VIJESTI
16.11.2018 u 10:45

U Hrvatskoj se broj oboljelih od dijabetesa približava 500 000

Šećerna bolest nastavlja i dalje biti jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj uz stalan porast broja oboljelih. Prema najnovijim podacima HZJZ-a u 2017. šećerna bolest dijagnosticirana je u 304.408 odraslih osoba čime je broj oboljelih dosegao 9,07% odrasle populacije. Ovi podaci zabrinjavaju jer je udio oboljelih prije manje od deset godina bio 6,69%. Uz
to, procjene govore da imamo oko 40% oboljelih koji ne znaju za svoju bolest pa se ukupan broj oboljelih od šećerne bolesti približava 500.000, rečeno je na konferenciji za medije Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.


komentara  0

Šećerna bolest bilježi i stalan trend porasta udjela u ukupnoj smrtnosti i 2017. g. popela se na 4. mjesto i ima udjel od 4,4% i ukupno 2.331 umrlih. Povećanje broja umrlih je intenzivno u zadnjih pet godina, a samo u odnosu na prošlu godinu šećerna bolest se popela za jedno mjesto na ljestvici vodećih uzroka smrti uz povećanje udjela u ukupnoj smrtnosti za 1,34%.

Kronične komplikacije bolesti glavni su uzrok smrtnosti i onesposobljenja oboljelih, a istovremeno opterećuju kapacitete zdravstvenog sustava i uzrokuju velike troškove. Tako je ukupni trošak liječenja šećerne bolesti doveo do porasta troškova za 2 milijarde kuna u nepunih deset godina i u 2016. godini iznosi 4,6 milijardi kuna što čini 19,8% proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Najveći udio tih troškova čine troškovi liječenja komplikacija bolesti (88%), a među njima su najzastupljenije komplikacije na srcu i krvnim žilama.

Sve navedeno ukazuje na potrebu hitnih promjena unutar zdravstvenog sustava koje neće biti
usmjerene samo na kratkoročna rješenja nego će omogućiti dugoročno povećanje učinkovitosti i
bolje ishode liječenja za oboljele.

Na konferenciji su govorili predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, Zrinka Mach, mag. soc.
geront., doc. dr. sc. Dario Rahelić, predsjednik Društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog
liječničkog zbora, prof. dr. sc. Lea Smirčić Duvnjak, predstojnica Sveučilišne klinike za dijabetes,
endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac KB Merkur ujedno i Referentnog centra za šećernu bolest Republike Hrvatske, akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb i dr. Tereza Šarić, autorica brojnih analiza o šećernoj bolesti i njezinim troškovima u RH.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube