LIFESTYLE
19.01.2019 u 18:23

U kojim knjigama uživa Ivana Bratoš, prof. engleskog jezika?

Kad profesorica engleskog jezika i strastvena putnica pristane napisati spisak knjiga koje su je se dojmile, onda se to očekuje s velikim nestrpljenjem. Ivana Bratoš, prof. engleskog u Klasičnoj gimnaziji lijepo je objasnila zašto bi nam moglo biti zanimljivo pročitati knjige koje predlaže.


komentara  0

Divlji detektivi, Roberto Bolaño

Roman o (samo) izgnanim i izgubljenim Odisejima, vođama izmišljenog književnog pokreta. Zahvaljujući i odličnim prevoditeljicama, gustirala sam rečenice od prve do zadnje stranice.

U  potrazi za Staklenim gradom, Željko Malnar i Borna Bebek

Više od putopisa. Posudila mi ju je mamina prijateljica kad sam tek počela putovati, uz riječi „Ovo ti je s predstavljanja knjige - e, Malnar je tad bio takav frajer!“.  Duhovita, inspirativna, pisana Malnarovim stilom – kud ćeš bolje? 

Dobre kosti, Margaret Atwood

Ako ste se ikad pitali što Hamletova majka Gertruda misli o cijeloj toj zbrci i kojim bi se argumentima u svoju obranu koristile Pepeljugina zla maćeha i polusestre, ova zbirka priča je za vas. Sadrži i jedan bezobrazan recept. 

Kozmetika neprijatelja, Amelie Nothomb

Sve romane ove spisateljice čitala sam što sporije mogu jer su tako kratki, a šteta je bar dva dana ne uživati u njezinoj samoironiji i gorkom humoru. Ovaj roman odabrala sam samo zato što ne mogu navesti svaki kojeg sam se domogla!

Bijes, Salman Rushdie

Sjajan, bijesan, mahnit i  iskren opis američkog društva  na početku stoljeća.

Kolijevka za macu, Kurt Vonnegu

Vonnegut kroz temu prijetnje nuklearnog rata ironično progovara o znanosti, slobodnoj volji, filozofiji i religiji.

Bilježnica, Agota Krištof

Brutalna bajka o dva brata blizanca koje majka za vrijeme rata ostavi poludivljoj baki. Fascinirao me način pripovijedanja – pisana je u prvom licu množine, a dječaci-pripovjedači  pritom su emocionalno potpuno  odvojeni od svega što rade i sebi i drugima.

Ubiti pticu rugalicu, Lee Harper

Divna, topla priča o teškim životnim lekcijama. Ajde naučite djecu suosjećanju i da misle svojom glavom i to za vrijeme Velike depresije, u gradiću u Alabami! Atticus Finch jedan je od mojih heroja.

Sloboda, Johnatan Franzen

Što znači biti slobodan danas, kad smo svi ovisni o tehnologiji i kad nas zbunjuju neograničene mogućnosti? Knjiga koja i likovima i čitateljima postavlja potrebna pitanja o tome što i kako radimo sa svojim slobodama.

13 bajki iz kraljevstva Lailonije za velike i male, Leszek Kolakowski

Izuzetne, neobične, smiješne…ove bajke su tako otkačene da me iznenade svaki put kad ih iznova čitam.Trenutno mi je najdraža ona o djevojčici koja je obožavala bušiti globuse. 

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube