokidanja Grada, a za poboljšanje kvalitete života".

Kad bih jednom jednostavnom sintagmom morao opisati časopis ''Dubrovački horizonti'', opisao bih ga možda najbolje kao ''pamćenje mjesta", kazao je Jančić.

Kritizirao je politiku bivše gradske uprave koja je osam godina postupno pretvarala Grad u jedan veliki restoran i filmsku kulisu te je Dubrovačke horizonte prepoznao kao mjesto otpora takvoj politici koja se provodila, mjesto pamćenja i čuvanja identiteta Dubrovnika.

"Pišući za Dubrovačke horizonte, imao sam osjećaj da i sam sudjelujem u nekakvom mini pokretu otpora opisanim društvenim anomalijama. Uređivačka politika ''Dubrovačkih horizonata'' uvijek je bila na tragu zagovaranja koncepta razvoja grada, koji ima odgovaran odnos prema svom prirodnom, društvenom i povijesnom kontekstu, koji racionalno koristiti sve važne resurse u svom okruženju, koji je razvojan i otvoren, koji stvara uvjete za suvremene čovjekove potrebe, omogućuje participativan odnos građana u svim segmentima života, koji preuzima pozitivna iskustva drugih gradova, stalno unapređujući kvalitetu života svojih sugrađana", među ostalim je istaknuo Jančić.

Suzi Sokol pročitala je i pismo koje je poslao predsjednik zagrebačkog društva Luko Hilje, koji se zahvalio svima koji sudjeluju u stvaranju časopisa.

Glavna urednica Katja Bakija kazala je kako su "Horizonti" slikopis mijene Grada u povijesti, ali i u sadašnjosti. Naglasila je kako nastoje okupiti eminentne stručnjake raznih profila, no kako se u ovom dvobroju osjeća svježina novih autora, madih snaga, koji su se pridružili projektu. 

Promocija je završila pjesmom u izvedbi sjajne Suzi, a prisutni su sve nagradili dugim aplauzom.


K.FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube