LIFESTYLE
03.12.2018 u 18:14

Željka Surla je to zaslužila svojim znanjem i upornošću, a iz Grada su to prepoznali i nagradili baš kako treba!

Jesam, osjetljiva sam na sudbinu "male" Željke Surle s čijom sam se obitelji zbližila kada je bila djevojčica koja je trebala krenuti u prvi osnovni, a nije imala u školi adekvatnu klupu i stolicu, potrebne joj, kao prijevremeno rođenom djetetu, s cerebralnom paralizom. I zato me je vijest kako je izabrana na nedavno raspisanom natječaju Grada Dubrovnika za posao u uredu gradonačelnika, te kako joj je danas prvi radni dan, iskreno i duboko dirnula. Željka je to radno mjesto, kao izvrsna diplomirana studentica medija i društva na dubrovačkom Sveučilištu, zaslužila. S druge strane, da nije Grad prepoznao njezin potencijal, ali i pokazao osjetljivost prema ovakvoj ranjivoj skupini našega društva, poštivanje prava invalidnih osoba ostalo bi, kao i dosad, samo slovo na papiru. A, danas je, usput budi spomenuto, Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Gradu ogromni lajk, a Željki puno uspjeha!


komentara  0

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

Ovakav "dosadan" tekst dosad ste, zacijelo i sami pročitali bezbroj puta. I brzinom kojom se pročita se i zaboravi, ukoliko se u blizini nema netko tko će riječima dati izgled, lice, ograničenja kao posljedicu nekog invaliditeta.

Gradska uprava Grada Dubrovnika dala je svoj obol ovogodišnjem Međunarodnom danu osoba s invaliditetom na najljepši i najljudskiji način.

Nitko, da se razumijemo, Željki Surli nije ništa poklonio. Za sve se ona sama cijeloga svoga života itekako bori, uz nesebičnu pomoć svoje obitelji prije svega, lavice mame Alenke. Od prvoga napravljenog samostalnog koraka, do prve samostalno napisane riječi, pohađanja nastave i briljantnog završetka fakultetskih obveza. Željka je sposobna, pametna i obrazovana mlada cura kojoj je Grad u kojemu se rodila i odrasla, dao priliku da u stabilnim uvjetima bude koristan član svoje zajednice. Netko tko će svojim radom brinuti o svojoj egzistenciji.

Željku bi najviše obeshabrilo da se od nje ne očekuje puno, najviše. Jer je naučila davati 110%, dok su se njeni vršnjaci zadovoljavali s puno manjim uspjesima.

U Gradu su to prepoznali. I za to im treba dati jedan ogromni, ogromni lajk!


L.CrnčevićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube