VIJESTI
10.07.2018 u 18:20

Ugovoreni bolji uvjeti života za policijske službenike, ali i veću sigurnost Dubrovnika

Gradonačelnik Mato Franković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisali su danas Ugovor i kapitalnoj pomoći u Sporazum o kapitalnoj pomoći od 600 tisuća kuna za sanaciju i adaptaciju Vile Palme i Sporazum o subvencioniranju troškova najamnine za policijske službenike Policijske postaje Dubrovnik te Postaje prometne policije Dubrovnik koji nemaju trajno riješeno stambeno pitanje, koji će dodatno poboljšati uvjete rade policijskih službenika, te dodatno povećati sigurnost i kvalitetu života u Dubrovniku.


komentara  0

- U posljednja tri do četiri tjedna svjedoci smo prometnih poteškoća na području Dubrovnika. Zahvaljujući i ministru i načelniku PU dubrovačko-neretvanske za sada uspješno izbjegavamo i rješavamo velike prometne gužve.. To nam se zasad dogodilo samo jedn dan, onaj četvrtak. Promet sada više-manje uredno funkcionira. Četvrtkom i subotom imamo veći broj policajac na cesti i pokazalo se da je to značajno poboljšalo stanje u prometu – kazao je u uvodu gradonačelnik Mato Franković.

- Dana smo ovdje zbog potpisivanja dva ugovora. Ugovora o kapitalnoj pomoći u iznosu od 600 tisuća kuna koji će Grad Dubrovnik doznačiti resornom ministarstvu sa namjenom obnove zgrade Vile Palme, odnosno onog dijela kojeg najviše koriste i naši gosti i sugrađani. I to je jedan od aspekata našeg turizma bilo da se radi o uslužnosti  ili o sigurnosti. Želimo da taj objekt izgleda puno reprezentativnije. Vjerujem da će ovom donacijom, odnosno adaptacijom i sanacijom zgrade policije, dodatno podići razinu usluge.

- Drugu donaciju je iniciralo samo ministarstvo, a provodi je s više jedinaca lokalne uprave.  Sredstva su namijenjena sufinanciranju djela troškova života policijskih službenika, konkretno sufinanciraju smještaja.  Poznato je kako su njihova primanja niža u odnosu na standard koji postoji u Dubrovniku, te im sami troškovi stanovanja oduzimaju gotovo 70 posto plaće. Grad Dubrovnik se zbog toga odlučio svim onim policijskom djelatnicima koji su izvršitelji na administrativnom području Grada Dubrovnika,  a koji dolaze iz sredina van Dubrovačko-neretvanske županije, sufinancirati troška stanovanja u iznosu do 2 tisuće kuna. Cilj nam je i željeli bismo kad bi se što više naših sugrađana odlučilo na policijsko zvanje, no svjedoci smo da ih iz godine u godinu ima sve manje. Spašava nas upravo činjenica da veliki broj policijskih djelatnika dolazi iz unutrašnjosti i naše Slavonije. Vjerujemo da će i zbog naših budućih projekta, pogotovo rješavanje pitanja stanovanja, mladi ljudi odabrati upravo Dubrovnik. Jedna smo od rijetkih jedinica lokalne uprave koja je preuzela inicijativu i krećemo s gradnjom većeg broja stanova kako bi osigurali kvalitetu stanovanja i one osnovne uvjete – zaključio je gradonačelnik.

Što se tiče ukupnih sredstava koje je Grad Dubrovnik predvidio za subvencioniranje smještaja policijskih djelatnika, gradonačelnik Franković kazao je, kako je Proračunom za 2019. previđeno oko 300 tisuća kuna.

- Za Ministarstvo unutarnjih poslova ovo je zaista jedna važan događaj. Zahvaljujem i gradonačelniku ali i našim timovima koji su sudjelovali u pregovorima koji su doveli do potpisivanja ovih ugovora. Mi kao ministarstvo imamo proračun kakav imamo. Uvijek postoje mogućnosti kako se bolje organizirati kako pristupiti i drugim dionicim u našem političkom životu koji sigurno razumiju značaj sigurnosti, pogotovo kad govorimo o turizmu kao o našoj najpropulzivnijoj gospodarskoj grani. Činjenica da iz godine u godinu bilježimo rast dolaska stranih gostiju je dobrim dijelom utemeljena na našoj percepciji sigurne turističke destinacije.

- Sigurnost ne dolazi sama od sebe. O njoj u prvom redu brinu policijski službenici i zato zahvaljujem na razumijevanju. Moram reći da sam očekivao ovakvu vrstu razumijevanja. Realno govoreći, kad bi ministarstvo sad tražilo takvo povećanje za svoje policijske postoje, odnosno uprave to bi za nas kao ministarstvo ali i za Vladu predstavljalo ogromno povećanje. Ova su dva vrlo važna sporazuma. Zahvaljujem i na ovoj kapitalnoj pomoći pri obnovi policijske postaje jer je i nama stalo da naši radni prostori budi što ugodniji i našim djelatnicima, ali i svim korisnicima. Mi ćemo sa svoje strane na istoj zgradi izvršiti i obnovu fasade, kako bi ona bila što učinkovitija, a to ćemo financirati pomoću sredstava iz europskih fondova.  Mislim da pokazujemo novu sinergiju i smjer suradnje ministarstava i lokalnih jedinca. Možemo bit zadovoljni s rezultatima koje postižemo.

- Veliko mi je zadovoljstvo najaviti gradonačelniku da ćemo tijekom sljedeće generacije policijskih službenika, koji s obrazovanjem krenuti u rujnu, imati 50-ak novih policijskih djelatnika s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Oni su ispunili sve uvjete i položili sve testove, te bi se u periodu od nekih godinu do dvije dana trebali vratiti na područje Dubrovnika i okolnih općina, kako bi se osnovali svoje obitelji ali i brinuli o sigurnosti svojih sugrađana – zaključio je ministar Davor Božinović. 

Načelnik Pavličević dotaknuo se i stare zgrade Prometne policije u Gružu.

- U tijeku je izrada dokumentacije potrebne za obnovu zgrade u postojećim gabaritima. Prethodni planovi su uključivali puno veću zgrade, što nije bilo moguće izvesti.  


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube