KULTURA
04.02.2019 u 20:27

FOTO/ ZANIMLJIVA IZLOŽBA U LUŽI O TATAMA I DJECI - Gradonačelnik: "Supruga radi od 6 i po, djeci dajem mlijeko i mijenjam pelene"

Večeras je u Luži otvorena izložba Tate iz Hrvatske i Švedske koja za cilj ima podignuti svijest roditeljskog dopusta očeva u Hrvatskoj, koji po svemu sudeći još uvijek nisu upoznati sa svojim pravima. U Hrvatskoj tek 4 posto očeva koristi roditeljski dopust što nas svrstava na začelje EU zemalja po broju očeva koji koriste roditeljski dopust. Izložbu su otvorili gradonačelnik Mato Franković i veleposlanica Švedske Diana Madunić.


komentara  0

U ime Udruge Roditelji u akciji – Roda prisutne je pozdravila Alisa Aliti Vlašić koja je kazala kako je izložba Tate iz Švedske nastala kao projekt švedskog Instituta i švedskog fotografa Johana Bävmana te kako je postavljena do sada u brojnim zemljama diljem svijeta.

- U Hrvatskoj je ova izložba dopunjena fotografijama hrvatskih očeva s djecom, nastalim u okviru projekta Festival tata, koji su 2018. godine pokrenuli veleposlanstvo Švedske zajedno s našom udrugom i udrugom Status M.  Iako u Hrvatskoj očevi imaju pravo koristiti roditeljski dopust u trajanju od četiri mjeseca, od kojih dva mjeseca nisu prenosiva na majku, još uvijek vrlo mali broj očeva koristi roditeljski dopust, njih tek nešto više od 4 posto što Hrvatsku svrstava na začelje EU zemalja po broju očeva koji koriste roditeljski dopust. Međutim, prema istraživanjima koja su provedena u Hrvatskoj značajan je broj očeva koji žele koristiti to svoje pravo, ali nisu upoznati s mogućnostima korištenja roditeljskog dopusta - Alisa Aliti Vlašić koja je još dodala kako bi ove fotografije trebale poslužiti za pokretanje rasprave u zajednici u kojoj i očevi aktivno sudjeluju u odgoju djeteta.

- Čast mi je da vas sve mogu pozdraviti i kao gradonačelnik, ali i kao otac. Nisam koristio porodiljni, a moja supruga je počela raditi 10 mjeseci nakon što se rodila moja najstarija kćerka, tako da sam ja, dok nije krenula u vrtić dva mjeseca iskoristio godišnji odmor i proveo vrijeme s njom. Mislim da nam budućnost nosi podijeljenu odgovornost u odgoju djeteta i to je jako važno radi bliskosti očeva s djetetom – rekao je gradonačelnik Mato Franković koji je još dodao kako njegova supruga nekada radi od 6 i po ujutro te onda on mora dati mlijeko ili promijeniti pelene što je prema njegovim riječima sasvim normalna stvar.

Izložba u Dubrovniku biti će otvorena do ponedjeljka 18. veljače za svu zainteresiranu javnost, a cilj je ove izložbe senzibilizirati javnost za veće uključivanje očeva u skrb o djeci kroz korištenje roditeljskog dopusta.


E. JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube