VIJESTI
20.03.2019 u 15:38

Turisti troše 170 eura po danu, nezadovoljni gužvom i prometom

Uspješni rezultati turističkog prometa, stalna povećanja dolazaka i noćenja s naglaskom na produženje turističke sezone obilježje su 2018. u Dubrovniku. U 2018. karakteristično je značajnije povećanje turističkog prometa u mjesecima izvan glavne sezone uz znatno poboljšanje dostupnosti direktnim letovima u zimskom redu letenja. Brojne nagrade i priznanja koje su  lani uručene TZ grada Dubrovnika i Dubrovniku kao turističkoj destinaciji, temeljene su na spoju jedinstvenog povijesnog kulturnog naslijeđa, visokokvalitetna hotelske ponude, kongresnih sadržaja, rastućom kvalitetnom ponudom privatnog smještaja u sobama i apartmanima, raznovrsnom ugostiteljskom ponudom te kulturno-zabavnim sadržajima tijekom cijele godine. Samo su neki od zaključaka koji su se mogli čuti na 4. sjednici Skupštine TZ grada Dubrovnika, održanoj danas u Hotelu Hilton.  Uz to ekskluzivno su predstavljeni rezultati istraživanja Tomas Dubrovnik 2018. 


komentara  0

Okupljeni na današnjoj sjednici usvojili su izvješće Nadzornog odbora o obavljeno nadzoru TZ grada Dubrovnika, za 2018., izvješće revizije za 2018. te izvješće o radu za 2018. i završno financijsko izvješće za 2018. godinu.

- Zahvaljujući boljoj povezanosti direktnim letovima sa sedam europskih aerodroma u prvim mjesecima 2019. bilježimo skoro stopostotno povećanje broja dolazaka i trideset posto više noćenja.  Prema najavama agencija charter letovi će se odvijati i u zimskom periodu iduće godine.  Protekle godine smo ostvarili 8 posto više dolazaka, od toga imamo porast od 4 posto noćenja u hotelima, 9 posto u objektima u domaćinstvu, 12 posto više u nautičkom turizmu, a kampovi su osjetili pad noćenja od 9 posto. Struktura gostiju se nije uvelike promijenila.  Na prvom mjestu dolazaka s 14 posto i dalje su gosti i Velike Britanije, zatim SAD-a,  a zabilježili smo 22 posto više dolazaka gostiju iz Njemačke iako oni kraće borave, pa se to nije toliko osjetilo na noćenjima. Zabilježili smo i pad noćenja gostiju iz Hrvatske. Australija se pokazala kao vrlo konkretno cjelogodišnje tržište koje se diže na šesto i na sedmo mjesto po broju dolazaka, ali i noćenja. Pregled dolazaka i noćenja po mjesecima ukazuje na stabilna turistička kretanja tijekom cijele godine. U predsezoni se posebno ističe ožujaka s povećanjem od 22 posto u dolascima i 28 posto u noćenjima. Svibanj također bilježi iznadprosječne rezultate, dok srpanj i kolovoz ostvaruju više od jedne trećine dolazaka i noćenja gostiju – kazala je direktorica TZ grada Dubrovnika, Romana Vlašić, te se osvrnula na brojne aktivnosti u kojima je u protekloj godini Turistička zajednica sudjelovala, od organizacije Good Food-a, humanitarne tombule, manifestacija u kulturni, zabavnih programa, kao i niz sudjelovanja na nizu turističkih sajmova. Jedan od novih projekata koje je Vlašić istaknula je čaša za voda s motivom Dubrovnika, koja će se koristiti na letu Croatia Airlinesa iz Frankfurta.
Vlašić je okupljenima prezentirala i financijsko izvješće za 2018. Ostvareni prihodi u 2018. iznosili su 25. 138. 679 kuna što je 11 posto više od planiranog dok su rashodi u 2018. dosegnuli 25. 138. 679 kuna, što je 13 posto više nego u prethodnoj godini.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić upoznala od okupljene s projektom „Respect the City“, odnosno mjerama koje gradska uprava nastoji implementirati u skorije vrijeme.

- Čini mi se da je gradska uprava promijenila način opisivanja turizma. Naravno da koristimo, superlative, jer je Dubrovnik svjetski poznati turistički brand.  Važno je održimo stabilan sliku Dubrovnika. Važno je da je turistička sezona uspješno produljena. Svake zime imamo sve više izravnih linija iz europskih zemalja, to se osjeti na turističkom sezonom. Trudimo se zajedno sa TZ-om što više obogatiti sadržaj tijekom tih mjeseci. Najvažnije je gradska uprava provodi projekt „Respect the City“ koji je krovni projekt svih aktivnosti u njegovom sastavu. Poseban naglasak ove godine dajemo  na komunikaciju s javnosti, kako sa sugrađanima tako i s turistima, a kako bi osvijestili potrebu poštivanja grada u kojem žive odnosno u koji dolaze. U tom smislu krećemo s aktivnostima promocije projekte, aplikacije zaštitnog znaka na stratama, Sanitatovim suncobranima, ali i na gradskim autobusima. Na sve ulaze u staru gradsku jezgru postavit ćemo pravila ponašanja za koja smatramo da su primjerna i na taj ćemo način pokušati apelirati na naše posjetitelje da se ponašaju prikladno kulturnoj baštini – zaključila je Tepšić.

Najzanimljiviji dio današnje sjednice Skupštine TZ-a grada Dubrovnika bila je ekskluzivna prezentacija zaključaka istraživanja Tomas Dubrovnika 2018.  Ovo istraživanje je prvo takve vrste provedeno po narudžbi TZ-a grada Dubrovnika isključivo za Dubrovnik. 

Istraživanje je provedeno od kolovoza do listopada 2018. na uzorku od 1587 ispitanika. Istraživanje je podijeljeno na stacionarne goste i goste na brodovima na kružnim putovanjima.

- Prosječna starost stacionarnih gostiju je 42 godine, ali su hotelski gosti ipak malo stariji. 66 posto ih je fakultetski obrazovana. 45 posto gostiju ima mjesečna primanja veća od 4, a 17 posto ima primanja veća od 17 posto. U hotelima s 5 zvjezdica 77 posto gostiju ima primanja veća od 4 tisuće eura. Zanimljivo je da čak 63 posto gostiju u Dubrovnik dolazi s partnerom. Većina gostiju, njih 86 posto se prvi put susrela s Dubrovnika – kazala je Zrinka Marušić  s Instituta za turizam, dodala je i da se Dubrovnik ne može više smatrati destinacijom za odmorišni turizam već da gosti dolaze zbog novih iskustava i doživljaja, gastronomije te kulturnih znamenitosti i događaja.

Kao glavne izvore informacija o Dubrovniku kao turističkoj destinaciji 59 posto je navelo Internet, a zatim televiziju, film ili video, a preporuku prijatelja i obitelji navelo je 40 posto ispitanika. Istraživanje je potvrdilo da je Dubrovnik izrazita zrakoplovna destinacija, pa je tako čak 85 posto ispitanika u Dubrovnik stigao zrakoplovom.

- 70 posto gostiju u Dubrovniku ostaje od četiri do sedam noći, a 25 posto samo tri noći. Ni usprkos kratkom boravku oni su iznimno aktivni. Razgledavaju znamenitosti, posjećuju muzeje izložbe, provode dana na kupanju ili u nacionalnim parkovima te u restoranima. Gosti su iznimno zadovoljni ljepotom i krajolikom, osobnom sigurnošću, ljubaznošću osoblja u smještaju, ekologijom, atmosferom, kvalitetom usluge u smještaju, kvalitetom hrane u smještaju. Donekle negativan utjecaj na stacionarne goste ima gužva na javnim površinama, prisutnost gostiju s kruzera, prometne gužve, prisutnost brodova na kružnim putovanjima, neprimjereno odlaganje smeća – kazala je Marušić.

Istraživanje je pokazala da stacionarni gosti u prosjeku troše 170 eura, a čak 51 posto tog iznosa se odnosi na smještaj i hranu. Dnevna potrošnja stacionarnih gostiju ovisi i o kategoriji smještaja.

- Na manjim kruzerima 22 posto putnika čine gosti iz Velike Britanije, a dok na većim brodovima 23 posto putnika čine Talijani.  Prosječna dob putnika je 45 godina, a članova posade 33 godine. Za 74 posto gostiju s kruzera je ovo bio prvi dolazak u Dubrovnika. Prosječna duljina boravka gostiju s kruzera je 5 sati, dok domaći kruzeri u destinaciji stoje u prosjeku 10.5 sati. 75 posto gostiju vrijeme u Dubrovniku provodi u samostalnom razgledavanju grada, zatim u kupovini te konzumaciji pića u ugostiteljskim objektima. Gosti s kruzera su uglavnom zadovoljni ponudom destinacije, a iskazali su nezadovoljstvo mogućnostima kupovine i prometa u gradu. Gosti na međunarodnim kruzerima troše prosječno 50 eura, dok na domaćim kruzerima troše 100 eura dnevno – zaključila je Marušić.


 


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube