LIFESTYLE
02.12.2018 u 10:02

PREDSTAVLJAMO mlade poduzetnike Ivanu Tepšić i Matiju Miloslavića, koji čine čuda s plastikom

Prvo se dogodila ljubav, a onda su otkrili kako svoje interese i talente spojiti u zajednički posao. Matija 35-godišnji elektrotehničar i Ivana 22-godišnja studentica Rochester Instituta of Technology otvorili su obrt za 3D printanje „Robot hand made“. Planiraju izrađivati originalne dubrovačke suvenire od ekološki prihvatljivih materijala,  a imaju i razrađenu ideju o otvaranju reciklažnog pogona za plastiku. Mladi su inovativni i puni optimizma, upoznajte Ivanu Tepšić i Matiju Miloslavića.


komentara  0

Matija programira skoro 25 godina. Sudjelovao je na 5 državnih natjecanja iz tehničke kulture, za maturalni rad je napravio robotska kolica koja su prošla kroz labirint. Zadnjih 10 godina se bavi programiranjem, 3D animacijom i dizajnom. Ivana zanima sve već navedeno, a oduvijek je artistički nastrojena. Voli crtati, bojati…Na fakultetu uči, uz ostalo, marketing, tehnologiju i poduzetništvo. On je odrastao u gradu, Ona u Slanome, a trenutno zajedno žive u Župi, gdje se nalazi njihov proizvodni pogon. O čemu je riječ?

- Imamo 6 printera, smještenih u posebnoj sobi, zbog ventilacije. Možemo po narudžni izraditi bilo kakav uporabni ili ukrasni predmet. Obzirom da smo obrt otvorili prije tri mjeseca, sve je još u začetku. Izrađujemo za sebe najviše graste jer volimo cvijeće i zelenilo generalno. Ljudi nam, za sada, najviše naručuju led lampe. No mogućnosti su nebrojene. Od suvenira, ukrasa za Božić do rezervnih dijelova za razne strojeve. Moram napomenuti da za printanje koristimo ekološki prihvatljivu plastiku na bazi kukuruza i šećerne trske, a ne nafte. Ukoliko završi u okolišu izložena atmosferskim prilikama i morskoj vodi u roku od dvije godine će se razgraditi. Ne možemo očekivati nakon par mjeseci veliku prodaju putem interneta. Za sada nismo daleko od toga da vratimo uloženo u printere, plastiku i dizajn. Pomalo, kaže Matija.

Novo vrijeme donosi nova znanja i nove načine prodaje i proizvodnje. Pa iako 3D printeri za sada ne mogu zamijeniti klasičnu masovnu proizvodnju, tko kaže da sutra nećemo svi moći koristiti njihove blagodati u vlastitom domu. Ipak, za takvo što treba imati i znanje.

- Čovjek uči dok je živ, uglavnom smo se sami educirali, iako postoje škole za dizajn, 3D printanje je škola za sebe. Pratimo neke zanimljive ljude koji snimaju videe te smo članovi 3D printing zajednice na Facebooku. Na taj način učimo i dobivamo neke nove ideje. 

S printerima dolazi software (program) koji priprema upute za printer. Te aplikacije su uglavnom besplatne i uz profile za vaš printer mogu se konfigurirati da daju dobre rezultate. Sve je lijepo dokumentirano na Youtubeu i uglavnom nije problem. Problem je 3D dizajn.  Svatko može nacrtati crtež na papiru i obojati  ga. Može, ali kakva će to slika biti ovisi najviše o onome tko je nacrtao. Ista je priča i s 3D printerom, objašnjava Ivana.

O odlasku u inozemstvo ne razmišljaju jer…

Tehnologijom i proizvodnjom možemo se baviti gdje god hoćemo. Ne moramo biti vezani uz određeno mjesto da bi dizajnirali ili isprintali nešto. Uostalom, Dubrovnik je puno ljepši uživo nego preko skypea. Iako bilo bi lijepo putovati što više jer na taj način rastemo i učimo, no doma je doma, odgovara Ivana.

Koje su prednosti tehnologije 3D printanja naspram uobičajene proizvodnje? Je li jeftinije tako proizvoditi ili...

- Ovakva proizvodnja je skuplja, ako su velike naklade u pitanju i to zbog brzine izrade. Proces dizajna je manje - više isti i košta jednako za sve vrste proizvodnje. 3D print  je jako spor, a izrada kalupa za ubrizgavanje plastike je jako skupa. Kalupi koštaju između 10 i 200 tisuća eura. Jednom kad je kalup napravljen onda se komadi mogu štancati i možete dobiti tisuće istih jako brzo. Što znači da je za male naklade je 3D printing jeftiniji, za velike naklade je nemoguć bez tisuća printera. Prednost 3D printa je mogućnost personalizacije svakog komada, govori Matija.

Ove prednosti namjeravaju uskoro iskoristiti i to proizvodnjom robotskom rukom izrađenih suvenira.

Trenutno smo u procesu dizajna i testiranja različitih metoda proizvodnje budućih suvenira. To ne bi bili jeftini generički plastični suveniri, napravljeni u tisućama primjeraka, niti jako skupi, ručno izrađeni. Naši bi suveniri trebali biti nešto između, robotski proizvedeni u bazi, ali ručno procesirani tehnikama bojanja. Svaki će komad biti unikatan, a lako dostupan u većim količinama. To bi se moglo isplatiti i nama i prodavačima suvenira, kaže Ivana.

U budućnosti planiraju pokrenuti pogon za reciklažu plastike u kojem bi plastični otpad pretvarali u korisne nove stvari, a prema projektu koji se već koristi u nekim drugim zemljama.

- Za reciklažno dvorište dovoljan je jedan veći kontejner za transport. Unutra se nalazi drobilica i extruder, te uređaj za pranje plastike i stol za čišćenje. Svi detalji o procesu reciklaže su dio Precious plastic projekta. Tu imaju nacrti, ideje i sve ostalo. U principu građani donesu svoj plastični otpad, koji se na licu mjesta pretvori u nešto korisno, zdjelu, ukras, nakit… ili bi se recimo otkupom plastike moglo potaknuti građane da donose boce tu, a ne u druge otkupne centre. To je dobra ideja, no ima nekih nedostataka i treba je razraditi, na tome radimo, kaže Matija.

I dok oni tako predano razrađuju nove ideje 3D printeri printaju po narudžbi, a obzirom da dolazi vrijeme darivanja, možda biste i vi mogli zaviriti na njihovu FB stranicu Robot Hand Made i pogledati što se sve nudi


Katarina Fiorović / FOTO: Robot hand madeFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube