VIJESTI
31.12.2018 u 13:42

Društvo prijatelja dubrovačke starine: nove cijene ulaznica, počeci novih, završeci starih projekata u 2019.

Društvo prijatelja dubrovačke starine završilo je godinu s 1,3 milijuna posjetitelja na dubrovačkim zidinama što je porast od 7% u odnosu na lanjsku godinu, bolji rezultati postignuti su i u Stonu, Sokol grad po završetku izgradnje lifta u 2019. ide u "agresivniju" promidžbu, a nadolazeća godina mogla bi biti zapamćena i po obnovi Kneževa dvora u Pridvorju i Janjini, te početku radova na obnovi Tvrđave na Prevlaci - doznajemo od Nika Kapetanića, predsjednika Društva prijatelja.


komentara  1

Društvo prijatelja dubrovačke starine u 2019. kreće s novom cijenom ulaznica za gradske zidine, što je dogovoreno s Gradom Dubrovnikom, slijedom čega će posjetitelji od sutra za posjet zidinama izdvajati 200, umjesto dosadašnjih 150 kuna. Novom odlukom se ukidaju popusti za grupe, kako bi se izbjegle zloupotrebe primjećene u 2018.

- Tu odluku smo donijeli također u dogovoru s Gradom, jer smo primjetili kako pojedinci kupuju veći broj ulaznica te ih potom preprodavaju, a na što smo i upozoreni od strane više osoba - kazao nam je Niko Kapetanić koji ne krije zadovoljstvo rezultatima ostvarenima u 2018., ali i najavama projekata koje Društvo namjerava okončati ili pokrenuti tijekom 2019.

Iako su stonske zidine zabilježile u tekućoj godini porast prometa od tek 3%, što u brojci znači 56 tisuća ovogodišnjih posjetitelja, Kapetanić je više nego zadovoljan jer je riječ o "velikom gradilištu oko kojega su skele, te je zbog tijeka obnove čak skinut i most kojim bi se moglo ući u Veliki Kaštio". Unatoč takvom stanju na terenu, Ston postaje sve atraktivnije odredište brojnih turista ali i domaćih ljudi koji dođu na pelješac na izlet.

Sokol grad u Konavlima bilježi isti broj posjetitelja kao i lani, 8 tisuća, te se ugradnjom lifta u 2019. očekuje povećavanje broja gostiju, te snažnija promidžbena aktivnost. Zbog strmih skalina kojima se treba popeti do Sokol grada, agencije su odustajale od veće prodaje izleta, što bi se definitivno riješilo olakšanim pristupom i liftom. Otvaranje Kneževa dvora u Slanome je ove godine prošlo svoju "testnu" fazu, te se nedavnim postavljanjem smeđe signalizacije, ali i veće promidžbe, tek očekuju brojnije grupe i veća zainteresiranost. U svakom slučaju, s projektom otkupa i obnove Kneževih dvorova na području bivše Dubrovačke republike se ide dalje, te se krajem sljedeće godine očekuje dovršetak i otvaranje kneževih "prijestolnica" u Pridvorju i Janjini.  

- Otvaranje ovogodišnje šetnice po zapadnom predziđu dobit će na pravoj važnosti tek nakon produljenja rute kroz Tvrđavu Bokar te uređenje arheološkog nalazišta, kada ćemo s pravom očekivati veću brojku od ovogodišnjih 4 tisuće posjetitelja. Namjerno nismo htjeli povezivati ovu šetnicu sa obilaskom zidina, jer smatramo da na ovakav način nudimo malo kulturno elitniju rutu za turiste koji žele nešto više - kazao nam je Niko Kapetanić.  

A kada već znamo da se početkom siječnja počinju podizati skele za obnovu austrougarske tvrđave na Prevlaci, jasno je kako će i 2019. u radu Društva prijatelja dubrovačke starine biti ista kao i mnoge dosadašnje - plodonosna i vrijedna pažnje i divljenja zbog želje očuvanja baštine za generacije koje dolaze. 

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube