LIFESTYLE
06.12.2018 u 07:54

Svim Nikolama, Nikolinama, Nikicama, Nikšama čestitamo imendan!

Sveti Nikola, zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta, omiljni je svetac i u Dubrovniku. Mnoge su čizmice i bječve jutros bile pune slatkiša, a možda su nekima stigle i šibe. Svim Nikolama, Nikolinama, Nikicama, Nikšama...čestitamo imendan. A zašto sveti Niko nosi darove, saznajte u nastavku.


komentara  0

U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, u gradu Miri, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I odlučio je trgovati njihovom ljepotom i mladošću, kako bi zaradio.

Legenda kaže da je Nikola tijekom noći potajno tri puta napunio vrećicu siromašne obitelji zlatom kako bi otac mogao udati kćeri i kako bi spasio njihovo poštenje i dobar glas.

Otac je htio vidjeti tko to puni njegovu platnenu vrećicu pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.

Drugi kraj priče kaže da je Nikola vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.


 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube