KULTURA
27.11.2018 u 13:23

REAGIRANJE: Vinicije Lupis je jedan od suautora monografije o Katedrali

Urednica monografije "Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku" objavljene 2014. godine povodom 300. obljetnice dovršetka gradnje dubrovačke katedrale,  Katarina Horvat-Levaj, reagirala je na tvrdnje objavljene na našem portalu u intervjuu s Vinicijem Lupisom. Njezino reagiranje prenosimo u cijelosti.


komentara  0

- Dana 17. studenoga 2018. godine na vašemu je portalu DUBROVNIKNET objavljen intervju s poštovanim kolegom dr. sc. Vinicijem Lupisom na temu njegove nove knjige i izložbe o historicističkome kiparu Marinu Radici. U tom se razgovoru prilikom govora o Radičinim umjetninama u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike, između ostaloga, navodi: "Na žalost u nedavno izdanoj monografiji dubrovačke katedrale ova se ispovjedaonica uopće ne spominje, a o Radici su dane tek škrte natuknice, prepisane iz mojih radova."

Radi preciznoga i istinitoga informiranja javnosti molim vas da temeljem zakonskih propisa i dobrih običaja u medijskoj praksi u komentarima ispod tog teksta ili negdje uz njega na vidljivome mjestu objavite ovo naše reagiranje.

Znanstvena monografija "Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku" objavljena je 2014. godine povodom 300. obljetnice dovršetka gradnje dubrovačke katedrale. Sunakladnici su knjige bili Gradska župa Gospe Velike i Institut za povijest umjetnosti dok je izvršni sunakladnik bila nakladnička kuća ArTresor iz Zagreba, a u njoj je uz brojne priloge naših renomiranih znanstvenika, autor dvaju poglavlja i kolega Vinicije Lupis.

U toj je monografiji u poglavlju koje govori o uređenjima katedrale tijekom 19. i 20. stoljeća (autora Ivana Viđena) na str. 460-466. donesen i po prvi put objavljen dio novih podataka o opusu kipara Marina Radice temeljenih na arhivskim istraživanjima. Svi podaci i navodi koji su preuzeti iz dotadašnje literature citirani su prema uobičajenoj metodologiji pisanja znanstvenih radova, što se naravno i jasno vidi u bilješkama koje prate tekst. Sama monumentalna propovjedaonica (nažalost uklonjena prilikom obnove katedrale 1980-ih godina) obrađuje se na str. 460., a spominju se i dvije Radičine ispovjedaonice na str. 460-461.

Dodajmo da se na str. 464. u samome tekstu i izravno ističu zasluge kolege Lupisa na otkrivanju i vrednovanju Radičina opusa: "(...) Jedino je Vinicije B. Lupis, kojemu se može zahvaliti za spašavanje ovoga nadarenoga umjetnika od zaborava, zapisao: (...)"

Prema tome, ne može biti govora da se "u nedavno izdanoj monografiji dubrovačke katedrale ova ispovjedaonica uopće ne spominje", a još manje je točno da su "o Radici su dane tek škrte natuknice" tek "prepisane" iz radova kolege Lupisa, koji je, napominjem, i jedan od (su)autora u spomenutoj znanstvenoj monografiji o dubrovačkoj katedrali, stoji u reagiranju koje potpisuje Katarina Horvat-Levaj.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube