VIJESTI
14.09.2018 u 21:01

ZAKLADA CABOGA STIFTUNG
Petero mladih prirodnjaka dobilo stipendije za studij

Kad je Zaklada Caboga Stiftung u suradnji s Udrugom za promicanje prirodnih znanosti prije par mjeseci raspisala natječaj za dodjelu stipendija za studente koji namjeravaju u narednoj akademskoj godini upisati studij iz područja prirodnih znanosti, namjeravali su ih dodijeliti samo dvije. No, na kraju, nisu znali kako od pet pristiglih prijava odabrali samo dvoje kandidata. Pa su dodijelili pet stipendija, a dr. Ivu Felneru se ostvario san. Na ovaj je način napravio nešto što je većinu života želio,a to je pomoći nekome da studira kemiju.


komentara  0

- Željko Erak me preduhitrio i objavio u medijima da ćemo dodijeliti dvije stipendije. A onda sam pomislio, pa dobro, ne mogu se pojaviti u Dubrovnik, a da tako ne bude. Planirali smo dodijeliti samo dvije stipendije, no kako smo dobili pet prijava i kako se nisam mogao odlučiti samo za dvoje, odlučili smo dodijeliti onoliko stipendija koliko nam se kandidata prijavilo. Pet. Svi ste napisali lijepa motivacijska pisma preko kojih sam dobio lijep dojam o svima vama, a vidio sam vas sve i u Ženevi. I već ste me tamo impresionirali – uvodno je rekao dr. Felner.

- Vaši životi se značajno mijenjaju.Tijekom vašeg dosadašnjeg školovanja, sve vam je bilo propisano. Isto tako vam je bilo i doma. Mama i tata su vam govorili što, kako, gdje i kada. Kad uskoro pođete na fakultet, nužno će biti vaše osamostaljenje. Zrelost koju ste do sada stekli, morate upravo sad aktivirati.  Upoznat ćete i nove kolege i nove profesore. Ima ih različitih, ali obratite pažnju na profesore koji zaista vole svoj posao i brinu se za svoje studente i tih se profesora "držite". 

Dr. Felner, inače organski kemičar, bio je izuzetno dirnut što je danas ugovor o stipendiranju potpisala i djevojka koje je odučila studirati kemiju. Drhtavim glasom je priznao da mu je san oduvijek bio pomoći nekome da studira kemiju te da mu se taj san danas i ostvario.

- Želim vam svima puno uspjeha i veselja, da pronađete nešto što vam se sviđa i da u tome budete dobri. Težite tome da budete bolji od prosjeka. I onda ćete uživati. Preko svojih unuka, koji također studiraju u Hrvatskoj, znam da su se zahtjevi jako povećali. Puno je kolegija, ali je i puno studenata, ima dosta i negativne konkurencije. Najkvalitetnije se uči u grupama, ali tako ta negativna konkurencija dolazi do izražaja. Nađite ljude koji će vas podržavati, s kojima ćete funkcionirati kao pravi tim. I za kraj, studij je najljepše doba vašeg života, ali je i doba u kojem morate naučiti preuzeti odgovornost za sebe.

Ukupno je dodijeljeno pet stipendija za područje prirodnih znanosti. Mjesečni iznos stipendije je tisuću kuna, a stipendisti su se obvezali redovito ispunjavati svoje fakultetske obveze, a uvjet za produljenje stipendije je redoviti upis u više godine studija.

Još jedan uvjet koju su mladi prirodnjaci morali ispuniti je i pohađanje programa Udruge za promicanje prirodnih znanosti Dubrovnik. Inače, svi stipendisti su bivši učenici Klasične gimnazije Dubrovnik.

DOBITNICI STIPENDIJA

Anamarija Sršen – studij matematike

Roko Gvozdenica Šipić – studij molekularne kemije

Juraj Karaman – studij fizike

Petra Radović – studij biologije i kemije

Stela Tošović – studij medicine


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube