VIJESTI
05.09.2018 u 07:42

"Znaju li oni u Saboru koliko uopće vrijedi rad privatnih iznajmljivača?"

Reforme. Riječ koja uvijek podigne buru u javnosti. Takva jedna bura se podigla nedavno nakon što je u javnost izašao Nacrt o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, konkretnije članak tog zakona koji previđa mogućnost povećavanje iznosa paušalnog poreza za iznajmljivače do 500 posto. U tijeku je e-Savjetovanje na kojem je prema pisanja portala apartmanija.hr , pristiglo sve 11 komentara iznajmljivača. Postupak savjetovanja traje do četvrtka, 6. rujna.


komentara  3

Članak 8. dopušta mogućnost podizanja paušalnog iznosa poreza na dohodak za privatne iznajmljivače i do 500 posto te odluku o visini prepušta jednicama lokalne samouprave, piše apartmanija.hr.

U članku 57. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:

"(3) Za slučaj iz stavka 2. ovog članka, jedinice lokalne samouprave dužne su donijeti odluke kojima će propisati visinu paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koja ne može biti manja od 150,00 kuna niti veća od 1.500,00 kuna ."

 Da je kod nas postalo popularno da svi imaju mišljenje, pa čak i javno pišu, o nečemu o čemu imaju tek površno ili nikakvo znanje, uvjerili smo se nedavno čitajući članke čiji su autori pokušali izračunati dobit domaćina, a u korist prijedloga o povećanju paušala. Pri tom su redovito zanemarivali činjenicu o godišnjim ulaganjima u smještaj kada nema pretporeza, o kreditima s nepovoljnim kamatama koje smo otplatili ili još otplaćujemo, o svim parafiskalnim nametima koje plaćamo, o troškovima promocije, i drugim.

No, to nije najveća omaška takvih računica, ono što se nigdje ne spominje je trošak rada domaćina... Koliko uopće vrijedi naš rad? Koliko vrijede sati uloženi u sve te temeljito očišćene apartmane, sve oprane i ispeglane plahte, stolnjake i ručnike, sva dočekivanja i ispraćanja, poneka druženja, izvanredne situacije i sve pozive gostiju s pitanjima "gdje ćemo fino jesti", "što ćemo, kiša je" pa do "imate li aspirin, boli me glava".

Kada bi sve to uračunali, valjda bi ih zaboljela glava, a da nas ne boli glava kada ovaj Nacrt ode u Sabor na glasanje, registrirajmo se i recimo što mislimo o 500 % većem paušalnom porezu za iznajmljivače. 

Cijeli članak možete pročitati ovdje.


dubrovniknet team/IZVOR:apartmanija.hrFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube