LIFESTYLE
08.07.2018 u 09:55

TOP 10 Božice Đurđević: s knjigama na putu vlastite duhovnosti i slobode

U raznim periodima života, različita književna djela utječu na razvoj osobe. Naravno, sama emocionalna priroda čovjeka i ostali njegovi potencijali određuju što, kada i koliko na njega utječe. Prvo na što pomislim, kod želim odabrati kojih je za mene deset kultnih naslova, koji su me na stanovit način oblikovali, to je ponajprije novela „Paviljon broj 6“ Antona Pavloviča Čehova. Čitala sam je dok sam bila vrlo mlada, i snažno je emocionalno doživjela, jer mi je još tada, u mojim ranim godinama, zahvaljujući i tome tekstu, a kasnije i predstavama rađenim po toj noveli, postalo jasno koliko je svijet beskrupulozno mjesto, koliko je tanka linija da se postane žrtvom vlastite širokogrudosti i potrebe da se u rubnim situacijama bude na strani pravednosti i čovjekoljublja.

10 TOP KNJIGA napisala je ovoga tjedna novinarka i urednica na Radio Dubrovniku, Božica Đurđević


komentara  0

U tom vremenu važni su mi bili i „Galeb Jonathan Livingston“, Richarda Bacha i „Mali princ“, Antoina de Saint Exuperya, pa „Sidarta“, Hermann-a Hessea, koji su mi verbalizirali, na najmisaoniji , a opet samo simbolički način, osjećaj koji je u meni već postojao, o posebnosti svake individue i potrebi za slobodom u svakome smislu, kako bi čovjek razvio svoju ličnost i pronašao vlastiti put svoje duhovnosti.

Prvo moje stvarno i samostalno propitivanje najveće dogme u ljudskom postojanju, ideje o Bogu i vjeri, došlo je kroz djela Dostojevskog, čitajući „Braća Karamazovi“, a Meša Selimović i njegov „Derviš i smrt“ otkrili su mi, kako Meša piše počinjući jedno od poglavlja citatom iz Kurana, da je „čovjek bunar čije dno nikada ne možes sagledati“.

Intelektualnu radoznalost o tome koliko je i vlastiti um čovjeku velika nepoznanica, što o njemu u specifičnim okolnostima možemo otkriti, probudili su u meni „Eseji“ Aldousa Huxleya. Čitala sam ih u jedno divno ljeto svojih ranih dvadesetih, kad se mladome čovjeku čini da ni za njega samoga ne postoje granice ni vremena ni prostora.

S Krležom se susrećemo kroz obveznu lektiru, no tek kasnije, s njegovim „Aretejem“ postala sam svjesna svoje zaljubljenosti u sva djela tog velikana naše književnosti. I bijeda i veličina ljudske prirode, koje su iste od iskona, čine da se čovjek u sličnim, zadanim mu, okolnostima uvijek jednako ponaša, i zato se povijest ponavlja i zbog toga je upitna maksima – historia est magistra vitae. Eto tako sam ja doživjela Areteja, kroz kojeg sam otkrila i svoju formulu razumijevanja povijesti. Naravno, ta formula ne funkcionira uvijek. Stalno traži nadopune za razumijevanje novih i nepoznatih okolnosti.

Tako sam u ratnim danima čitala Camusovu „Kugu“ i brojne sam slike iz naše tadašnje svakodnevice mogla smjestiti u atmosferu te knjige. Čini se ponekad da nam se ništa slučajno ne događa, pa ni to što u određenom trenutku čitamo upravo ono što čitamo.

Ne mogu se odlučiti za deseti naslov koji biram kao mojih „Top 10“ u književnosti.

Je li to G.G. Marques i „Sto godina samoće“, ili „Stepski vuk“, Hermanna Hessea, ili Erica Jong „ Kako spasiti vlastiti život“ ili Henry Miller sa svojim obratnicama, ne znam. Ako biram poeziju, onda je to zasigurno Halil Džubran i „ Prorok i prorokov vrt“.

Gotovo sam sigurna da književna djela koja smo pročitali negdje do svoje tridesete mogu najviše utjecati na naš intelektualni habitus, na svjetonazor i ideje kojima se vodimo kasnije u promišljanju svijeta oko sebe i samoga sebe u tom svijetu.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube