VIJESTI
06.12.2018 u 12:04

Večer domoljubne poezije učenika Privatne gimnazije Dubrovnik

U utorak, 4. prosinca 2018., u dvorani Osnovne škole Ivana Gundulića u Dubrovniku, ujedno povodom približavanja dana Dubrovačkih branitelja pod organizacijom udruge 3D+UPIOU održala se večer poezije u sklopu projekta pod nazivom Mili Grade ponositi. Sam program započeo je intoniranjem himne Republike Hrvatske kao i minutom šutnje u spomen na sva teška stradavanja koja su obilježila Domovinski rat.


komentara  0

Na samom početku okupljenim uzvanicima se obratila predsjednica udruge gđa. Marijana Kohn Dedović koja je u kratkim crtama predstavila svoju udrugu, nakon čega je i započeo program kojega je vodio ravnatelj privatne gimnazije gospodin Tomislav Franušić. 

Na samom početku službenog djela programa prikazana su dva videa. Video predsjednice udruge koji prikazuje njeno viđenje palog grada heroja, dok je drugi video svjedočanstvo zvjerski silovanih žena kojeg je u trajno korištenje udruzi ustupila zaklada Sunčica na ni jedan od prisutnih nije mogao ostati imun, pa su suze potekle same od sebe.

Učenici su zatim imali priliku čuti svjedočenje gospara Igora Žuvele - dubrovačkog branitelja koji nam je na izrazito poučan, iskren i emotivan način ispričao svoje viđenje rata, stradavanja i samog golog načina preživljanja u najtežim trenutcima dubrovačke prošlosti, kao i prošlosti ovoga kraja, a tako i cijele lijepe naše.

Posebno emotivno je bilo poslušati emotivne interpretacije pjesama učenika privatne gimnazije. Pjesme su napisali sami i na taj način dokazli rečenicu "oprostiti nikad zaoboraviti."

Time su dokazali koliko su zrapavo educirani i koliko cijene i poštuju ono što su im naši vojnici i branitelji podarili i pružili. Slobodnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku.   Tako je Marino Tomić, učenik drugog razreda, unuk zapovjednika obrane Dubrovnika, generala Nojka Marinovića napisao pjesmu “Slobodna domovina". 

Učenica trećeg razreda Nikolina Družić recitirala je vlastite stihove pjesme naslovljene “Sunce slobode”.

Nikolina je recitirala i pjesmu maturantice Ivane Vukić „Tata”, posvećenu tati branitelju, a Adriana Kilibarda je izvela pjesmu maturantice Ore Ivanišević- “Oči”, koja na dubok i dirljiv način priča o odnosu s djedom – braniteljem koji je u ratu izgubio oko.

Slušajući ove emotivne pjesme nije bilo osobe kojoj oči nisu zasjale i zasuzile. Nakon svega toga emocije su samo rasle i došle do samog usijanja kada je na pozornicu izašao naš dragi i uvaženi gost iz Knina  Ante T. Šutra koji je ispričao svoja svjedočanstva branitelja Domovinskog rata, koja je pretakao u domoljubne stihove te recitiravši svoju pjesmu "vojnik ne smije plakati".

Zanimljivo je bilo i svjedočanstvo od dopredsjednice udruge gospođe Franke Fani Kohn koja je uz svoje svjedočanstvo ujedno i izrecitirala svoju pjesmu simboličnog naziva "mome Dubrovniku.

Večer je završena prikazivanjem spota i pjesme "Prijatelji", našeg tragično preminulog branitelja Srečka Kljunka, kao i zajedničkim pjevanjem pjesme "Stina kralja Zvonimira" čije je riječi napisao gost večeri gospodin Šutra a opjevala je klapa Tomislav Bralić i klapa Intrade. 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube