VIJESTI
26.02.2019 u 11:41

ZRAČNA LUKA I LUČKA UPRAVA zajedno u projektu vrijednom 15 milijuna kuna

Zračna luka Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik danas su na konferenciji za medije predstavili zajedničku suradnju na novom europskom projektu ADRIGREEN. Radi se o projektu Zelenih i intermodalnih rješenja za Jadranske luke i zračne luke odnosno o prekograničnom projektu suradnje sufinanciran u sklopu Interreg V-A Italija – Hrvatska programa transnacionalne suradnje 2014. – 2020. Cilj je poboljšanje integracija hrvatskih i talijanskih luka s drugim načinima prijevoza, kako bi se povećao protok putnika koji stižu u glavne turističke destinacije na Jadranskoj obali te kako bi se smanjio utjecaj na okoliš regionalnih pomorskih i zračnih sustava.


komentara  0

- U sklopu ADRIGREEN projekta napraviti ćemo detaljne analize studije utjecaja na okoliš. Provest će se identificiranje kroz internacionalnu studiju postojećih rješenja za povezivanje zračnih luka s ciljem nalaženja tehnoloških rješenja što učinkovitijeg prijevoza i što većeg smanjenja CO2 emisije u okoliš. Zračna luka Dubrovnik je vodeći koordinator radnog paketa koji se sastoji od testiranja inovativnih rješenja koji će se identificirati tijekom studije pri čemu će svaki od partnera testirati način i doprinijeti projektu. Mi ćemo u Zračnoj luci Dubrovnik nabaviti dva električna vozila i 15 električnih bicikla u sklopu ovoga projekta. Također, jedna od završnih faza biti će profesionalni video film u kojem će se snimiti testiranje svih akcija u svakoj regiji koja je zadužena za projekt - rekao je voditelj projekta iz Zračne luke Dubrovnik Hrvoje Spremić.

- Projektni konzorcij sastoji se od 10 projektnih partnera koje predvodi Zračna luka Pula, a iz Hrvatske još sudjeluju Zračna luka Dubrovnik, Lučka uprava Dubrovnik i županijska Lučka uprava Pula. Partneri iz Italije su Zračna luka Rimini, Zračna luka Abruzzo, Zračna luka Apulia, Lučke uprave južnog Jadrana i središnjeg Jadrana iz Italije. Znanstveno vodstvo osigurava Sveučilište iz Marcha u Ankoni. Naglasio bih razloge sudjelovanja Lučke uprave Dubrovnik, a to je jačanje institucionalnih kapaciteta Lučke uprave za rad s EU projektima, stjecanje novih znanja i iskustava i vještina i težnja stalnome usavršavanju i obrazovanju u pogledu rada na EU projektima. Naš je cilj kroz ovaj projekt sustav zaštite okoliša u cjelini s obzirom da se radi o smanjenu emisija štetnih plinova – kazao je Dario Barbarić Voditelj odjela za sigurnost, zaštitu okoliša i operativne poslove Lučke uprave Dubrovnik te je još dodao kako će Lučka uprava nastojati osigurati jedno vozilo na električni pogon tipa Smart i bicikle na električni pogon čime ćemo simbolično smanjiti emisije štetnih plinova.

Cilj projekta ADRIGREEN je pronalaženje inovativnog okvira za podršku hrvatskih i talijanskih luka kako bi se poboljšala njihova povezanost s drugim načinima transporta te kako bi se smanjio njihov utjecaj na okoliš. Navedeno će se očitovati kroz konkretne i opipljive rezultate koji će izaći iz partnerstva putem integriranog i transnacionalnog pristupa. 

Valja napomenuti kako se ovaj projekt odnosi na operativni dio nabavljanja opreme i ostatak na razne konzultante te pokrivanje plaća radnika koji su uključeni na projektu. Osim jednog električnog vozila tipa Smart i tri električna bicikla u Lučkoj upravi, nabaviti će se i jedno vozilo za razvrstavanje otpada u sklopu zemaljske strane Zračne luke Dubrovnik, drugo vozilo je za mehaničku radionicu za nošenje tereta.

Planirani tijek projekta je od 2019. do 2021. godine, a ukupna vrijednost projekta je 2.104.217,00 Eura, Europski fond za regionalni razvoj sudjeluje s 85 posto sredstava.  


E. JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube