VIJESTI
05.12.2018 u 14:06

150. OBLJETNICA DOMOBRANSTVA: "Većina povijesnih događanja i stradanja Hrvata vezuju se za prosinac"

Danas je u Kazalištu Marina Držića svečano obilježena 150. obljetnica osnivanja domobranstva. Tim povodom je Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik uključena u program obilježavanja Dana Dubrovačkih branitelja i Feste Svetog Nikole, ujedno zaštitnika pomoraca, putnika i djece. Na svečanoj Akademiji obratio se i predsjednik Udruge koji je istaknuo kako je povijest domobranstva jedinstven primjer nacionalnog ponosa i slave, tuge i progona, patnje i pogiblje.


komentara  1

- Ovo je godina koju su Hrvatski domobrani proglasili godinom domobranstva. Ta odluka je izraz poštovanja prema generacijama onih koji su časno služili kao članovi regularne vojske onodobnih i ovodobnih međunarodno priznatih država. Povijest domobranstva je jedinstven primjer nacionalnog ponosa i slave, tuge i progona, patnje i pogiblje, zabrana zbog mržnje, mržnje zbog straha. Domobrani su tijekom svoje duge povijesti čuvali domove i domovine četiriju država, Austro -Ugrarske, Kraljevine, Nezavisne države i Republike Hrvatske. Većina povijesnih događanja i  stradanja Hrvata vezuju se za prosinac, najslavniji i najdramatičniji mjesec kako za Dubrovnik tako i za Republiku Hrvatsku – kazao je predsjednik Udruge Hrvatskih domobrana Dubrovnik Željko Kulišić.

Na svečanoj Akademiji rečeno je i kako je na današnji dan, 5. prosinca 1868. godine utemeljeno domobranstvo, a istog datuma 1918., prije točno sto godina podsjetnik je na tužnu obljetnicu prosinačkih žrtava, kada je u Zagrebu ubijeno 20 domobrana koji su se protivili ulasku Hrvata u neželjenu zajednicu sa Srbima i Slovencima, Kraljevinu SHS, preteču Jugoslavije.

- 6. prosinca 1991. tko može zaboraviti ovaj datum i veličanstvenu prekretnicu Domovinskom ratu kada je grupa odabranih dubrovačkih branitelja pobijedila daleko nadmoćnije neprijatelje i preokrenula tijek rata i zaustavili smo samo brojčano nadmoćniju agresorsku vojsku čime je utrt put neponovljivoj pobjedi, a sve je kulminiralo međunarodnim priznanjem neovisne i samostalne Republike Hrvatske 1992. godine – kazao je Kulišić dodavši i kako je svaka obljetnica inventura i presjek burne prošlosti.

150. obljetnicu domobrana i domobranstva čestitao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

- Hrvatski domobran je onaj koji brani svoju domovinu i ne želi nešto tuđe. Zar nisu dubrovački i hrvatski branitelji u trenutku ključne obrane Grada bili upravo hrvatski domobrani. Čestitam našim domobranima na trudu i istraživanju još uvijek nepronađenih žrtava komunističkog režima, koji negdje počivaju, ali njihovo grobno mjesto nije označeno – rekao je Franković.

Prisjetio se i dubrovačkog gradonačelnika koji je strijeljan na Daksi bez ikakvog dokaza i suda, jer je samo nekoliko dana prije postao gradonačelnik Dubrovnika. Franković je još rekao i kako u današnjim vremenima treba znati biti domobran i braniti dom, ali bez puške nego voditi politiku koja će zadržati ljude u zemlji i onu koja će ih vratiti iz Irske ili Njemačke.

Podijeljene su i zahvalnice onima koji su dopinijeli radu Udruge Hrvatskih domobrana Dubrovnik, pojedincima, institucijama i udrugama.


E. JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube