KULTURA
27.08.2018 u 11:21

Počinje šesto glazbeno pozno ljeto

Dubrovački simfonijski orkestar sad već šestu godinu za redom organizira Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto koji okuplja brojne međunarodne priznate, a cilj festivala od samog početka bio je zadržati prisutnost glazbe i kvalitetnog kulturnog sadržaja u Gradu i nakon završetka Dubrovačkih ljetnih igara. Ovogodišnje izdanje festivala trajat će od 28. kolovoza do 21. rujna, a glazbeni direktor je i ove godine austrijski dirigent Christoph Campestrini.


komentara  0

Fesitival je, svojom izvedbom najvaila, mlada violinista Veronica Scotti, koje će festivala publika imati priliku slušati u služebom programu.

- Sama ideja ovog festivala je ponuditi kvalitetan glazbeni program i nakon završetka Igara. Ovakav jedan festival nije lako organizirati, pogotovo s budžetom kakvim mi imamo. Cilj nam je da svake godine imamo što kvalitetniji program. Ideja ovog festivala je da promoviramo i mlade umjetnike, to je pogotovo odnosi na našu suradnju s Laus Akademijom. Želio bih se zahvaliti svim na potpori,  pogotovo članovima orkestra, jer bez njih ovaj festival ne bi bio moguć - kazao je ravnatelj, Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat.

- Iznimno mi je drago što  ponovno imam priliku surađivati s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.  Prije par godina sam se u Beču susreo s ovogodišnjim glazbenim direktorom festivala Christophom Campestrinijem i ono čemu smo pri tom susretu razgovarali bila je ljubav koji oboje imamo prema Dubrovniku. I upravo zbog te ljubavi prema Gradu se iznimno veselim ovogodišnjem izdanju festivala. Orkestar se u posljednjih 20 godina razvio i iznimno poboljšao, to je orkestar u koje se svira za velikim entuzijazmom i uvijek se osjeća velika ljubav i poštovanje upravo prema Gradu - izjavio je dirigent Nicholas Milton.

- Ovaj festival je prepastao u novu dubrovačko tradiciju, te mi je iznimno drago da na zajednički razvijamo. Nije lako nakon Igra organizirati jedan ovakav festival posvećen isključivo glazbi.  Nadam se da publika primijetila entuzijazma i umjetničku strast kojom se pristupa ovom projektu. Turističkoj zajednici je cilj produžiti sezonu i da se u Grad kroz cijelu godinu odvijaju razne manifestacije. Tu je upravo Dubrovački orkestar jedan od najbitnijih i najkvalitetnijih suradnika - kazala je direktorica Turističke zajednice, Romana Vlašić.

- Iznimno mi je drago što imam tu čast ponovno biti u Gradu. Prije sedam godina smo ravnatelj Milat i ja u jednom razgovoru došli na ideju organizirati ovakav jedan festival. Nema ništa ljepše nego gledati dijete kako stasa i kako se uspješno razvija. To se isto može reći za ovaj festival. Ponosan sam i sretan što vam mogu reći da je kroz godine ovaj festival sve priznatiji na međunarodnoj glazbenoj sceni - zaključio je glazbeni direktor festivala Christoph Campestirni, koji je i predstavio program ovogodišnjeg izdanja festivala.

Šesto izdanje festivala uključuje trinaest glazbenih događanja, kako simfonijskih, tako i koncerata komorne glazbe, jazz glazbe te recitala. Festival će otvoriti simfonijski orkestar pod ravnanjem Nicholasa Miltona, australskog dirigenta i svojedobno glavnog dirigenta našeg orkestra koji trenutno radi u Njemačkoj. Kao solist u ovoj glazbenoj večeri nastupit će i Aleksey Semenenko, proglašen BBC-jevim umjetnikom nove generacije, prestižnom nagradom za "novog talenta koji najviše obećava", a kojeg dubrovačka publika pamti i kao dobitnika nagrade Orlando 2016. godine. Osim Miltona i samog glazbenog direktora festivala, Christopha Campestrinija, orkestrom će tijekom festivala ravnati i singapurski dirigent Darrell Ang, južnokorejski dirigent TaeJung Lee, zagrebački dirigent Tomislav Fačini i njemački dirigent Christoph Koenig.

Suradnja s Laus Akademijom i ove će godine donijeti lijepe koncerte. Dok će 30. kolovoza nastupati najbolji mladi violinisti, 5. rujna publiku očekuje koncert posvećen 145. godišnjici rođenja Sergeja Rahmanjinova i 100 godina smrti Claudea Debussyja, a kojeg će izvoditi renomirani glazbenici Goran Končar, Vasily Shcherbakov i David Grigorian. Također, 18. rujna nastupaju mladi glazbenici Đana Kahriman i Smiljan Mrčela, pri čemu će biti dodijeljena i nagrada Ivo Dražinić.

U nastavku festivala nastupit će nagrađivana bugarska pijanistica Plamena Mangova, ali i tri ponajbolje hrvatske glazbenice u inozemstvu: pijanistica Martina Filija, čelistica Monika Leskovar i klarinetistica Marija Pavlović. Svaka će održati po jedan koncert s orkestrom, ali i jedan zajednički recital u sklopu programa Stradun Classic. Nezaobilazno je i gostovanje ruskog virtuoza Dimitryja Sinkovskog, ali i dubrovačkih glazbenica Marije Grazio, Aljoše Lečića i Dubravke Šeparović Mušović. Kako bi svi pronašli ponešto za sebe, bit će tu i jazz koncerata, a po prvi put ćemo imati priliku čuti zanimljiv projekt etno jazz glazbe koju će izvesti sastav Bow vs Plectrum s dubrovačkom jazz pjevačicom Majom Grgić- Pravi "okršaj" klasične i jazz glazbe imat ćemo priliku čuti 20. rujna kad će nastupiti i Gudački kvartet DSO-a i Elvis Stanić Group.

Festival je organiziran u suradnji s Gradom Dubrovnikom i TZ Dubrovnik te uz podršku Ministarstva kulture RH i Hrvatske turističke zajednice.

Ulaznice za koncert su dostupne u uredu Orkestra od 9-14 sati, u Luži, agenciji Perla Adriatica na Pločama. u gift shopu Dubravka na Pilama i jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja. Ulaznice po povlaštenim cijenama za građane dostupne su isključivo na blagajni Orkestra, a odnose se na ulaznice od 10 kuna za korisnike Libertasovog pokaza, 20 kuna za umirovljenika, za studente i građana stare gradske jezgre besplatno, dok za sve ostale vrijedi popusti od 30% na standardne cijene ulaznice.


L.Pavlović



Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net












Kolumne







 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube