VIJESTI
08.08.2018 u 15:04

VIDEO: Na izvoru u Martinovićima voda nije za piće? Župljani sumnjaju na jučer otvorenu crpku na Ivanici

Zbog veoma intenzivnog i oštrog mirisa benzine koji se širi u blizini izvorišta vode u Martinovićima, na Bravincu, tamošnji mještani su stavili napis - voda nije za piće. A upravo su po tu vodu koja je slovila kao najkvalitetnija za piće na ovom području, dolazili mnogi čak i iz grada. Na teren su izašli, kako to već protokolom ide, predstavnici Općine, pa su oni pozvali djelatnike Zavoda za javno zdravstvo da uzmu uzorke, načelnik Silvio Nardelli se čuo sa svojim kolegom iz Ravnog Andrijom Šimunovićem s kojim će se sutra izaći na teren. Uglavnom, nitko nema pojma otkud miris benzine na izvorištu, iako će mještani postaviti konkretno pitanje - je li od benzinske crpke koja se navodno jučer otvorila, a nalazi se u blizini graničnog prijelaza.


komentara  1

- Na poziv mještana iz Martinovića jutros smo izašli na teren i ustanovili kako se u blizini tamošnjeg izvora osjeti miris benzine, iako se nigdje u blizini ne može vidjeti nikakva mrlja ni onečišćenje. Čak ni voda koja je tekla iz slavine nije imala miris benzine, ali su mještani samoinicijativno stavili natpis da nije za piće - kazao nam je Nikša Kristović, komunalni redar u Općini Župa dubrovačka. Dodao je i kako su pozvali predstavnike Zavoda za javno zdravstvo, što je potvrdio i dr. Mato Lakić:

- Uzeli smo uzorke vode, dio analize ćemo napraviti u Dubrovniku, a dio poslati za zagreb, te bismo za sedam dana mogli imati nalaz - kazao je dr. Lakić dodavši kako to nije "regularan" izvor kojim se upravlja.

No, iako nije regularan ni služben, po vodu koja se mogla natočiti u Martinovićima mnogima nije bilo teško "potegnuti" ni iz Grada, jer je slovila kao najčišća i najzdravija izvorska voda na ovom području. Stoga ni ne treba čuditi ogorčenost mještana Martinovića koji dovode u vezu navodno jučerašnje otvaranje benzinske crpke na graničnom prijelazu s Bosnom i Hercegovinom. U strahu od ekološkog onečišćenja su velike oči i trebaju biti, jer ukoliko je riječ o toj poveznici u ovom slučaju, onda nam se jako loše piše po pitanju svih ostalih prirodnih resursa kojima se u Župi raspolaže. 

Dr. Ivo Lučić, naš poznati stručnjak za krš je oprezan u izjavama, iako je dosad veoma često i uporno ponavljao i isticao potrebu suradnje između susjednih prekograničnih područja, kako bi se spriječila eventualna onečišćenja do kojih nekontroliranom i prekomjernom izgradnjom na Ivanici može doći u našoj županiji.

- Teoretski je sve moguće, ali se ništa ne može sa sigurnošću tvrditi dok se ne naprave istraživanja koja bi mogla dokazati vezu o kojoj govorite. Ono što mogu reći je da na području Dubrovačko-neretvanske županije i Gradu Dubrovniku još uvijek vlada kaos u pogledu utvrđivanja i kontroliranja sanitarnih zona, a to se izbjegava kako bi se izbjegla i odgovornost. Hidrogeolog Petar Milanović je odavno napravio kartu sanitarnih zona i to je dostavljeno Vodovodu, ali zbog niza manipulacija i nekretninskog biznisa, odlagališta otpada, to se nikada nije željelo javnosti predočiti niti učiniti transparentnim - kazao je dr. Lučić. 

 


L.CrnčevićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube