VIJESTI
14.09.2018 u 19:57

KULA NORINSKA:Otkriveno spomen obilježje poginulim braniteljima 3. i 4. gardijske brigade

U općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas, 14. rujna 2018., otkriveno je spomen obilježje trojici poginulih pripadnika iz 116. brigade HV, 3. gardijske brigade i 4. gardijske brigade, Ivici Pruscu-Jumi, Niki Jerkoviću-Primi i Mariju Nikoliću-Kišu.


komentara  0

Spomen obilježje je otkrio sin poginulog branitelja Ante Jerković, a otkrivanju su nazočili izaslanik Predsjednice RH ujedno i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, izaslanik predsjednika Vlade Nikola Dobroslavić župan Dubrovačko-neretvanske županije, načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević, Hrvoje Vučković predsjednik UVDR 1991 "Krvavac" te ostali visoki civilni i vojni uzvanici.

Poginuli branitelj Ivica Prusac (1969.), rodom iz Metkovića u obranu se uključio u prosincu 1991. godine kao pripadnik 116. brigade HV, a poginuo je 30. svibnja 1992. u borbama kod Županje kao pripadnik 3. gardijske brigade. Nikola Jerković (1961.) iz Metkovića u Hrvatsku vojsku se uključio u prosincu 1991. kao pripadnik 1. bojne 116. brigade, a poginuo je kao pripadnik 4. gardijske brigade 10. rujna 1992. na južnom bojištu. Mario Nikolić (1964.) iz Metkovića bio je dragovoljac 1. satnije ZNG-a, a poginuo je 29. siječnja 1993. u Paljuvu u operaciji Maslenica kao pripadnik 4. gardijske brigade.

U prigodnom obraćanju izaslanik Predsjednice RH i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako na ovaj način Hrvatska pokazuje da ne zaboravlja svoje žrtve te im iskazuje dužnu počast i trajnu zahvalnost. "Izgradnju ovog spomen-obilježja na Bagalovićima inicirala je općina Kula Norinska zajedno s Udrugom veterana Domovinskog rata 1991. "Krvavac", a sredstva je osiguralo Ministarstvo hrvatskih branitelja", istaknuo je ministar naglasivši kako ovim činom hrvatska Vlada pokazuje dosljednost u očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata te ističe zasluge naših ratnih heroja i ratnih postrojbi.

"Svaki od tih događaja koji su obilježili "dane ponosa i slave" i kojih se iz godine u godinu prisjećamo, ima svoje mjesto u našoj vojnoj i sveukupnoj nacionalnoj povijesti. Svoje mjesto u toj povijesti posebno su zaslužili poginuli i nestali hrvatski branitelji, oni koji su za stvaranje, obranu i opstojnost hrvatske države dali najveći mogući doprinos. Ministarstvo obrane i nadalje će promicati vrijednosti Domovinskog rata u spomen na sve kojih više nema, u slavu svima u kojima i danas kuca srce hrvatskih ratnika, a kao podsjetnik onima koji možda ne znaju ili su zaboravili tko su bili hrvatski branitelji. To je naša dužnost, ali i naš trajni zalog – zbog očuvanja naše prošlosti i za našu bolju budućnost", rekao je ministar Krstičević te dodao kako nas žrtva naših poginulih obvezuje, ali i povezuje te kako  ćemo je pamtiti, sjećati se i podsjećati - da se nikada ne ponovi i nikada ne zaboravi!


dubrovniknet team/FOTO:MORHFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube