VIJESTI
06.02.2019 u 09:14

LUJIĆ I KRISTIĆ: Svečana sjednica Gradskog vijeća iznjedrila je neprimjerenu bahatost

"Umjesto promicanja zajedništva ,skromnosti,  poniznosti i priznavanja zasluga i onima koji drugačije misle, ovaj put je sjednica gradskog vijeća osim dijela koji se odnosio na dodjelu nagrada Grada Dubrovnika i nagrade za životno djelo te umjetničkog programa iznjedrila neprimjerenu bahatost koja se očitovala u prisvajanju zasluga za ono što treba i ne treba kao i pokazala tradicionalnu otuđenost vlasti ( koja god ona bila) od građana, koju bi barem za Festu trebalo znati zatomiti" stoji u osvrtu gradskih vijećnika Dolores Lujić i Marka Kristića na nedavno održanu svečano sjednicu Gradskog vijeća. Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.


komentara  1

"Uskoro će iza nas biti još jedna Festa Svetog Vlaha, 1047 po redu. Dubrovački puk se i ovaj put, iako je zbog loših vremenskih uvjeta izostala procesija, dostojanstveno i ponosno poklonio svom parcu i zaštitniku i pomolio se za njegov zagovor. U tom ozračju trebalo bi se slaviti i dan Grada, održati svečanu sjednicu gradskog vijeća i dodijeliti nagrade laureatima.

Smatrali smo da nije bilo primjereno reagirati na Kandeloru ni na samu Festu i osvrnuti se na svečanu sjednicu gradskog vijeća Grada Dubrovnika pa to činimo sada kada je i ova Festa pri samom kraju. Dan uoči svečane sjednice u našem Gradu je na zadovoljstvo svih nas održana sjednica Vlade RH na kojoj su doneseni brojni zaključci, uglavnom bajkovitog karaktera s ponekom konkretnom i hvalevrijednom mjerom poput darivanja nekretnina koje bi trebale poslužiti za realizaciju projekata od javnog interesa.

Sama sjednica Vlade i nije toliko bitna, koliko je bitno ozračje koje je ona donijela sa sobom. Naši sugrađani  koji s nestrpljenjem čekaju Festu Svetog Vlaha doživljavaju je kao događaj međusobnog uvažavanja , skromnosti, tolerancije, duhovnog zajedništva u kojem bi svi trebali biti jednaki bez razlike na status, zanimanje ili političko opredjeljenje. Smisao svečane sjednice je u veličanju svjetovnog i duhovnog značenja Feste i onoga što Dubrovnik u povijesnom smislu znači te u nagrađivanju pojedinaca koji su svojim radom i djelovanjem na primjer drugima i koji su dali poseban doprinos zajednici. 

Nije li smisao Feste Svetog Vlaha kroz povijest bila u izjednačavanju puka i vlastele? Nisu li se na taj dan simbolički služili šporki makaruli kao izraz skromnosti i spremnosti na međusobno uvažavanje i nije li se ta tradicija zbog toga očuvala do danas ? Vjerovali smo kako će nakon sjednice Vlade koja je politički događaj svečana sjednica gradskog vijeća biti održana u duhu proslave Feste Svetog Vlaha i onoga sto ona predstavlja jer to je dan ki dohodi nami jednom na godište.

Na žalost, svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika gradska uprava je pretvorila u produženu sjednicu Vlade i ista je  nalikovala na centralni politički skup na kojem su se čitali unaprijed pripremljeni politički govori i samo su nedostajale zastave i politička obilježja pa da se ljudi zapitaju jesu li promašili događanje.

Vjerojatno po prvi put, a nadamo se i zadnji, Gradska Kavana je uoči sjednice bila rezervirana za predstavnike Vlade, a građani kojima je u tradiciji popiti kavu na Kandeloru na ovom kultnom mjestu su bili u drugom planu. Umjesto promicanja zajedništva ,skromnosti,  poniznosti i priznavanja zasluga i onima koji drugačije misle, ovaj put je sjednica gradskog vijeća osim dijela koji se odnosio na dodjelu nagrada Grada Dubrovnika i nagrade za životno djelo te umjetničkog programa iznjedrila neprimjerenu bahatost koja se očitovala u prisvajanju zasluga za ono što treba i ne treba kao i pokazala tradicionalnu otuđenost vlasti ( koja god ona bila) od građana, koju bi barem za Festu trebalo znati zatomiti.

Bilo kako bilo, post festum, čestitke svim laureatima na zasluženim nagradama. Čestitke i gradskoj upravi na dostignućima bez obzira što u njima ima i zasluga prethodnika pa i onih koji su bilo konstruktivni u svojim kritikama uz poruku da bi u svemu trebalo biti malo više poniznosti i zajedništva. Svjesni smo kako to nije lako i kako svi griješimo pa ćemo završiti u šaljivom tonu parafrazirajući  dedu Tonija, ako ne znamo vježbajmo, p.... nam materina svima!"

Gradski vijećnici Dolores Lujić i Marko Kristić


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube