KULTURA
02.12.2018 u 07:57

Što čita Katarina Tolja, ravnateljica dubrovačke gimnazije?

Bila sam dijete koje guta knjige i ponekad bih ostala cijeli dan u sobi kako bih pročitala knjigu u jednom danu ne mareći za sve igre i sve prijatelje koji su me mamili da izađem. Svijet u koji bih ušla otvorivši prvu stranicu knjige za mene je uvijek bio čaroban. Knjige su čudo, često odmak od ponekad tako neprivlačne stvarnosti, često neiscrpan izvor novih spoznaja, često poticaj na osobni rast, motivacija za promjene, okidač za neki novi početak ili kraj. Trenutno mi nedostaju knjige i čitanje jer mi nedostaje vrijeme koje bih im posvetila. Ovo je popis knjiga koje čitam svakodnevno ili sam ih pročitala nekoliko puta i knjiga koje su mi ostale u trajnom sjećanju. Mnoge od njih sam pročitala na izvornom jeziku.

Napisala: Katarina Tolja, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik


komentara  0

Biblija - knjiga koju čitam svakodnevno, neiscrpan izvor snage, živa Božja riječ koja svemu daje smisao.

Povijest jedne duše, autobiografski rukopisi svete Terezije od Djeteta Isusa - predivna knjiga koja nas potiče da u svakom trenutku, u svakom danu možemo pronaći nešto što je tu upravo zbog nas, koja kaže kako je  sigurno velika bol biti zločest, biti ružan, okrutan, sebičan, osjećati se neizlječivo zlim, ali to još nije ništa, veliki grijeh, jedini, jest to sebi sakriti, lagati samome sebi. Kada se priznamo zlim, pokažemo svoju nemoć, svoje ništavilo, to je dosta da se od nas može načiniti svetac.

Preživio sam Vukovar i Ovčaru, Vilim Karlović – knjiga zbog koje sam otišla u Vukovar, knjiga koja me ispunila dubokim poštovanjem prema svim ljudima koji su živjeli i umirali u tom paklu i koja me šokirala istinom u kakvu zvijer je čovjek sposoban prometnuti se.

Posljednja vremena, Michael D. O'Brien – knjiga o apokalipsi, ispričana na suvremeni način, napeta koja se čita u jednom dahu, pravi triler, ali i nešto puno dublje. 

Američka tragedija, Theodore Dreiser – tragičan sukob glavnog lika i novca kao mjerilo uspjeha, knjiga je i velika kritika američkog pravosuđa pa iako napisana početkom 20.st  kao da progovara o sadašnjem stanju društva.

260 DANA , Marijan Gubina – još jedna knjiga o strahotama Domovinskog rata viđena i proživljena od strane desetogodišnjeg dječaka koji danas kao odrastao čovjek ipak kaže da je oprost jedini put da se pronađe mir u srcu.

Slika Doriana Graya, Oscar Wilde - Iako se čini da nam mediji to nameću tek posljednjih nekoliko desetljeća, opsjednutost vlastitim izgledom oduvijek je bila dio ljudskih života, pa i književnosti. Dorianov portret je vidljiva i opipljiva slika njegove duše, a ujedno i simbol našeg modernog društva. Čini se lako sakriti sve ono što ne želimo da drugi znaju o nama i prikazati se u najboljem svjetlu. Društvene mreže idealan su primjer toga. Na Facebooku i Instagramu svi smo mladi i predivni uz pomoć raznih filtera. Vješto namješteni osmijesi nezaobilazan su dio priče, no rijetko tko zna što se zaista događa s pojedincima izvan tih okvira. Baš kao i s Dorianom. Ovom knjigom Oscar Wilde je  prikazao ne samo svoje društvo, nego je predvidio eskalaciju potrebe za isticanjem vanjštine i u 21.stoljeću. Poruka ove knjige je vrlo aktualna i danas, jer pravi život se ne odvija na slikama i fotografijama.

Zaručnici, Alessandro Manzoni – čovjek kojem je Verdi posthumno posvetio Requiem autor je prvog talijanskog povijesnog romana početkom 19. stoljeća, koji je uskoro postao najpoznatiji i najčitaniji. Roman govori o dvoje zaljubljenih koji su prošli sve prepreke samo da budu zajedno. Prvi put sam ga pročitala kao studentica 90-tih, a nakon toga još najmanje 4 puta. S pravom ga možemo nazvati remek - djelom europske književnosti.

Ponos i predrasude, Jane Austen – ne sjećam se koliko puta sam se vraćala ovom ljubavnom romanu koji govori o važnosti obrazovanja, obitelji, reputacije i predrasuda kojima je društvo često ispunjeno.

Krik i bijes, William Faulkner – roman struje svijesti tj. psihološki roman koji govori o raspadanju svijeta moralno, intelektualno i emocionalno. Iako jako težak, taj roman na mene je u srednjoj školi ostavo dubok dojam te sam ga kasnije  pročitala još nekoliko puta.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube