VIJESTI
10.08.2018 u 08:12

VIDEO/FOTO:Hrvatska ima svoj El Camino, Maretić-Dečina nakon 90 dana i 2149 kilometara stigao na Prevlaku

Hrvatska duga staza proteže se od Iloka preko Svetog Martina na Muri do Savudrije, a završava na Rtu Oštro, na Prevlaci. Obuhvaća najistočniju, najsjeverniju, najzapadniju i najjužniju točku Hrvatske. Staza je dugačka 2149 kilometra, a Branko Maretić -Dečina, 56-godišnji ratni veteran, umirovljeni pripadnik postrojbe specijalne policije "Alfa", prešao je prvi, za 90 dana kontinuiranog pješačenja. Na put je krenuo 30. travnja, a na Rt Oštro je stigao 29. srpnja 2018. 


komentara  0

 - Činjenica da sam prvi prohodao i završio ovu dionicu me ispunila posebnim zadovoljstvom. Tijekom cijelog puta sam imao veliku podršku, meni znanih i neznanih ljudi. To mi daje vjetar u leđa i za moje buduće trailove, a ujedno je i dodatna motivacija u nastojanju da ovu stazu održim živom i privučem buduće hodače.

Maretić - Dečina smatra da je ova staza značajan turistički potencijal jer hikeri  marljivo bilježe svaki pedalj svog puta i tako dodatno promoviraju ljepote Hrvatske objavama na društvenim mrežama i blogovima.

Pješački put ovog 56-godišnjaka prolazio je kroz većinu Hrvatskih planina, gorja, ravnica, šuma, polja, nacionalnih i parkova prirode. Prolazio je planinarskih stazama, šumskih i poljskih putevima, raznima makadamima i lokalnim cestama. Brze prometnice i gradova je izbjegavao kad god je to bilo moguće.

No, Branko Maretić-Dečina nije samo prvi koji je prohodao ovu stazu. Godinu dana je istraživao i pješačio po dijelovima rute kako bi uopće osmislio najoptimalniju stazu.

- Od 2016. do 2017. propješačio sam preko 300 kilometara raznih predjela u pronalaženju najoptimalnijih rješenja kako bi staza bila ucrtana za buduće hodače. 2017. još nisam imao gotov gps trag puta krenuo sam od Iloka prema Prevlaci i propješačio 875 kilometara do Orlovih stijena u Gorskom kotaru gdje me nakon 37 dana pješačenja zaustavilo nevrijeme. Nakon prekinutog traila i dalje sam nastavio istraživati razne predjele Hrvatske tako da sam uspio snimiti kompletan gps trag 140 kilometara Bilogore i povezati je sa Papukom i Kalnikom. Uz neke druge pravce koje sam istražujući propješačio s trailom iz 2017. imao sam oko 1500 kilometara prohodanih i gpsom snimljenih tragova prije početka moje dosad najveće avanture, to jest prije početka ovogodišnjeg traila.

Ako ste pomislili da je ovo jedna najobičnija šetnja kroz prirodu, varate se. Bilo je teških trenutaka i vremenskih nepogoda i neprohodnih terena, a i umor bi odradio svoje pa je Maretić- Dečina je često morao tražiti dodatnu motivaciju.

-Motivaciju koja mi je u nekim trenucima posebno trebala pronašao sam u vidicima koji su se pružali ispred mene, kao i dobrim ljudima koje sam susretao tijekom svog putovanja. 

Maretić-Dečina pješačio je tijekom Svjetkog prvenstva u nogometu, pa je tako jednu od najzahtijevnijih dionica i posvetio njima. 

- Nakon 72 dana hodanja trebao sam proći kroz dva najveća vrha Velebita. Hodao sam s ruksakom teškim 25 kilograma i nije mi bilo teško. U tom trenutku mi nije bilo bitno hoće li oni zaista postati prvaci svijeta i hoću li ja doći do Prevlake. Jedino što mi je bilo važno je da ponosno ostvarimo naše snove.

Nije mu bilo lako rezimirati putovanje od 90 dana i 2149 kilometara.

- Tek sam nakon dva dana odmora pokuša rezimirati putovanje. Tijekom putovanja smršavio sam čak 12 kilograma, a to je činjenica koja možda najbolje pokazuje koliko je ovo bio fizički naporan pothvat. Najteži dio put mi je bilo zadnjih 50 kilometara. Bio sam toliko blizu, a toliko daleko cilja. Kad bi mogao nešto promijeniti, promijenio bi samo vrijeme polaska. U ovo doba godine na jugu Hrvatske vladaju ekstremne vrućinu, što mi je dodatno otežavalo pješačenje. Svoju sam misiju fala bogu završio, a svakome tko pokuša preporučujem nek još tri puta dobro razmisli. Onim hodačima koji se ipak odluče na ovako nešto preporučujem da na put ne idu sami jer su opasnosti mnogobrojne.

Tijekom svih 90 dana svoj pustolovine snimao gps trag staze koji ju je prohodao s namjernom da rutu objavi na internetnu, te tako omogući svima da se upuste u avanturu života.


L.Pavlović/FOTO: Branko Maretić-DečinaFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube