VIJESTI
06.12.2018 u 12:27

Posljednji pozdrav Željku Filičiću, skromnom branitelju koji je zadužio Dubrovnik

Danas u 15 sati na Boninovu Dubrovčani će posljednji put pozdraviti svog sugrađanina Željka Filičića jednog od utemeljitelja Odreda naoružanih brodova. Skroman kakav je bio nismo o njemu u medijima mogli puno čitati, no njegov doprinos obrani Dubrovnika je nemjerljiv. Obitelji i prijateljima izražavamo sućut.


komentara  0

Nakon početka otvorene srpsko-crnogorske agresije na hrvatski jug, probija se sa Sinišom Tkalecom u Zagreb, gdje odgovornim u Vladi realno prikazuje situaciju. Nakon što su osigurali značajne količine ratnog materijala, njih dvojica predvode dva konvoja (listopad 1991.god.) kojima se pridružuju i dubrovački studenti dragovoljci. Oba su uspješno odrađena izbjegavajući zamke u kojima su prethodni pokušaji završavali. Između dva konvoja sudjeluje u obrani Stona i akcijama u zaleđu, u Dubrovačkom primorju.

Na glas da je Dubrovnik u potpunom okruženju, Filičić uplovljava s grupom od 6 suradnika u Grad, gdje zajedno sa Želimirom Čizmićem i njegovom skupinom suradnika utemeljuje HRM Dubrovnik. Sam početak djelovanja dubrovačkog Mješovitog odreda Mornaričko desantnog pješaštva (MO MPD) pri Hrvatskoj ratnoj mornarici, vezuje se uz 1. studenog 1991. Inicijativni sastanak za osnivanje ove postrojbe u tada potpuno okruženom Dubrovniku organiziran je u hotelu Park, na kojem je sudjelovalo desetak dragovoljaca. Na tom sastanku odlučeno je da se formira Mornarički odred Dubrovnik i Vojna policija pri tom Odredu, te da se hitno stupi u kontakt i započne suradnja s ONB-om (Odredom naoružanih brodova). Idućeg dana na sastanku u hotelu Lero jednoglasno je za prvog zapovjednika Mornaričkog odreda Dubrovnik izabran Želimir Čizmić, za prvog Načelnik Stožera Odreda imenovan je Edi Bulić, Odjel Veze i radarskog odjeljenja preuzima Vlaho Lonza, a odjel O.P.I. (Obavještajno-propagandno-informativni ili Obavještajno-promidžbeno-izvještajni odjel) zajedno su preuzeli Željko Filičić i Goran Štampalija.
U vremenu pada Vukovara 19 do 24. studenog 1991., na glas o mogućoj sličnoj sudbini Dubrovnika, probija se s Bracom Miloševićem i Goran Štampalijom do Zagreba gdje s najvišim predstavnicima Vlade i Ureda Predsjednika RH, te GS OSRH, osiguravaju potporu za nastavak obrane, čime se sprečava ideja o tzv. demilitarizaciji Dubrovnika. Osigurava se još jedna važna pošiljka oružja koju u nemogućim uvjetima blokirane obale, Filičić doprema uz pomoć Štampalije i dva vozača kamiona u Ston i Dubrovnik.

Početkom svibnja 1992. god., zajedno s Edijem Bulićem, Goranom Štampalijom i Vlahom Lonzom utemeljuje i ustrojava, po nalogu zapovjednika tek formiranog Domobranstva, generala Červenka, dvije Domobranske bojne u Dubrovniku, a kasnije u Konavlima, u sklopu kojih sudjeluje u deblokadi i oslobađanju dubrovačkog zaleđa.

Za svoj doprinos  obrani Dubrovnika odlikovan je Redom hrvatskog trolista.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube