VIJESTI
28.06.2018 u 13:32

"UniActive" - projekt od pola milijuna kuna koji će mlade potaknuti na političku participaciju

Danas je na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku predstavljen „UniActive“ projekt koji financira Europska unija iz europskog socijalnog fonda u iznosu od pola milijuna kuna. Nositelji projekta su Erasmus Student Network Dubrovnik u suradnji sa partnerima Sveučilištem u Dubrovniku i Udrugom za mlade Maro i Baro.


komentara  0

 - Za nas to predstavlja vrlo značajan projekt zato jer smo mlada Udruga koja okuplja studentsku i mladu populaciju. Izuzetni mi je drago da profesori koiji su mi nekada predavali sada surađuju s nama na ovako velikom projektu Sam projekt usmjeren je na društveno korisno učenje. gdje s jedne strane imamo studente, udruge civilnog društva i s treće strane nastavno osoblje koji mentoriraju cijeli proces. Cilj projekta je osnažiti mlade ljude, osnažiti kapacitete nastavnog osoblja na sveučilištu, osnažiti udruge civilnog društva i što je najvažnije je osnažiti kapacitete studenata za provedbu praktičnih zadataka koji imaju za cilj rješavanje lokalnih izazova s kojima se zajednica susreće - objasnio je Marko Žmirak.

- Projekt "UniActive" započeo je u travnju i trajati će 18 mjeseci. Mentorski program započinje u listopadu, početkom akademske godine. Idućih nekoliko mjeseci biti će rezervirano za izradu metodologije društveno korisnog učenja za koji se nadamo da će ih Sveučilište prihvatiti i uvrstiti u svoj kurikulum.  Ovo je pilot projekt kojim se ispituju metode društveno korisnog učenja te kao takva bi se trebala nastaviti provoditi na samome Sveučilištu.

Mentorski programi koji će se provoditi toijekom ovoga projekta dijele se na dva dijela, a to su kolegiji na Odjelu za komunikologiju i na Odjelu za ekonomiju. Istaknuli bi jedan od projekata, a to je provođenje "crowdfunding" kampanje za Udrugu mladih Orlando, koji je jedan od mogućih korisnika ovoga programa - kazala je voditeljica projekta Ivana Grkeš.

- Središnji modul ovoga projekta je program razvoja civilnih kompentencija. Riječ je o složenom programu koji se uglavnom odnosi na edukaciju koja je usmjerena najprije za razvoj civilne kompentencije kroz upoznavanje teorijske strane polaznika, a teme koje će se odraditi na predavanjima su vezane za političku kulturu demokracije, za važnost političke participacije u demokratskom društvu. 

Kroz niz radionica koje će biti povezane s naša tri medija, prije svega s UNIDU radijom, studentskim časopisom PUNKT i s UNIDU televizijom, polaznici će se upoznati s komunikacijom u javnom političkom prostoru, a mediji su dio političke komunikacije. Očekivani ishodi su promicanje vrijednosti demokracije, stjecanje civilnih kompentencija za različite aktivnosti u lokalnoj zajednici, a istovremeno će Sveučilište dati potporu za razvoj političke participacije u lokalnoj zajednici i sigurno će se ovime dati kvaliteta u sudjelovanju u različitim aktivnostima - rekao je na konferenciji za medije Pero Maldini.

Nebojša Stojčić je na kraju dodao kako je želja Sveučilišta pružiti studentima obrazovanje kako bi bili konkurentni na tržištu rada, ali isto tako i osvijestiti ih o važnosti društvene odgovornosti.

- S ovim projektom ostvarujemo oba cilja i kroz aktivnosti projekta će naši studenti dobiti dodatne kompentencije, ali će se ojačati i suradnja udruga koje se bave posebno osjetljivim skupinama našeg društva, a posebno me veseli suradnja naših bivših i sadašnjih studenata - zaključio je Stojčić.


Elizabeta JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube