LIFESTYLE
06.07.2018 u 14:01

MJESTO ZAJEDNIČKE KREATIVNOSTI: Lena i Pero, ljubav ispisana u kamenu

Iza katedrale, taman preko puta Pustijerne, u prizemlju kuće koja je u neka davna doba bila javna kuća, smjestila se suvenirnica Craft & Stones. Ne radi se o suvenirnici na kakve smo navikli s kineskim privjescima, magnetima, svijećama, gumenim bombonima i ostalim đinđama kojima nam je preplavljen grad, već o ručnom radu mladih kreativaca o kojima smo već i ranije već pisali. Lena Šutić Klaić i njen suprug Pero Klaić, mladi su bračni par koji je nakon što su prošli kroz ralje birokratskog aparata prije sedam dana otvorili vrata svoje male butige.


komentara  0

Odmah s vrata jasno je da se radi o nečemu drugačijem. Simpatična starinska bicikla, osvježavajuća bjelina kamena i jednostavnost uređenja koja se savršeno uklapa u ambijent kao da poziva da povirite i vidite što se tu događa.

"Otkad se znamo htjeli smo imat neko svoje mjesto na kojemu bi mogli zajedno raditi. Mjesto gdje ćemo i Pero i ja imati svoj kantun za prezentirati svoje radove turistima, ali i našim ljudima. Naši suveniri predstavljaju Grad u pravom svjetlu, mislim da ne postoji ništa bolje od suvenira koji je nastao od istog gradivnog tkiva kao i naš Grad" ističe Lena.

Pero je već iskusni kamenoklesar i restaurator, koji je u svojoj butizi na komadu kamena spreman svakome tko je zainteresiran pokazati kako se drži dlijetlo i čekić i naučiti ih nekim osnovama rada s kamenom.

"Najbolje se prodaju mali suveniri, privjesci i narukvice, a meni su najdraži moji kipovi i reljefi. Planiram donijet još radova iz Konavala, onih malo većih. Sumnjam da će ih kupit netko iz vanka, jer su teški, ali takve stvari bi mogle bit zanimljive našim ljudima. Tko ne želi imati pravog Sv. Vlaha od našeg kamena? Takvih u Gradu baš i nema"  govori Pero.

Iako su tek počeli, čini se da su se dobro uklopili u ulicu. Osim njih tu se nalazi i jedna galerija, nekoliko malih restorančića i zanimljivih butiga. Ne odmažu im ni blizina zidina i Pomorskog muzeja.

Osim kamenih radova, u suvenirnci je moguće pronaći i platnene burse i majice s duhovitim natpisima kao što je "Neću politiku u svoju butigu", čuvenu izjavu Roka Prča iz Malog mista, kao i printevi sa starih razglednica i fotografija iz starih obiteljskih albuma. Posrebrene naušnice i narukvice izrađene su od kuglica bračkog kamena, i još puno zanimljivih i neuobičajenih sitnica poput rokovnika od kamenog papira koji je vodootporan.

“Već su nam se javili i neki hrvatski proizvođači i umjetnici koji bi htjeli surađivati s nama, pa ćemo izabrat neke. Želja nam je dati priliku lokalnim umjetnicima da pokažu svoje radove, pa tako kod nas možete kupiti i razglednice koje izrađuje mlada akademska umjetnica Iris Vuletić.”

"Iako je u Gradu ponuda ogromna, mislim da gosti prepoznaju pravu stvar."  zaključuje Lena ovo naše druženje.

Učinite đir do ulice od Pustijerne, iskušajte se u klesanju kamena i podržite naše ljude koji svojom kreativnošću u svijet šalju originalne suvenire našega Grada.


Igor Mlinarić FOTO: privatni albumFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube