VIJESTI
11.07.2018 u 13:39

KONAVLJANI SU LJUTI/ Božo Lasić: fetivih Dubrovčana nema, normalno da je knez Konavljanin!

Otvaranje 69. Dubrovačkih ljetnih igara je izazvalo pozitivnu reakciju brojnih gledatelja, zbog kojih još i jutros vodstvu Igara zvone telefoni i stižu čestitke sa svih strana. No i načelniku Općine Konavle, Božu Lasiću jutros ne prestaje zvoniti telefon, ali su pozivi s drukčijim predznakom i u drukčijem ozračju. Čini se kako su se zbog "čuđenja" da nam knez Nikša Butjer ove godine dolazi iz Konavala, te komentara da se, širimo prema istoku, a za očekivati je bilo da to bude prema zapadu, Konavljani našli pomalo uvrijeđeni. Iako je cijela ceremonija otvaranja Igara osmišljena prema jednostavnom i duhovitom "receptu" koji je kod velike većine izazvao dobro raspoloženje i veselje, neki Konavljani su se osjetili povrijeđenima, zbog čega je i načelnik Božo Lasić odlučio reagirati, te poručuje: posve je logično da knez bude Konavljanin, jer smo mi pravi nasljednici dubrovačkih korijena.


komentara  0

- Meni od jutros ne prestaju zvoniti telefoni s negodujućim pozivima zbog komentara koji su se na ceremoniji otvaranja Igara mogli čuti na to što je knez iz Konavala, što se doživjelo kao omalovažavanje Konavljana - kazao nam je načelnik Općine Konavle Božo Lasić, dodavši:

- Devedeset posto konavoskih obitelji vuče korijene iz 15. i 16. stoljeća i posve je razumljivo i normalno da je knez Konavljanin. Fetivih Dubrovčana više ni nema, tek je nekoliko obitelji plemstva ostalo, pravi sljednici Dubrovačke Republike su Konavljani, Župljani, Primorci, starosjedilačke obitelji dubrovačke okolice.

Pitamo nisu li malo preozbiljno shvatili duhovito poigravanje s činjenicom da glumac koji glumi kneza, Nikša Butjer vuče konavoske korijene, te da "pušu na hladno" jer je publici to bilo simpatično, a nimalo uvredljivo, Lasić odgovara i ne odustaje:

- Iznio sam svoj stav po tom pitanju i ponovit ću kako nikoga ne treba čuditi što je izabrani knez Konavljanin.

Zatražili smo mišljenje u Dubrovačkim ljetnim igrama. Odgovor stiže od scenariste Saše Božića, te glumaca Nataše Dangubić i Nikše Butijera.

- Ironija koja je provučena u dijalogu kneza Konavljanina Nikše Butijera i glumice Nataše Dangubić koja je predstavljala građane Dubrovnika, nije usmjerena prema Konavlima i Konavljanima nego prema gradskim  pričama. Takva vrsta dijaloga i „impicavanja“ dio je dubrovačkog mentaliteta kojeg smo htjeli prikazati u ceremoniji. Dobro nam je poznata kompleksna povijest odnosa Konavala i Dubrovnika (konavoski knez) i tom vrstom nematerijalne baštine ćemo se i dalje baviti
te vas pozivamo na suradnju.

Pomirljivi tonovi iz Grada sigurno će doprijeti i do Konavala. Uvijek je na ovim prostorima suživot jednih s drugima bio za pet!

 


L.C.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube