VIJESTI
11.09.2018 u 12:44

PRESICA U VODOVODU: Što zagađuje Omblu?

Vodovod Dubrovnik i Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije danas su održali konferenciju za medije na temu onečišćenja vode na izvoru Omble, kao i dezinformacija koje su se širile društvenim mrežama o uzroku zagađenja. Još jednom su ponovili kako u vodovodnoj mreži ni u jednom trenutku nije bilo opasnih bakterija. Povišena količina amonijaka, koju su primijetili jer je voda "vukla" više klora u preradi, razlog je zbog kojeg je odmah upućena obavijest kako voda nije za piće. Naknadnim analizama utvrđena je povišena količina amonijaka, što se do sada nije dogodilo. Sve ukazuje kako je zagađenje došlo iz susjedne Bosne i Hercegovine i to ili zbog prelijevanja septičkih jama ili zbog klaonice ili farme koja se nalazi negdje u blizini sliva Omble.


komentara  0

- Sve vrijeme dok voda nije bila za piće vodoopskrbni sustav Grad Dubrovnika uspješno je obranjen, ni u jednom trenutku nije bilo opasnih bakterija u vodovodnoj mreži. Vodovod i Zavod za javno zdravstvo obavili su sjajan posao i mislim da smo uspjeli izaći na kraj s problemom. Ono što me žalosti to je činjenica da je određeni broj pojedinaca u Gradu pišući po raznim profilima, u principu rekla- kazala, širilo neprovjerene informacije, čineći time jako veliku štetu i stvarajući time paniku u Gradu.

Vodovod Dubrovnik je čekao rezultate analiza i zato se nismo oglašavali posljednjih nekoliko dana. Bio bih najsretniji da te analize mogu biti gotove odmah, ali to je procedura koja traje i ne možemo dopustiti sebi da građani Grada Dubrovnika budu ugroženi, stoga i čim primjetimo da nešto nije uobičajeno šaljemo preporuku da voda nije za piće, a nakon analiza utvrđujemo uzrok.

Ono što ste mogli čuti posljednjih dana je i povezanost zagađenja izvora od strane Grabovice. Prije nego što se pola nas ovdje nije ni rodilo kada je Geološki fakultet u Zagrebu napravio studiju koja je pokazala povezanost Grabovice i Omble to nije ništa novo. Ono što mi sumnjamo jest da je onečišćenje došlo s druge strane preko granice. Danas su ovdje na sastanku bili svi relevantni čimbenici kojih se tiče ova problematika od Hrvatskih voda, načelnika Općine Ravno Andrije Šimunovića, Zavoda za javno zdravstvo… Ono što bih istaknuo je sporna bušotina na teritoriju Općine Ravno. Dogovorili smo s njima da se ta bušotina zabrtvi, ali ona definitivno nije uzrok ovog zagađenja, ali trebalo je ranije zatvoriti, kao i ostale tri bušotine.

Ombla je svima nama ovdje prioritet, nitko to ne smije dovoditi u pitanje. Ja sam i kao gradski vijećnik bio podigao ruku protiv izgradnje HE Ombla, a tada sam radio u HEP-u. Toliko o čuvanju fotelje, izjavio je uvodno Lukša Matušić predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik.

- Ono što mogu kazati o ovom zagađenju jest da je Vodovod odmah, čim je primijetio povećanu potrošnju klora, poslao preporuku da se voda ne pije. Klor se naime, vezuje za bakterije, prije svega za organska onečišćenja, kao što je primjerice amonijak i pojačano se troši. Uvijek treba biti ostatnoga klora koji je bitan da bi zapravo u slučaju kad kroz mrežu prolazi voda u slučaju dolaska bakterija njih uništio reakcijom. Kad su oni vidjeli da se klor ubrzano troši, dodali su još klora i pozvali nas. Odmah smo  uzeli uzorke za analizu. Vidjeli smo da je došlo do povećane koncentracije amonijaka, koji inače ne utječe na zdravlje ljudi.

Odmah smo obavijestili javnost da voda nije za piće  iz predostrožnosti, iako je voda bila ispravna u tom trenutku, ali mi ne možemo znati što će se događati slijedećih dana, stoga savjesno odmah javnost obavještavamo da voda nije za piće. Nakon toga smo  dnevno uzimali više uzoraka na raznim dijelovima mreže i analizirali.

Voda koja je uzeta iz mreže, sa rubineta u toj vodi svih tih dana jedino je bila povišena količina amonijaka. Jedino 30. Kolovoza je amonijak bio u granicama, Escherihija coli niti u jednom trenutku nije došla u vodovodnu mrežu.

Velika analiza koja je rađena u Zagrebu, a koje su rezultati stigli svi osmi onih na enteroviruse pokazala je kako je voda  ispravna. U vodi s Omble nema ni aluminija ni željeza ni teških metala ni pesticida ni ikakvih toksičnih spojeva u koncentraciji u kojoj bi mogli ugroziti zdravlje.

Ne znamo uzrok, ali  možemo reći da se radi o vodi organskog podrijetla, vjerojatno ili  fekalnoj vodi iz septičkih jama ili o vodi iz nekih klaonica ili s nekakve farme, koje proizvode životinjski otpad zajedno s fekalijama. Na to upućuju ovi nalazi analiza koje smo dobili. Izvor zagađenja ne znamo, ali na današnjem sastanku dane su smjernice da se na međudržavnoj razini radi da dobijemo katalog onečićaća u ovom dijelu BiH odnosno sliva omble, kako bi na licu mjesta mogli vidjeti kakvi su uvjeti tamo.  Ne optužujemo nikoga i ne možemo sa sigurnošću to tvrditi, ali sve na to ukazuje. Stoga smo krenuli u tom smjeru, kazao je na konferenciji za novinare ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Mato Lakić.

- Mi sumnjamo, ali ne možemo, kao neki stručnjaci reć da je 100 posto tako, jer Ombla izvire u Komolcu, a sliv se proteže kroz dvije države, tri ako uključimo Republiku Srpsku.Na ivanici je velik porast broja stanovnika, mi ne možemo reći da su uzrok njihove septičke jame, ali ni da nisu. Zato ćemo raditi analize  u narednim danima da utvrdimo je li razlog ovome Ivanica ili ovo drugo o čemu je govorio dr. Lakić. Po Trebinju i okolici otvara se veliki broj restorana, a netko tu stoku negdje hrani i...To je vjerojatno tu negdje u blizini i iz nekog od takvih objekata onečešćićenje dolazi, naglasio je Matušić.

Na pitanje novinara kolika je dozvoljena granica amonijaka i koliko je izmjereno u dubrovačkoj vodi odgovorio je dr. Lakić kazavši kako u nekim državama amonijak ni nema određenu granicu te se uopće ne testira.Preporučena količina amonijaka u vodi za piće u Hrvatskoj je 0.5 mg/l MDK, a najviše što je izmjereno u našoj vodi bilo je 0.90 mg/l u sirovoj, neprerađenoj vodi, a u prerađenoj vodi od 0. 63 do 0.72 mg/l .

Prvog dana sve je prijavljeno inspekcijama, ali kako zagađenje prelazi granicu to se treba rješavati na međudržavnoj razini, a to je zadatak Hrvatskih voda, jer Vodovod ne može razgovarati direktno s Republikom Srpskom, odgovorio je na novinarski upit Matušić. 

Na pitanje o bušotinama poviše izvora Omble odgovorio je Zoran Ćosić, član Uprave Vodovoda.

-Postoji više bušotina. To su bušotine koje je radio HEP zbog istraživanja za HE Ombla i bušotine koje je radila Općina Ravno, kojima je namjera bila vodoistražni radovi. HEP je radio bušotine koje su mjerile razinu podzemne vode, to su bušotine manjeg profila, dok su ove četiri koje je radila Općina Ravno velikog profila.Bušotina iz 2013/2014. na području Golubovog kamena uzrokovala je tada povećanu zamućenost na izvorištu Ombla. Tad je isto upućeno  međudržavnom povjerenstvu zahtjev da se utvrdi o čem se radi. Oni su to utvrdili, a Općina Ravno nije imala nikakvu dokumentaciju ni dozvolu za te radove, koje su tad obustavili. Danas na sastanku je dogovoreno  da će se sve četiri bušootine zaštititi da se u njih ništa neće moći ubaciti, ali da će se ostaviti Vodovodu mogućnost monitoringa, pregleda tih bušotina, iako su s druge strane granice. To je naš veliki problem, mi ne možemo kontrolirati ništa što se nalazi izvan naše granice. Danas je dogovoreno da uputimo prijedlog preko Hrvatskih voda kako bi se onda na cijelomm slivu Omble uspostavio sustav monitoringa/nadzora, gdje bi se onda mogli kontrolirati zagađivači i kontrolirati put vode na cijelom području. To je jedn put kojim ćemo ići. Drugi zaključak sa sastanka je da će se  pokrene inicijativa da se na području Ivanice riješi sustav fekalne odvodnje koji sad ne postoji, koji može biti potncijalni zagđivač. To su sv aktivnosti ispred nas, koje ćemo pripremat s Gradom, Općinom Ravno i Hrvatskim vodama.

Selma Čustović doktorica znanosti točnije kemije, a ujedno i voditeljica Odjela za upravljanje sigurnošću vode u Vodovodu Dubrovnik istaknula je kako je pojave povećanog amonijaka bilo i prije, ali nikad u ovoj količini.

- Ovaj put zamućenost nije bila vidljiva, bila je znatno niža od granica dozvoljenih vrijednosti, ipak povišena od uobičajenog stanja. Čim smo primijetili da gubimo klor u mreži, što može biti vrlo opasno, obavijestili smo javnost da voda nije za piće. Treba napomenuti da od trenutka kad mi sirovu vodu preradimo ona treba najmanje sat vremena da dođe do vodoopskrbne mreže. Dakle prije nego što postoji šansa da netko tu vodu popije, mi smo šaljemo obavijest. To je bio nalaz sirove vode od 29. i vodovodne vode od 30. kolovoza, istaknula je Čustović.

Dodala je kako je u trenutku kad je zagađenje primijećeno uzorak sirove vode iz predostrožnosti poslan na veliku analizu, monitoring C u Zagreb i dio analize je stigao, a čeka se analiza na enterovirus, a svi ostali parametri su uredni.

Istaknula je kako dubrovački Vodovod svaki dan analizira vodu i stalno se prati, više od svih drugih vodovoda u Hrvatskoj.

Odakle dolazi voda iz cisterni?

Vatrogasne cisterne JVP Dubrovačkih vatrogasaca, Vodovod Dubrovnik održava i dezinficira redovito.

"U svakom momentu imamo na raspolaganju četiri do pet dezinficiranih cisterni. Ako je zamućenje na Ombli idemo na druge izvore. Na našem području je devet pitkih izvora. Imamo Župu, Duboku Ljutu, Slano, Ston, Palata. Naš tim ide na izvore, analizira i onda se puni cisterna. Ona je sto posto sigurna", kazala je Čustović.

Kad će bit gotov pročistač?

Zoran Ćosić kazao je kako očekuje kako će  sredinom 11. mjeseca biti tehnički pregled uređaja.

- Da  bi uređaj došao na tehnički pregled on mora biti u mokrom režimu rada. Što znači da mora proizvoditi čistu sanitarnu vodu, pročći sve ateste i kontrole. Ta voda će se dok to bude trajalo ispuštati u potok Slavljan kroz cjevovod. Kad se zadovolje svi parametri i tehničke pretpostavke onda pročistač ide na tehnički pregled, nakon toga voda može ići u sustav, zaključio je.

Zašto Grabovica ne može biti uzrok ovog onečišćenja?

- Na ovom je danas sastanku bio hidrogeolog i dr. Lakić tu može nešto reći  o sastavu te vode koja se nalazi na Grabovici. Rezultati analiza te vode s Grabovice i vode s izvora ne ukazuju na povezanost, kazao je Ćosić.

Mato Lakić objasnio je kako se uz razne kiše i zamućenja nikad prije nije povisila količina amonijaka. To je prvo.

- Sadržaj te vode ne odgovara onme što mi znamo da ima i što se analizira u bunarima na Grabovici. Zagađenje je došlo nakon dva, tri dana nakon kiša, a znamo da od Grabovice do Omble ima jedan dan. Svi ti parmetri upućuju na nešto drugo i na drugi smijer s kojeg dolazi zagađenje. Što je to, nadamo se da ćemo uskoro doznati, zaključio je Lakić.


K.FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube