VIJESTI
06.02.2019 u 19:51

Nakon betonizacije Posata, što možemo očekivati na istezalištu barki?

Naši čitatelji, za pretpostaviti, ponukani graditeljskim "bezobrazlukom" ispod Lovrijenca, poslali su nam fotografije s upitom zašto se betonira istezalište barki u Posatu, ispod Tvrđave Revelin. Za ove radove Luka Dubrovnik, koncesionar na tom području, nije ni zatražila pa tako nije mogla ni dobiti odobrenje konzervatora. Iako je riječ o najužoj kontaktnoj zoni pod zaštitom UNESCO-a, predsjednik Uprave Luke Dubrovnik, Željko Raguž smatra kako nije trebao zatražiti mišljenje konzervatora budući ne "radi ništa novo". Najavio je i postavljanje montažne kućice, kao zamjenu postojećeg kontejnera, te konstrukciju za izvlačenje barki, uslugu koju će ubuduće naplaćivati Luka Dubrovnik. Neki strahuju kako bi ovog ljeta na izbetoniranom dijelu mogla "izrasti" pokoja stolica i stol, ali vjerujmo kako "pušu na hladno".


komentara  1

U listopadu prošle godine iz Luke Dubrovnik mediji su dobili obavijest kako će ta tvrtka kao ovlašteni koncesionar za korištenje i održavanje lučkog područja – istezališta Posat, uz suglasnost Županijske lučke uprave Dubrovnik, ponuditi mogućnost parkiranja za najviše 15 automobila na prilazu do istezališta za vrijeme crkvenog obreda vjenčanja i slavlja u staroj gradskoj jezgri. Naknada za korištenje tog prilaza je 1.500 kuna po satu.

Nakon što su nam pristigle fotografije betonizacije Posata, nazvali smo predsjednika Uprave Luke Dubrovnik koji smatra da ne čini ništa što ne bi smio ili za što bi trebao zatražiti mišljenje konzervatora.

- Krenuli smo s radovima uređenja u Posatu. Ništa novo ne radimo, zato i ne smatramo da trebamo dozvolu od konzervatora. Poravnavamo dijelove koji su neravni, da to bude lijepo. Zamijeniti ćemo postojeću montažnu kućicu s novom i urediti ćemo prostor hortikulturalno. Nabaviti ćemo i konstrukciju za izvlačenje brodova te će Luka Dubrovnik imati uslugu koju će moći ponuditi svim korisnicima barki, a do sada je to bio vanjski suradnik – odgovorio je Željko Raguž na naše upite.

Konzervatorski odjel u Dubrovniku nam potvrđuje kako od njih nitko nije zatražio nikakvo mišljenje, te kako "rade na tome". 

Kada je Društvo prijatelja dubrovačke starine 2010. završavalo uređenje prilaza prema istezalištu baraka ispod Revelina, u kuloarima se pojavila priča kako se sve to radi da bi se barke izmjestile, a ovaj "prvi red do mora" komercijalizirao na već poznate načine. To je tada investitor, Društvo prijatelja dubrovačke starine, kategorično odbacio kao namjeru.

- Stav Društva je da istezalište mora ostati na svom uobičajenom mjestu jer su i te barke autentična slika Grada i dio naše baštine. Mi smo samo prilaz uredili i tako svima koji koriste istezalište olakšali komunikaciju - bio je odrješit tada Niko Kapetanić.

No, obzirom na sve ono što se događa u prostoru, opreza nikada dosta. Jer, vrag je taj prvi red do mora, ima ljudi kojima je taj prvi red sinonim i asocijacija za stolicu i stol. U "praznome prostoru" za njih nema smisla. 


E.J./L.C.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube